A klinikai vizsgálat, mint lehetőség - Telekes András előadása videón

Daganatok.hu 2015. július 29.
Megosztás:

"Több ezer éven keresztül gyógyítottunk "kígyóval, békával és minden egyébbel", akkor mégis mi szükség van rá, hogy bizonyítékokkal támasszuk alá egy-egy kezelési módszer hatékonyságát?" - tette fel a kérdést dr. Telekes András belgyógyász, farmakológus és onkológus, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház, Onkológiai Osztályának vezető főorvosa. A szakember a Limfóma-Mielóma Klub egyik tavaszi összejövetelén tartott előadást a klinikai vizsgálatokban történő részvétel lehetséges előnyeiről.

A szakember elmondta: korántsem arról van szó, hogy amit eddig nem bizonyított az orvostudomány, az a kezelés esetleg ne lenne hatékony. A "békával gyógyítás" hasonlatnál maradva a főorvos elmondta: néhány éve derült ki például az is, hogy egy dél-amerikai békafaj, az Epipedobates tricolor bőrében a morfinnál mintegy kétszázszor erősebb fájdalomcsillapító anyag (epibatidin) található. Vagyis, gyógyíthatnánk akár békával is, szó szerint, a modern orvostudomány azonban éppen azért modern, mert nem próba-szerencse alapon próbálja kezelni a betegeket, hanem többször kipróbált és sokszorosan leellenőrzött kezelésekkel.

Ezt a fajta orvostudományt nevezik bizonyítékokon alapuló orvostudománynak (Evidence Based Medicine), illetve használatos még a tudományon alapuló orvostudomány (Science Based Medicine) kifejezés is, amely egy az előzőnél még tágabb fogalom (a kettő közötti különbségről részletesebben lásd itt: Basic Science and Applied Science). A cél minden beteg esetében az, hogy megtaláljuk az adott egyén számára leghatékonyabb kezelési formát, mivel azonban minden beteg különböző, nem mindenkinél ugyanaz a kezelési forma lesz a leghatásosabb, és akiknél hatékony valami, ott sem feltétlenül egyforma mértékben. Egy korábbi, Sir William Osler-től származó mondás szerint "az orvoslás a valószínűségek tudománya és a bizonytalanságok művészete", ma azonban már az a fő cél, hogy ez ne így legyen.

Ezért van tehát szükség a bizonyítékokon/tudományon alapuló orvostudományra, s ezért van szükség klinikai vizsgálatokra is, amelyekben a lehető legtöbb bizonyítékot, illetve adatot tudjuk összegyűjteni az akár ugyanazon daganattípusban szenvedő, de sokszor mégis eltérő betegcsoportok különféle kezelésekre adott válaszairól.

Hallgassa meg a fenti videónkban, hogy adott esetben miért lehet előnyös az Ön vagy beteg hozzátartozója számára egy újonnan induló klinikai vizsgálatban való részvétel!

* * *

Kapcsolódó videónk:

Mi alapján dönt egy orvos a betege kezeléséről? - Mikala Gábor előadása 

Milyen lépésekből áll a várhatóan leginkább hatékony kezelési forma kiválasztása? Mi tekinthető egy-egy kezelés esetében elég jó minőségű bizonyítéknak? Dr. Mikala Gábor, a Szent László Kórház főorvosa a Limfóma Világnapon válaszolt ezekre a kérdésekre. 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.