A primer tumorokban már igen korán kialakulnak a metasztázisokat kialakító sejtvonalak

Daganatok.hu 2018. június 12.
Megosztás:

A PLOS ONE tanulmánya az evolúciós és a napjainkban feltörekvő ökológiai elmélet, valamint matematikai modellezés segítségével magyarázza, hogy a tumorprogresszió lineáris modelljével ellentétben a valóságban a legtöbb metasztázis nem az elsődleges tumor késői, hanem annak korai stádiumából származik.

Egy 2016-os tanulmány hívta fel a figyelmet arra, hogy az addig igaznak vélt lineáris tumorprogressziós modellel szemben a primér tumorokban már igen korán kialakulnak a metasztázisokat kialakító sejtvonalak - írja a Medical Online cikke.

Ez az eredmény meglepte a kutatókat, hiszen addig úgy vélték: mivel későbbi stádiumban nagyobb a tumor mérete, ezért abban több olyan mutáció tud kialakulni, amely áttétképződést indíthat be. A látszólagos paradoxon egy lehetséges magyarázatát nyújtja most a University of Pennsylvania kutatóinak munkája a tumoros sejtekre ható evolúciós nyomás modellezése révén.

Mint a molekuláris biológus szerzőpár kifejti: a niche konstrukciós elmélet szerint nemcsak a környezet hat a populációkra a darwini szelekciós nyomás kialakítása révén, de az élőlények maguk is hatnak a környezetükre és módosítják a természetes szelekció erővonalait. A tumoros sejtek ugyanígy részt vesznek a niche-konstrukcióban: saját növekedésüket elősegítendő, befolyásolják mikrokörnyezetüket (pl. serkentik a véredény-képződést vagy módosítják a szomszédos sejtek struktúráját, metabolizmusát), továbbá a véráramba szekretált faktorok révén olyan feltételeket teremtenek, amelyek megkönnyítik az áttétképződést.

Qian és Akçay az evolúciós és ökológiai elmélet figyelembe vételével - feltételezve, hogy a mikorkörnyezet befolyásolása és a metasztázisképződést lehetővé tevő faktorok előállítása csökkenti a tumoros sejtek erőforrásait - egy olyan matematikai modellt épített fel, amelyben négyféle viselkedésű tumorsejt küzdött egymással az életben maradásért: 1: a mikrokörnyezet befolyásolásába befektető tumorsejtek, 2: a metasztázisképződést lehetővé tevő faktorokat előállító tumorsejtek, 3: olyan tumorsejtek, amelyek mindkét féle feladatot végzik (eközben kétszeres mértékben használják fel erőforrásaikat), illetve 4: csaló tumorsejtek, amelyek nem vesznek részt a niche-konstrukcióban, így nem áldoznak saját erőforrásaikból a tumor növekedése érdekében.

A matematikai szimuláció eredményeképp kiderült, hogy a tumorképződés korai szakaszában, amikor a tumor mérete még kicsi, az evolúciós versenyben a metasztázisképződést lehetővé tevő faktorokat előállító tumorsejtek állnak nyerésre, mivel ekkor még kevés a kompetitoruk, azonban a mutációk szaporodásával és a tumor növekedésével megnő versenytársaik mennyisége is (vagyis a látszólagos paradoxon lehetséges magyarázatát jelenti, ha a helyi mikrokörnyezet befolyásolásába befektető és a metasztázisképződést lehetővé tevő faktorokat előállító tumorsejtek között evolúciós versenyt tételezünk fel, és beszámítjuk a kétszeres erőfeszítést tevő és a csaló tumorsejtek hatását is).

Nyilatkozatukban a biológusuk kifejtik: mire a primer tumort azonosítják, sok beteg szervezetében már elindult a metasztázis-képződés. Ez megmagyarázza, mi az oka, hogy hiába kezelik a primér tumort sikeresen, néhány év elteltével mégis áttétek jelennek meg. Az új eredmények arra hívják fel a figyelmet, teszi hozzá Qian, hogy a metasztázis-kialakulást beindító gének keresése helyett a tudósoknak inkább azokra a génekre kell fókuszálniuk a figyelmet, amelyek mutációja a tumorkialakulás korai stádiumában következik be, ezáltal olyan terápiás célpontokat találhatunk, amelyeket megcélozva a primér tumor és a metasztázisok egyaránt kezelhetővé válnak. 

(Medical Online)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló