Alultápláltság

Megosztás:

A daganatos megbetegedésekben szenvedők 50%-a már a diagnózis felállításakor alultáplált. A kór előrehaladásával az alultápláltság fokozódik és már a betegek akár 70%-ánál észlelhető. Az alultápláltság a betegség előrehaladott szakaszában valamennyi daganatos megbetegedés esetén felléphet. Az alultápláltságnak a betegség lefolyásában meghatározó szerepe van, hiszen szervi funkciós zavarokat okozhat és az általános állapot, az életminőség jelentős romlásához vezethet. Különböző klinikai tünetek formájában jelentkezhet, úgymint testsúlycsökkenés, szervi működési zavarok, alapanyagcsere-, illetve anyagcserezavarok.

A testsúlycsökkenés a betegség lefolyása során két stádiumban jelentkezhet. Egyrészt mint a betegség korai megjelenési formája, amely felhívja a figyelmet a daganat kialakulására. Másrészt a betegség előrehaladott formájában, amikor az anyagcserezavarok kerülnek előtérbe.

A csökkent táplálékfelvétel oka étvágytalanság, az ízérzés változása, korai telítettségérzés vagy hányinger, a táplálékfelvétel mechanikus akadályoztatása (pl. a száj, a nyelőcső, a felső gyomor és bélrendszer gyulladása esetén), a hasnyálmirigy rosszindulatú betegsége esetén pedig enzimműködési zavarok kialakulása következtében fellépő felszívódási zavar lehet. Jelentkezhet azonban a rákos sejtek elpusztítása céljából alkalmazott sebészeti-, gyógyszeres- és sugárkezelés mellékhatásaként is.

Az alultápláltság következtében szervi működési zavarok, azaz a gyomor- és bélrendszer és az immunrendszer zavarai következnek be. Növekszik a fertőzés veszélye, a műtéti szövődmények gyakorisága, valamint a daganatellenes természetes védekezés is romlik.

A daganat okozta változások egyaránt érintik a fehérje-, a szénhidrát- és a zsíranyagcserét. A fehérjeanyagcsere változásában kiemelkedő a fokozott fehérjelebontás, a csökkent izomfehérje-felépítés és a negatív nitrogénegyensúly.

Az általában hangoztatott ajánlások a beteg ember - hagyományos úton, vagyis szájon keresztül történő - táplálása esetén fokozottan érvényesek. A szakemberek által kialakított, egyénre szabott diétában érvényesülni kell a kevés zsiradék, sok növényi rost, kevés cukor, valamint a napi szeszesital-fogyasztás erőteljes csökkentése elvének. Az ételek magas rost-, mérsékelt cukor- és zsírtartalma, valamint a változatos étrend biztosítja, hogy a szükséges vitaminok, ásványi sók, nyomelemek is a szervezetbe jussanak.

Olvassa el az alultápláltság megelőzésével és kezelésével részletesen foglalkozó cikkünket!

Lehet, hogy Ön is veszélyeztetett? Töltse ki tápláltsági állapot tesztünket! 

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, a speciális tápszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló