200 új mutációval kapcsolatosan nyílt lehetőség célzott kezelés kifejlesztésére

Daganatok.hu 2018. április 9.
Megosztás:

Bár a nemkódoló DNS rákkialakulásban játszott szerepét csak napjainkban kezdték vizsgálni, a Nature Genetics tanulmánya arra hívja fel a figyelmet, hogy máris megnyílt a lehetőség közel 200 mutációval kapcsolatosan célzott terápia kifejlesztése előtt.

A humán tumorok jelentősen heterogének, számos meghatározott altípusuk speciális molekuláris jellegzetességekkel bír. A tumorok hátterében álló komplex genomika feltárása érdekében számos projekt indult az elmúlt évtizedben, amelyek célja DNS-szekvenálás révén osztályozni a tumorok szomatikus mutációit (pl. The Cancer Genome Atlas/TCGA, International Cancer Genome Consortium/ICGC).

A DNS-szekvenálás kezdetben a fehérjekódoló régiókra korlátozódott, ennek során több száz olyan gént találtak, amelyek rendszeresen mutálódnak a különböző tumorokban, és egyes génmutációk terápiás próbálkozások célpontjai is lettek. Azonban mivel a fehérjekódoló régiók a humán genom mindössze 2%-át teszik ki, a kutatók figyelme egyre inkább a nem-kódoló régiók szomatikus mutációinak felderítése felé fordul, írják a Nature Genetics-ben megjelent tanulmányukban Wei Zhang és munkatársai, amelyet a Medical Online cikke ismertet.

Eddig egyetlen nem-kódoló régiót érintő mutáció szerepe igazolódott: a telomeráz reverz transzkriptáz gén (TERT) promoter régiójának mutációi a TERT expressziójának növelése révén számos tumor kialakulásában közreműködnek. Habár sok más nem-kódoló régiót érintő mutációt is találtak már teljesgenom-szekvenálással (kb. 200), ezek funkciója eddig nem volt tisztázott, és módszer sem létezett a nem-kódoló régiót érintő mutációk szerepének kiderítésére, mivel a TERT promoter régiót érintő mutációk kivételével ezekhez a mutációkhoz nem kapcsolódik gén-expresszió-változás (mRNS-szint változás).

A nem kódoló mutációk szerepének tisztázása

Mint Zhang és munkatársai leszögezik: a nem-kódoló régiót érintő mutációk zöme nem a transzkripció direkt szabályozásán keresztül érvényesül, azonban eddig nem volt ismert, hogy hogyan, illetve az sem volt bizonyos, hogy ezek a mutációk valóban közreműködnek a rákkialakulásban. A University of California kutatói e nemkódoló mutációk szerepének tisztázására dolgoztak ki módszert - írja a Medical Online.

A nemkódoló lókuszok hálózatában a tumorok 88%-ánál lehet mutációt kimutatni

Mint a kutatást vezető Trey Ideker nyilatkozatában elmondja, csapata a TCGA adatai alapján összehasonlította 930 rákbeteg rákos és egészséges sejtjeinek genomját, elemezték a génexpresszió változásait (teljes genomok és illesztett transzkriptómák), majd az integratív analízis eredményeképpen azonosítottak egy 193 nemkódoló lokuszból álló hálózatot, amelynek mutációi számos tumorféleség esetén megakadályozzák számos gén expresszióját.

Kiderült továbbá, hogy a nemkódoló mutációs hálózat néhány központi molekuláris útvonalat befolyásol, ami alapján a tumorokat altípusokba lehet osztani. A nemkódoló lokuszok hálózatában (eQTL/expression quantitative trait loci) a tumorok 88%-a esetében lehet mutációt kimutatni, ami arra utal, hogy a nemkódoló mutációk lényegi szerepet játszanak a tumorok kialakulásában, szögezik le a szerzők, akik a továbbiakban a hálózati mutációk diagnosztikus és prognosztikus szerepét feltáró kutatásokat terveznek.

(Medical Online

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló