Tanácsok a daganatos beteg táplálásához

Megosztás:

A daganatos beteg táplálása nagy odafigyelést igényel. A daganatos megbetegedésekben szenvedők 50%-a már a diagnózis felállításakor alultáplált, és az alkalmazott gyógykezelések étkezési nehézségekkel járhatnak. Egyénre szabott diétára és a kezelések mellékhatásainak enyhítésére van szükség.

A beteg gyógyítását jelentősen javíthatja a helyes, illetve ronthatja a nem megfelelően történő étkezés. A daganatos ember táplálása azonban azért is nagyobb odafigyelést igényel, mert vannak ételek (pl. a túlzottan fűszeres ételek), amelyekről a betegnek le kell mondani, sőt előfordulhat, hogy a betegség súlyossága miatt az érintett csak mesterségesen táplálható. Ezen túlmenően figyelembe kell venni, hogy a sugárkezelés és kemoterápia mellékhatásaként a betegnél étvágytalanság, teltségérzet, hányinger, rágási, nyelési, légzési nehézségek, ízlésváltozás, szájszárazság, valamint bizonyos ételekkel szembeni undor is jelentkezhet.

Mivel a helytelen táplálkozás igen gyorsan a beteg ember alultápláltságához vezethet, az egyénre szabott diéta kiválasztása szakemberek, azaz dietetikus és orvos közös feladata. A kereskedelemben forgalmazott étel-kiegészítőkről, tápitalokról, energia-, illetve fehérje-kiegészítőkről minden esetben ki kell kérni véleményüket.

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, a speciális tápszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló