Új elmélet az aszpirin daganatellenes hatásának magyarázatára

Daganatok.hu 2017. február 24.
Megosztás:

Egyre több kutatási eredmény támasztja alá, hogy az aszpirin rendelkezik tumorellenes hatással. Bár az acetilszalicilsav még nem elfogadott eleme a daganatellenes terápiának, az amerikai Preventive Services Task Force már javasolja az alkalmazását egyes esetekben felnőttek számára kolorektális daganatok megelőzése céljából.

A kutatók eddig nem találtak magyarázatot az aszpirin daganatellenes hatására: vannak, akik szerint a rákellenes hatás hátterében a hatóanyag gyulladásgátló tulajdonsága állhat, amerikai kutatók pedig most egy új elmélettel álltak elő, amelyet sejtkultúrákban és egereken már sikeresen igazoltak is. Az új elmélet szerint a hatásmechanizmus alapja az aszpirin vérlemezke-gátló hatásával van összefüggésben - írja a Pharmindex Online.

A véralvadásban betöltött szerepük mellett a vérlemezkék részt vesznek az érképződés (angiogenezis) folyamatában is. Ez a szerepük általában előnyös, mint például amikor egy sérülés miatt kialakuló véralvadás esetén a vérkeringés átirányításának érdekében új erek képződésére van szükség. De ugyanez a hatás segíti a daganatok növekedését is. Ez az a folyamat, amit a kutatók szerint az aszpirin képes megszakítani. A laboratóriumi vizsgálatok szerint az aszpirin gátolta a vérlemezkék és a tumorsejtek közötti interakciót az által, hogy kikapcsolta a COX-1 enzimet, és így lecsökkentette a keringő vérlemezkék számát és aktivitását.

A vizsgálatok egy részénél a helyi gyógyszertárban beszerezhető aszpirint használták, egy másik fázisban pedig egy speciális készítményt, foszfatidil-kolinnal kombinált acetilszalicilsavat. Ez utóbbi készítményt a houstoni PLx Pharma fejleszti Aspirin-PC/PL2200 néven azzal a céllal, hogy csökkentse az egyébként fennálló gasztrointesztinális kockázatot.

Ez az acetilszalicilsav-készítmény még hatékonyabb volt a rákos sejtek ellen, mint a hagyományos formula. Az eredményeket a kutatók így foglalták össze: "Kutatásaink alátámasztják, hogy az aszpirin kemoprotektív hatása részben a vérlemezkék proneoplasztikus hatásának gátlásán keresztül alakul ki, ami megalapozhatja az Aspirin-PC/PL2200 hatékony és biztonságos kemopreventív szerként való alkalmazását kolorektális és más típusú daganatok esetében."

A kutatók most a lipiddel kombinált aszpirin biztonságosságát és hatásosságát kolorektális rák szempontjából magas kockázatú alanyokon tervezik értékelni az Anderson Cancer Center munkatársaival együttműködve. 

A kutatás eredményei a Cancer Prevention Research februári számában jelentek meg.

(Pharmindex Online)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: