Előnyös a tumorjelző festékek használata daganateltávolító műtétekben

Daganatok.hu 2018. október 4.
Megosztás:

Holland és kínai kutatók a fluoreszcens tumorjelző festékek alkalmazásának hatásosságát vizsgálták sebészeti úton eltávolított emlődaganatok esetében. Eredményeik szerint a festékek használatának előnyei meghaladják azok kockázatait, javítják a műtéti pontosságot.

A Nature Communications folyóiratban szeptember 18-án megjelent cikkben hollandiai és kínai onkológiai intézetek munkatársaiból álló kutatócsoport vizsgálta az emlőtumor-eltávolító műtéteknél alkalmazott fluoreszcens festékek használatának eredményeit - írja a Medical Online beszámolója.

A tumoreltávolító műtéten átesett emlőrákban szenvedő betegek szervezetéből az operáció során általában a szükségesnél több szövetet, azaz egészséges szövetrészeket is eltávolítanak a sebészek, mivel a daganat melletti egy centiméteres sávot is rutinszerűen kimetszik. Ez egy elővigyázatossági lépés a rejtett rákos sejtek eltávolítása érdekében, de még így is a betegek csaknem húsz százalékánál újabb sebészeti beavatkozásra van szükség a hátramaradó tumorszövetek miatt.

A probléma oka, hogy a rákos sejtek igen nehezen vehetők észre, a sebész gyakran használja az ujját is, hogy a kis göböket kitapinthassa. Ezért a kutatóorvosok már régóta dolgoztak olyan festési eljárásokon, melyekkel javítani lehetne a rákos szövetek észlelhetőségén. Így fejlesztették ki a fluoreszcens festékeket, melyek csak a daganatsejteken bocsátanak ki fluoreszkáló fényt.

Ezt a vizsgálatot a kutatók azért tervezték meg, mert észrevették, hogy a festékek alkalmazása ellenére még nem volt vizsgálat tárgya, hogy használatuk valóban növeli-e a műtéti pontosságot vagy sem. A vizsgálatban egy 8000C nevű vegyületet használtak nyomjelzőnek, melyet egy ma is elterjedten használt onkológiai szerrel, a bevacizumabbal vittek be a daganatokba. Ezt követően 26 önkéntes, már műtétre beütemezett beteget választottak ki, a festéket a betegek az operáció előtt kapták meg.

A kutatók ezt követően megnézték a műtétről készült videofelvételeket, majd az eredményeket összehasonlították a patológiai jelentésekkel. Az eredmények szerint 8 alanynál még a beavatkozást követően is találtak daganatsejteket, bár a jelzőfesték ezek közül 7 betegnél helyesen azonosította a hátramaradó sejteket. Sajnos a festék 2 betegnél megszínezett (bár nagyon halványan) olyan sejteket is, melyek később a szövettani vizsgálat eredményei szerint egészségesnek bizonyultak. A kutatók következtetése szerint a fluoreszcens festékek használatának előnyei az emlőtumor-eltávolító sebészeti beavatkozások során meghaladják alkalmazásuk kockázatait.

(Medical Online

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: