Sok esetben téves a rák terjedésének hagyományos TNM modellje

A távoli áttétek csak az esetek kisebb hányadában jönnek létre a nyirokcsomó-áttétekből - eszerint nem mindig helyes a szolid tumorok stádiumbeosztására használt TNM-sémaA távoli áttétek csak az esetek kisebb hányadában jönnek létre a nyirokcsomó-áttétekből - eszerint nem mindig helyes a szolid tumorok stádiumbeosztására használt TNM-séma
Daganatok.hu 2017. július 18.
Megosztás:

A Science egyik új tanulmánya alapján az esetek többségében nem állja meg a helyét a rák terjedésének eddigi, általánosan használt hagyományos modellje, a TNM-rendszer. A daganatok stádiumbeosztására használt modell azt az elképzelést tükrözi, hogy a távoli áttétek a nyirokcsomó-áttétekből jönnek létre (tumor-nyirokcsomó-metasztázis, mint általános terjedési útvonal). AZ új tanulmány ezzel szemben - 200 szövetminta elemzése alapján - azt mutatta ki, hogy a szervi áttétek a betegek 65%-a esetében közvetlenül az elsődleges tumorból származik, és csak 35% esetében jön létre a nyirokcsomó-áttét közvetítésével.

A szolid tumorok kezelése napjainkban a TNM-séma alapján megállapított stádiumbeosztás szerint történik, és azt az elképzelést tükrözi, hogy a távoli áttétek a nyirokcsomó-áttétekből jönnek létre.

A Massachusetts General Hospital kutatói most arra hívják fel a figyelmet, hogy a rák terjedésének tradicionális modellje sok esetben téves, a rákos sejtek ugyanis nem feltétlenül a nyirokcsomó-áttétből kiindulva hozzák létre a szervi áttéteket.

Ez az eredmény arra is magyarázatot nyújt, hogy a nyirokcsomóáttétek eltávolítása sok esetben miért nem hosszabbítja meg a rákos betegek életét - írja a Medical Online cikke.

A jövőben a nyirokcsomó-áttétek kezelésének is meg kell változnia

A Science-ben megjelent tanulmány kifejti, hogy a távoli metasztázisok a vizsgált vastagbélrákos betegek többsége esetén direkt módon a primer tumorból származnak, függetlenül a nyirokcsomó-áttétektől.

Ezzel, mint a tanulmány vezető szerzője, Kamila Naxerova kifejti, megdőlt az évszázados TNM-model (tumor-nyirokcsomó-metasztázis, mint terjedési útvonal) általános érvényű használhatósága, és a metasztatikus betegség evolúciójának jobb megértése révén a jövőben a nyirokcsomó-áttétek kezelésének is meg kell változnia - hangsúlyozza a cikk.

A primer és metasztatikus tumorok közötti kapcsolat minden egyes esetben más és más

Ezt a következtetést még 2014-ben vonta le a kutatócsoport a daganatsejtek genetikai állományának egy mutációra igen hajlamos szegmensének (polyguanine repeats) elemzéséből (ez az úgynevezett poly-G tipizálás).

Az áttétképződés a betegek egy részénél a betegség korai, másoknál pedig annak késői szakaszában kezdődik, genetikai profilírozással pedig azt is meg lehetett mondani, hogy egy primer tumoron belül melyek azok a speciális területek, ahonnan egy-egy áttét származik.

Naxerova és munkatársai most újra a poly-G tipizálás segítségével elemeztek 200 szövetmintát, amelyek 17 vastagbéldaganatos beteg elsődleges tumorából és áttéteiből származtak.

Mint kiderült, a szervi áttétek a betegek 65%-a esetében közvetlenül az elsődleges tumorból származtak, és csak 35% esetében jöttek létre a nyirokcsomó-áttét közvetítésével - írja a cikk.

A kutatók kifejtik: a nyirokcsomó-áttét azt jelzi, hogy a primer tumor agresszív, de sok esetben nem felelős a távoli áttétek kialakulásáért, és ki kell deríteni, hogy a különböző evolúciós eredetű áttétes tumorok esetében más-e a betegség klinikai kimenete.

(MedicalOnline)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: