Új módszer a véráramban keringő melanómasejtek kimutatására

Daganatok.hu 2020. március 1.
Megosztás:

Ausztrál kutatók olyan diagnosztikai módszert fejlesztettek ki, mellyel a korábbinál nagyobb pontossággal mutathatók ki a vérből az áttéteket okozó keringő tumorsejtek.

Az Edith Cowan University (Joondalup, Ausztrália) és a Harvard Medical School közös kutatócsoportja a British Journal of Cancer folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy egy háromkomponensű diagnosztikai teszttel jelentősen megnövelték a véráramban keringő tumorsejtek kimutathatóságát, ezzel jelentős lépést téve a melanómában szenvedő betegek pontosabb diagnózisa, és esetleg jövőbeni terápiás módszerek felé.

Az Edith Cowan University kutatócsoportjának, a Melanoma Research Groupnak a jelenlegi vizsgálati eredményei nagy mértékben építenek egy korábbi projektjükre, melynek során sikeresen fejlesztették ki a világ első olyan diagnosztikai tesztjét, amellyel a vérből lehet kimutatni a korai stádiumú melanómát. A mostani vizsgálatban a kutatók először a melanóma CTC-k (circulating tumor cells, vérben keringő tumorsejtek) elképesztő diverzitását mérték fel - ezek azok a sejtek, amelyek egy már kialakult daganatról leszakadva a véráramon keresztül más szervekben, testtájakon is daganatokat alakítanak ki, azaz áttéteket képeznek.

Ha sikerülne megbízhatóan detektálni ezeket a sejteket, az egyrészt igen pontos diagnosztikát tenne lehetővé, másrészt megnyithatná az utat a keringő sejtek elleni terápiák kifejlesztéséhez. Csakhogy ez olyan, mint tűt keresni a szénakazalban: minden milliliternyi vérben egymilliárd vörösvérsejt és egymillió fehérvérsejt között bújik meg gyakran kevesebb mint tíz darab nagyon változatos, nehezen kimutatható keringő tumorsejt. A kutatók ezért három különböző tesztek kombináltak, és az eredmény 72%-os kimutatási arány lett, ami jelentősen és konzisztensen jobb volt, mint az egyes tesztek külön-külön értelmezett detekciós aránya. A kutatás eredményei nyomán egy másik vizsgálat is indult, az egyetemen, melyben mesterséges intelligencia alkalmazásával kutatják majd a CTC-k azonosíthatóságát.

(Medical Online)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: