Amazon torna - gyógytorna DVD az emlőrákműtét utáni gyakorlatok otthoni elvégzéséhez

Daganatok.hu 2012. február 1.
Megosztás:

Hogyan segíthető elő, hogy az emlőrákműtéten átesett hölgyek minél hamarabb és minél szövődménymentesebben gyógyuljanak? A gyógytornásszal való heti rendszeres találkozás nem mindig lehetséges, a Semmelweis Kiadó gondozásában most kiadott DVD azonban lehetővé teszi, hogy a lábadozó betegek otthon, egyedül is elvégezhessék azokat a gyakorlatokat, amelyekkel megelőzhető a műtét szövődményeként esetlegesen fellépő nyiroködéma, a kar mozgáskorlátozottsága, vagy éppen a különféle idegbántalmak.

A Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbjében tegnap mutatták be azt a DVD-t, amely segítséget jelenthet az emlőrákműtéten átesett hölgyek otthoni rehabilitációjában. A DVD-n látható anyagból önállóan is mindenki elsajátíthatja azokat a gyakorlatokat, amelyek segítenek a műtét gyakoribb mellékhatásainak megelőzésében: a gyógytornával egyaránt elkerülhetőek a nyiroködémás panaszok, a kar műtét utáni kényszermozgásai és mozgáskorlátozottsága, valamint az idegi eredetű (neuropátiás) bántalmak.

A műtét utáni gyógytorna a rehabilitáción kívül a mellrák harmadlagos megelőzésének is eszköze: a gyakorlatok rendszeres elvégzése annak elkerülésében is segít, hogy az emlőrák ismét kiújuljon. A gyógytornát egyébként már a műtét utáni első napokban érdemes elkezdeni, de ekkor még nem egyedül, hanem a gyógytornász segítségével. A DVD abban nyújt fontos segítséget, hogy a gyakorlatokat abban az esetben is rendszeresen el tudja végezni mindenki, ha nincs mód a gyógytornász heti egyszeri vagy kétszeri személyes felkeresésére.

A tegnapi bemutatón - a DVD megtekintését követően - dr. Kapitány Zsuzsa, a Semmelweis Egyetem gyógytornásza ismertette a rendszeres gyógytorna fontosságát a mielőbbi felépülés szempontjából, majd Kálmán Lydia, a Kútvölgyi Amazon Kör korábbi vezetője mesélt arról, hogy mi adta az ötletet a DVD elkészítéséhez. "A Kútvölgyi Klinikán rendszeresen tartottunk olyan összejöveteleket, ahová orvosokat és onkológus szakembereket hívtunk meg, hogy tartsanak nekünk előadásokat az emlőrák kezeléséről és a rehabilitáció lehetőségeiről. Az egyik előadónk épp Kapitány Zsuzsa volt, az előadást követően pedig spontán és közösen jött a DVD elkészítésének ötlete. A megjelentetést a Semmelweis Kiadó vállalta, amihez az egyik gyógyszergyárat is sikerült megnyernünk támogatónak" - mondta Kálmán.

Ezt követően dr. Sugár István, a II-es Sebészeti Klinika docense beszélt arról, hogy az elmúlt évtizedekben miként alakultak az emlőműtétek: korábban ez egy igen radikális beavatkozásnak számított - a daganattal együtt gyakorlatilag mindent eltávolítottak az érintett területekről - mára azonban már sokkal szelídebb sebészeti eljárásokat alkalmaznak az orvosok. Természetesen ma sem minden esetben kerülhető el a teljes emlőeltávolítás, de minél korábbi fázisban kerül felismerésre a daganat, és minél kevésbé kiterjedt, annál nagyobb az esélye, hogy a beteg később teljesen fel tudjon épülni. "Az emlőeltávolított betegek nagyjából 80%-a ma már teljesen meggyógyul a beavatkozást követően" - mondta Sugár, aki szintén a gyógytorna fontosságát hangsúlyozta a műtét utáni rehabilitációs szakaszban, különös tekintettel a nyirokcsomó-eltávolítások lehetséges szövődményeinek elkerülésére.

A gyógytorna DVD hamarosan megrendelhető lesz a Semmelweis Kiadó honlapján, illetve megvásárolható a kiadó könyvesboltjaiban:

Legendus Könyvesbolt
1089 Bp., Nagyvárad tér 4.
Tel.: 210-4408, Fax: 210-4408

EOK Könyvesbolt
1094 Bp., Tűzoltó utca 37-47.
Tel.: 459-1500/60475.  

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.