Védőnőket vonnak be az emlőrák időben történő felismeréséért

Daganatok.hu 2017. május 5.
Megosztás:

Ingyenes védőnői továbbképzést indít az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány a fiatal korosztály érdekében: 4 városban, a tervek szerint összesen mintegy 800 résztvevővel szerveznek ingyenes konferenciát. A szakmai esemény fővédnöke Landherr László, az Uzsoki utcai Oktató Kórház, Fővárosi Onkoradiológiai Központ osztályvezető főorvosa, az MKOT vezetőségi tagja, a Magyar Szenológiai Társaság elnöke.

A Mellünk Egészségéért Védőnői Program célja a védőnők edukálása az emlőrák rizikófaktorairól, a kialakulás kockázatának csökkentéséről, a helyes önvizsgálatról és az időben történő felismerés fontosságáról.

A program keretein belül az idei évben összesen négy védőnői továbbképzés valósul meg a témában - kettő Budapesten, egy Debrecenben és egy Zalaegerszegen. A programban résztvevő iskolai védőnők a képzést követően középiskolákban tartanak prevenciós előadásokat mellrák témában fiatal lányok számára; azok a védőnők pedig akik terhesgondozást végeznek, ők a terhességi emlőrákkal kapcsolatban tudnak segíteni a kismamáknak - derül ki a programról kiadott tájékoztatóból.

"Az egészségtudatosságra való nevelést célszerű minél hamarabb elkezdeni. Igaz, ma már az interneten számos információ fellelhető a daganatos megbetegedésekről és az emlőrákról, azonban úgy gondoljuk, hogy a személyes találkozás nagyobb és maradandóbb hatást gyakorol a fiatalokra, hiszen így egy hiteles személytől azonnali és szakértői választ kapnak a bennük felmerülő kérdésekre. A védőnőknek jelentőségteljes szerepük van már csecsemőkortól kezdve a fiatalok életében, ezért tőlük természetesebben és nyitottabban fogadják az emlőrák veszélyeire való figyelmeztetést is. A védőnői továbbképzéseken a résztvevők többek között megismerkednek az önvizsgálat fontosságával és elvégzésének helyes módjával, az emlőrák szűrési és kezelési lehetőségeivel, illetve a terhességi emlőrák veszélyével is. Idén összesen négy akkreditált továbbképzést tartunk, amelyeken előreláthatólag 800 védőnő vesz részt. Reméljük, hogy az együttműködésnek köszönhetően egyre több fiatal nőnek tudjuk felhívni a figyelmét az önvizsgálat fontosságára" - nyilatkozta a program kapcsán Puskás Gabriella, Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke.

Az emlőrák hazánkban is a nőket érintő leggyakoribb daganatos megbetegedés, amely évente 2500 nő halálát okozza és becslések szerint 6000 új esetet diagnosztizálnak. A betegség időben történő felismerése 75%-kal növelheti a betegek túlélési esélyeit, ebben pedig az emlőrákkal kapcsolatos ismeretek nyújthatnak segítséget.

Az érdeklődő védőnők az alábbi továbbképzésekre jelentkezhetnek: május 31-én Budapest, június 28-án Zalaegerszeg, szeptember 20-án Budapest és november 7-én pedig Debrecen.

További információ és jelentkezés: www.mellunkegeszsegeert.hu

(MKOT)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.