A mellrák nem egyetlen betegség - tíz altípusra osztották az emlődaganatokat

Daganatok.hu 2012. április 25.
Megosztás:

Egy brit-kanadai kutatócsoport genetikai vizsgálatok alapján megállapította, hogy a mellráknak legalább tíz különböző altípusa van. A felfedezés figyelemreméltó, ám arra valószínűleg még sok évet kell várni, hogy a mellrákkal diagnosztizált betegek kezelését genetikai tesztek elvégzése után tervezzék meg. A klinikai vizsgálatok tervezésében és a mellrák elleni szerek fejlesztésében azonban már sokkal hamarabb várható változás - írja az [origo] Egészség rovata.

A mellrák diagnózisa hagyományosan a daganatszövet mikroszkópos elemzésén alapul, amellyel megállapítható a tumorsejtek felszínén található receptorok vagy más markerek jelenléte vagy hiánya.

Mellrákos betegek DNS-ét korszerű molekuláris módszerekkel elemezve a Cambridge-i Egyetem és a vancouveri Brit-kolumbiai Egyetem kutatóinak első ízben sikerült olyan eltéréseket kiszűrni, amelyek alapján a mellráknak 10 altípusa különböztethető meg - írja az [origo].

Genetikai elemzés 2000 szövetminta alapján

A Nature-ben közölt vizsgálatban mintegy 2000 lefagyasztott szövetmintát elemeztek, amelyeket Nagy-Britanniában és Kanadában élő nők emlődaganataiból vettek ki 5-10 évvel korábban. A betegek sorsát éveken át követték.

A humán genom hárommilliárd "betűnyi" kódját nagy sebességgel, automatikusan szkennelő módszerek segítségével a kutatók valamennyi szövetmintát be tudták sorolni 10 altípusba. Az altípusok közt egyes gének szekvenciájában ("betűsorrendjében"), kópiaszámában (vagyis hogy hány példányban van jelen), illetve kifejeződésében (aktivitásában) volt különbség.

És ami a legfontosabb: összefüggést lehetett kimutatni az egyes altípusok és a betegség lefolyása, a gyógyulás esélyei között.

A mellrákra ezek után már nem egyetlen betegségként kell tekinteni

A kutatók szerint a mellrákra nem egyetlen betegségként kell tekinteni, ugyanis az altípusok másképp viselkednek, és más-más kezelést igényelhetnek. Jelenleg a mellrák elleni kezelések sokszor nem eléggé hatékonyak, ugyanakkor számos káros mellékhatással járnak. Az alapvető molekuláris különbségek feltárása sokkal célzottabbá és hatékonyabbá teheti a gyógyszeres kezelést.

Az egyes altípusokra jellemző egyedi genetikai "ujjlenyomat" a jövőben személyre, vagy legalábbis altípusra szabott kezelést tehet lehetővé.

Forrás: [origo] Egészség

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló