Molekuláris biomarker laboratóriumot hoznak létre az ELTE-n

A gének különféle mutációinak jelenléte előrejelzi egy-egy daganatellenes terápia várható sikerét vagy kudarcátA gének különféle mutációinak jelenléte előrejelzi egy-egy daganatellenes terápia várható sikerét vagy kudarcát
Daganatok.hu 2017. május 5.
Megosztás:

A modern, célzott terápiák a molekuláris diagnosztikán, azaz a molekuláris biomarkerek elemzésén alapulnak, amelyek segíthetik a különféle betegségek, köztük a daganatok diagnózisát, illetve előre jelezhetik a betegség kialakulását vagy kimenetelét. Az ELTE-n nemrég létrehozott molekuláris biomarker laboratórium azt tűzte ki célul, hogy a hazai molekuláris biomarker kutatás élére álljon, és a gyógyszeripar, a klinika, a hazai egészségbiztosítás, valamint a lakosság felé is szolgáltatási portfólióval jelenjen meg.

A személyre szabott terápiától a mainál eredményesebb gyógyulást várjuk. A modern, célzott terápiák a molekuláris diagnosztikán, azaz a molekuláris biomarkerek elemzésén alapulnak, amelyek segíthetik a betegség diagnózisát, előre jelezhetik kialakulását vagy kimenetelét.

Molekuláris biomarkereket alkalmaznak egyes betegségek esetén a legmegfelelőbb terápia meghatározására vagy a kezelés hatékonyságának és biztonságosságának monitorozására is. Elemzésük nagyon széleskörű természettudományi ismereteket igényel, amely a Lágymányosi Campuson, az ELTE-n és az MTA TTK-n magas szinten és kellő kapacitással van jelen.

A konzorcium célul tűzte ki, hogy a hazai molekuláris biomarker kutatás élére álljon, és a gyógyszeripar, a klinika, a hazai egészségbiztosítás, valamint a lakosság felé is szolgáltatási portfólióval jelenjen meg.

Jelentős lemaradás volt eddig a molekuláris biomarkerek hazai kutatásban

Magyarországon, sőt Közép- és Kelet-Európában széles metodikai spektrumot felölelő, többféle betegségcsoportot elemző, nemzetközileg is akkreditált laboratóriumot mindeddig nem alakítottak ki, és jelentős a lemaradás a hazai molekuláris biomarker kutatásban is.

Ezt felismerve a konzorcium egy olyan - nemzetközi akkreditációkkal is rendelkező - molekuláris biomarker laboratóriumot kíván létrehozni, amely képes a klinikai vizsgálatokat kimagasló színvonalon támogatni (így számít a klinikai vizsgálatokat végző intézményekre, gyógyszerfejlesztő és -gyártó vállalatokra is). A molekuláris biomarker laboratórium a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), illetve a lakosság részére is magas minőségű, a kutatók és orvosok számára pedig a diagnosztikai tevékenységüket, gyógyító munkájukat támogató szolgáltatásokat is végez majd.

A konzorcium kutatócsoportjai ehhez szorosan illeszkedő kutatás-fejlesztési tevékenységeket is megvalósítanak: genetikai, proteomikai, valamint élősejtes funkcionális elemzéseken keresztül. A projekt elemzési és a kutatási tevékenységei által generált, nagy mennyiségű biológiai információ feldolgozására és - a kutatók, valamint klinikusok számára történő - értelmezésére jelentős mértékű bioinformatikai fejlesztést is tervez a konzorcium.

A tervezett tevékenységek együttesen alappillérként szolgálnak majd a hazai molekuláris biomarker kutatási és szolgáltatási terület számára.

(Medical Online)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: