Előrelépés a vastagbélrák kezelésében: új génvizsgálattal pontosítható a terápia

Daganatok.hu 2013. május 21.
Megosztás:

Az Amerikai Onkológusok Társasága (ASCO) a napokban sürgősséggel hozott nyilvánosságra egy fontos kutatási eredményt, amelyet eredetileg csak a május végi kongresszusuk során terveztek bemutatni. A rendkívüli bejelentést az indokolta, hogy a kutatási eredmények közvetlenül, azonnal érinthetik a vastagbél-daganatos betegek ellátását. Az új génvizsgálat egy már itthon is OEP-finanszírozott, célzott gyógyszer személyre szabottabb alkalmazását teszi lehetővé.

A kutatás egy újabb gén, az NRAS szerepét bizonyította be a vastagbél-daganatos betegek célzott kezelésében, amellyel pontosítható a személyre szabott terápia. A nemzetközi összefogással végzett kutatásban részt vett prof. dr. Bodoky György is, a Szent László Kórház Onkológiai Osztályának vezetője, akinek tavalyi, Daganatos Betegek Napján tartott előadását itt nézheti meg.

Az NRAS gén hibája a vastagbél-daganatos betegek körülbelül 10%-át érinti. Magyarországon évente körülbelül 5000 áttétes vastagbéldaganatot kezelnek, akik közül az új génhiba 4-500 beteget érinthet. 

A kutatási eredmények szerint az új génvizsgálat egy már hazánkban is OEP-finanszírozottan elérhető célzott gyógyszer személyre szabottabb alkalmazását teszi lehetővé - írja a KPS Molekuláris Diagnosztikai Központ sajtóközleménye.

Nem elég csak egy gén mutációit vizsgálni

Az ASCO rendkívüli bejelentése egy új korszak kezdetét is jelenti. Az NRAS gén szerepének tisztázásával ugyanis immár tudományosan bizonyítottá vált, hogy a vastagbélrákos betegek esetében nem elegendő egyetlen gén vizsgálata egy bizonyos célzott kezelés megválasztásához.

Jelenleg Magyarországon rutinszerűen egy gén, a KRAS vizsgálata történik meg. A mostani bejelentés nyomán azonban már azoknál a betegeknél is indokolt az NRAS vizsgálata, akiknél a KRAS génben nem mutattak ki génhibát.

Az NRAS vizsgálata Magyarországon is elérhető a KPS Molekuláris Diagnosztikai Központban, amelynek missziója a személyre szabott, célzott onkológiai kezelések elősegítése. A laboratórium olyannyira lépést tart a molekuláris diagnosztika fejlődésével, hogy a magyar betegek is ugyanakkor férhetnek hozzá a tudományos kutatások eredményeihez és a terápiás lehetőségekhez, mint az amerikai betegek.

Nagyon fontos cél, hogy amennyiben egy célzott gyógyszer nagy eséllyel alkalmazható lenne egy betegnél, akkor az el is jusson hozzá, ugyanakkor a felesleges, hatástalan kezeléseket elkerüljük, mint most az NRAS vizsgálat esetében.

Összekötni a génhibát a megfelelő terápiás lehetőséggel

A KPS egyedülálló szolgáltatása az Oncompass Calculator, amely - az elkészült géntérkép alapján - összeköti a talált génhibákat a nekik megfelelő terápiás lehetőségekkel. A KPS bioinformatikai szolgáltatásai ezen kívül lehetővé teszik, hogy a géndiagnosztikai vizsgálatok aktuális terápiás jelentőségét már előre le lehessen ellenőrizni. Így az is megmondható, hogy hány gén vizsgálatának lenne terápiás értelme az adott pillanatban.

* * *

Bővebb információk:

A vastagbélrák molekuláris diagnosztikája és célzott kezelése

Oncompass vastagbélrák betegek részére

A Népszabadság interjúja dr. Peták Istvánnal, amelyben az Oncompass Calculator-ról is szó esik

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló