Ártalmatlan zsírrá programozták át a veszélyes tumort

MTI 2019. január 19.
Megosztás:

Két, már ismert hatóanyag segítségével egerekkel végzett kísérletekben arra irányították a sejtprogramot, hogy az áttétet képező mellráksejtek zsírsejtekké alakuljanak.

Egy kombinált terápia segítségével sikerült ráksejteket zsírsejtekké alakítani egerekben a Bázeli Egyetem kutatóinak, ezáltal a tumorsejtek nem tudtak többé áttéteket képezni.

A megtelepedettből mobilis sejtekké való alakulásban - vagyis az áttétképzésben - egy olyan sejtfolyamat játszik szerepet, amely normális esetben az embrionális fejlődés során zajlik és a szervek fejlődését teszi lehetővé. Ez a sejtprogram az EMT (epithelialis-mesenchymalis átmenet): ezt használták fel Gerhard Christofori, a Bázeli Egyetem kutatója és munkatársai, hogy egy új terápiás módszert fejlesszenek ki.

Két már ismert hatóanyag segítségével egerekkel végzett kísérletekben arra irányították az EMT-programot, hogy az áttétet képező mellráksejtek zsírsejtekké alakuljanak. Az átalakult sejtek nem tudnak többé osztódni, és alig lehet megkülönböztetni őket a normális zsírsejtektől. De ami a legfőbb, hogy nem tudnak többé áttéteket képezni.

A kutatók eredményeiket a Cancer Cell című tudományos lapban mutatták be. Az egyik alkalmazott hatóanyag a kettes típusú diabétesz kezelésében használt roziglitazon, a másik a trametinib, amelyet a rákos sejtek növekedése és terjedése ellen adnak.

A hagyományos kemoterápiával való kombinálással ezek a gyógyszerek a jövőben egyidejűleg gátolhatják a primértumor növekedését és az áttétképzést is - reméli Christofori. Ehhez azonban először pácienseken végzett tanulmányokra van szükség - tette hozzá a kutató. 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló