Minden gyanús, ami eltér a normális szájnyálkahártyától - kérdések és válaszok a szájrákkal kapcsolatban

Megosztás:

A Daganatok.hu vendége volt prof. Dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa, aki a leggyakoribb szájrákkal kapcsolatos kérdésekre válaszolt.

Prof. Dr. Kásler MiklósSzámít-e a szájrák kialakulásánál, hogyan dohányzik az ember?
- A szájüregi nyálkahártya a nikotin és az égéstermékek rákkeltő anyagainak hatására fajul el rákosan. A szájüregi rák jellemző a szivarosokra, pipásokra és a bételrágókra is.

Hol kell kérni a szájrák szűrését? Körzeti orvosnál, fogorvosnál, vagy szájsebész kell hozzá?
- Legcélszerűbb fogorvosnál, szájsebésznél, fej-nyak sebésznél vagy onkológiai központban.

Milyen gyakran kell fogorvoshoz menni a szájüreg ellenőrzésére? Meg lehet erre külön kérni a fogorvost?
- Meg lehet kérni a fogorvost, és évente célszerű elmenni megmutatni a szájüreget. A fogorvosi vizsgálatnak része a szájüregi rákszűrés, a fogorvosnak minden beteg szájüregét meg kell néznie ebből a célból.

Mit csinálnak pontosan az emberrel egy szájrákszűrésen?
- Ki kell nyitni a szájat, és egy homloktükör segítségével az orvos végignézi a szájüreg nyálkahártyáját.

Nyaranta biciklizek a városban. Nagyobb esélyem van-e a szájrákra a füstös levegő belélegzése miatt?
- Általában van nagyobb esélye a rákra, mert a légvételek számának és mélységének növekedésével sokkal több szennyező levegő áramlik a tüdőbe.

Mi az, ami kifejezetten nagy eséllyel okoz szájrákot? Cigi, ital, szmog?
- Mindezek és még számos egyéb tényező.

Minden alkohol nagyon kockázatos a szájráknál? Vagy vannak fokozatok? (sör, bor, pálinka...)
- Igen, így van, vannak fokozatok, csak pont a fentivel ellentétes a sorrend: a legveszélyesebbek a tömény italok, főleg a rossz minőségű pálinkák, a hamisított bor - minden alkohol, ami művi. Különösen veszélyes az alkoholfogyasztás, ha dohányzás társul hozzá. Ebben az esetben a veszélyeztetettség sokszorosa az átlagpopulációénak. A harmadik legfontosabb rizikótényező az elhanyagolt fogazat, a száj ápolásának a hiánya.

Milyen gyakori a szájrák a többi ráktípushoz képest?
- Attól függ, hogy mit tekintünk szájüregi daganatnak, de a magyarországi összdaganatos halálozás mintegy 4-15%-át reprezentálja.

Hogyan lehet észrevenni a szájrákot időben?
- Minden gyanús, ami eltér a normális szájnyálkahártyától. Különösen gyanús, ha fehér vagy piros színű foltokat veszünk észre a nyálkahártyán, ha nem gyógyuló seb alakul ki, amelyik egyre nagyobb lesz és esetleg időnként vérzik. Korai tünet a szénsavas italok, tömény italok és fűszerek kiváltotta égő érzés. Mindemiatt célszerű időnként tükörben megnézni, hogy nem látunk-e valamilyen eltérést a szájban. A legcélszerűbb, ha rendszeres időközönként fogorvoshoz, szájsebészhez, fej-nyak sebészhez vagy onkológushoz fordulunk. A Daganatok.hu honlapon olvasható az onkológiai központok listája, amelyeket telefonos bejelentkezés után önállóan is felkereshetnek.

Mennyire igaz, hogy vírusok is okozhatnak szájrákot?
- Valószínűleg igen, ugyanis a szájüregi rákok egyharmadánál ki lehet mutatni a humán papilloma vírus jelenlétét. A humán papilloma vírus szerepet játszik a nyelőcsőrákoknál és a méhnyakrákoknál is.

Hogyan tud táplálkozni, akinek szájürgei daganata van?
- Egy darabig a szájon keresztül, először panaszmentesen, majd fájdalmassá válik a szájon át való táplálkozás. A táplálkozási képtelenség nagyon előrehaladott szájüregi rákoknál alakul csak ki.

Egy nagyobb műtét után teljesen vissza lehet állítani az arcot?
- Relatív kérdés, hogy mi a nagyobb műtét. A legkiterjesztettebb műtétek után is helyre lehet állítani az emberhez méltó külső megjelenést.

Lehet-e gyógyítani a szájrákot, ha már áttétet adott?
- A szájrákok hosszú időn keresztül csak a regionális nyirokcsomókba, a nyakra adnak áttétet. Ezeket az eredeti daganattal egyidejűleg műtét során távolítjuk el. A szájüregi rákok egy idő után, nagyon előrehaladott állapotban adhatnak távoli áttétet is, főleg a májba, tüdőbe, agyba. Ezeket is lehet operálni, ha az eredeti daganatot már sikerült meggyógyítani, továbbá, ha az áttét egy távoli helyen van és nem lép túl egy anatómiai régió határán.

Lehetséges, hogy egy ilyen rák 1-2 hónap alatt végzetessé válik? Én ezt tapasztaltam a családban.
- Nincs olyan szövettani típus, amelyik egy-két hónap alatt végzetessé válna. Inkább arról van szó, hogy hosszú ideig tünet- és panaszmentes maradt, viszont a felfedezés pillanatában már hosszú ideje, akár évek óta pusztította a szervezetet.

Miért enyire rossz Magyarországon a helyzet a szájrákkal? Csak a cigi és az ital miatt?
- Valószínűleg ezek és az elhanyagolt szájhigiéne miatt. További tényező lehet, hogy nem megyünk orvoshoz kezdeti panaszok esetén.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: