Közvetlenül a tumorba adott injekcióval kezelték a rákot egerekben

Osztódó daganatsejtek - egy új egérkísérletben közvetlenül a tumorba adott inkeciókkal próbálták meg elpusztítani a daganatokat: 90 egérből 87 meggyógyult a daganatos betegségből, és a maradék három egérben létrejött kiújulások is jól reagáltak az ismételt kezelésekreOsztódó daganatsejtek - egy új egérkísérletben közvetlenül a tumorba adott inkeciókkal próbálták meg elpusztítani a daganatokat: 90 egérből 87 meggyógyult a daganatos betegségből, és a maradék három egérben létrejött kiújulások is jól reagáltak az ismételt kezelésekre
Daganatok.hu 2018. március 8.
Megosztás:

Valóban hatásos fegyvernek látszik a rák ellen a minap megismert immunterápiás eljárás, ám kérdéses, hogy pusztító hatását sikerül-e csak a daganatokra korlátozni. Hasonló elven működő immunterápiák már léteznek a gyógyításban, de azok még sajnos súlyos mellékhatásokat okoznak - mondta a Népszavának egy nagyon ígéretesnek tűnő új egérkísérlet eredményeiről Bakács Tibor kutatóorvos.

A mostani kísérletsorozatban húsz új molekulát próbáltak ki: a kutatás első lépéseként tumorokat növesztettek az egerek testében azzal, hogy rákos sejteket ültettek a bőrük alá a hasuk két különböző pontján.

Az egerekben emlődaganatot, vastagbéldaganatot, melanomát és limfómát hoztak létre: miután a tumorok elkezdtek növekedni, a tesztelt molekulákat egyesével és különféle kombinációkban befecskendezték az egerek egy-egy tumorjába, aztán megfigyelték, hogy milyen hatással vannak ezekre a tumorokra, illetve a közvetlenül nem kezelt másik daganatra.

A kutatók szerint (Stanford University School of Medicine, California) 90 egérből 87 meggyógyult a daganatos betegségből, és a maradék három egérben létrejött kiújulások is jól reagáltak az ismételt kezelésekre - írja a Népszava a Science Translational Medicine című folyóiratban nemrég publikált kutatás eredményeiről.

- Régi próbálkozása a kutatóknak, hogy az immunrendszert megtanítsák a daganatok elpusztítására - állítja Bakács Tibor, aki kutatótársaival évtizedek óta elemzi az immunterápiákkal kapcsolatos tapasztalatokat.

A kísérletben használt egerekben többféle tumort is növesztettek egyszerre (Forrás: Science Translational Medicine, Sagiv-Barfi és munkatársai)

Ezt a feladatot eddig még soha nem sikerült tökéletesen megoldani - mondja. Ennek az az oka, hogy míg a kívülről jövő vírusok, bacilusok olyan antigénmolekulát hordoznak, amit az immunrendszer idegenként ismer fel, a tumorsejtek a szervezetben alakulnak ki, így nincs rajtuk olyan jel, ami a védekezésért felelős T-sejteket akcióra sarkallná. Ezért azok a próbálkozások, hogy úgy immunizálják a szervezetet, ahogyan az a védőoltásokkal lehetséges, néhány tumortól eltekintve nem működik.

Bakács Tibor szerint a január végén közölt egérkísérlet csodálatos tudományos eredmény: a tumorba közvetlenül beadott molekulák úgy növelték az immunsejtek aktivitását, hogy azok nemcsak a kezelt tumort pusztították el, hanem a távoli kezeletlen daganatokat is.

A kísérlet azt is mutatja, hogy ezzel az eljárással a helyileg alkalmazott kezelés a teljes szervezetben kifejti a hatását. És nemcsak egyfajta tumornál sikerült ezt az áttörést elérni. A kísérletben a kutatók az egereknél nem tapasztaltak autoimmun betegséget okozó mellékhatásokat sem.

"Eddig ez gyönyörű" - mondja a kutató, már csak az a kérdés, mi lesz, ha az új molekulákat elkezdik embereknél is alkalmazni, mert ott azért sok minden másként működhet, mint az egerekben.

(Népszava)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló