Vastagbéltükrözés - kolonoszkópia

Daganatok.hu
Megosztás:

A kolonoszkópia a vastagbél endoszkópiás vizsgálati módszere, melynek során a végbélnyíláson keresztül egy hajlékony, kamerával ellátott csövet (kolonoszkóp) vezetnek fel a vastagbélbe. Az eszköz segítségével optikailag, többszörös nagyításban átvizsgálható a bél nyálkahártyája, sőt kisebb beavatkozások már a vizsgálat közben elvégezhetők.

Mi a vizsgálat célja, mit várhatunk a vizsgálattól?

A minőségi kolonoszkópia képes a teljes vastagbél állapotáról pontos képet adni, segítségével kimutathatók a daganatok, a krónikus gyulladások és sok egyéb bélbetegség. A vizsgálat során felderíthetők és egyben el is távolíthatók a vastagbéldaganat rákmegelőző állapotának tekinthető vastagbélpolipok anélkül, hogy további beavatkozásra lenne szükség. Rákos elfajulás gyanúja esetén a kérdéses bélszakaszból azonnal szövetminta vehető.

Mi a kolonoszkóp?

A kolonoszkóp egy 140-160 cm hosszú 1-1,5 cm átmérőjű hajlékony cső, mely fényforrással, kamerával és a szövettani mintavételt, illetve a polipok eltávolítását lehetővé tévő munkacsatornákkal van ellátva. Az optika és a bélfal tisztításához vizet is tudnak vele befecskendezni, illetve a látást zavaró folyadéktartalom leszívható. A modern kolonoszkópok a teljes vizsgálatot videofelvételen rögzítik, így a vizsgálati anyag a későbbiekben bármikor újranézhető.

A vizsgálat előkészítése

A vizsgálatot béltisztítás előzi meg, ami gondos előkészítést igényel, hiszen a teljes belet tökéletesen ki kell tisztítani ahhoz, hogy az eszközzel a vastagbél ellenőrzése biztonságos és eredményes lehessen. Az orvosunkkal konzultálva tudjuk meg a pontos részleteket, nagyon fontos, hogy utasításait pontosan betartsuk!

Az előírások központonként változhatnak, nincs egységes nemzetközi ajánlás, de legalább 24 órával a beavatkozás előtt már nem szabad szilárd táplálékot magunkhoz venni, viszont folyadékot bőségesen kell fogyasztani. Protokolltól függően az is előfordul, hogy a vizsgálat előtt három nappal már csak folyékony táplálékot fogyaszthatunk. Általában a vizsgálat reggelét megelőző délutánon kezdik meg a béltisztítást, melyet egy mesterséges, vízmegtartó képességgel rendelkező rost-anyaggal végeznek. Ez az ozmotikusan aktív anyag a vastagbélbe jutva megakadályozza a víz visszaszívódását, és a hashajtók többségével szemben nincs irritatív hatása a bél nyálkahártyára, ill. nem szívódik fel. Ennek eredményeképpen a vastagbél kiméletesen megtisztul az itt képződő gélszerű folyadék segítségével. A világon ez a legelterjedtebb módja az előkészítésnek, melyet a költségkerettől függően tovabbi adalék-anyagokkal lehet optimalizálni a tisztítás ideje és az ahhoz szükséges folyadékmennyiség tekintetében.

A vizsgálat előtt szükséges vérképet készíttetni: fontos a vércsoport megállapítása, a vérzési és alvadási paraméterek ismerete, hogy egy esetleges komplikáció esetén hatékonyan lehessen beavatkozni.

Rendszeresen szedett gyógyszereinket általában a vizsgálat előkészítése során is bevehetjük, kivételt képeznek a vastartalmú gyógyszerek, amelyek a béltartalom megfeketedését okozhatják, így zavarják a vizsgálatot, és a véralvadásgátló ("vérhigító") készítmények, amelyek növelik a súlyos vérzés kockázatát. Az antidiabetikus szerek pedig azért nem alkalmazhatók a szokásos mennyiségben, mert az előkészítő diéta során kevesebb táplálékot fogyasztunk, így szervezetünknek kevesebb inzulinra van szüksége a vércukorszint megfelelő sávban tartásához. Rendszeresen szedett gyógyszereinkről és esetleges cukorbetegségünkről ezért feltétlenül tájékoztassuk az orvost, és kövessük mindenben az utasításait!

Hogyan zajlik a kolonoszkópiás vizsgálat?

A kolonoszkópiával járó kellemetlenségek és az esetleges fájdalmak miatt egyre gyakrabban végzik a beavatkozást fájdalomcsillapítással, vagy bódításban ill. altatásban. Fájdalmat a vizsgálat közben az okozhat, hogy az endoszkóp segítségével levegőt fújnak a bélbe, azért, hogy a bél kanyarulatain könnyebb legyen az áthaladás, valamint hogy a bélredők kisimuljanak, és a bélfal teljes egészében áttekinthető legyen. Az orvos a síkosítóval ellátott endoszkópot a végbélnyíláson keresztül vezeti be a végbélbe, majd a vastagbélbe, egészen a vékonybélig. A tulajdonképpeni szemlézést az eszköz lassú visszahúzása mellett végzik, az orvos ilyenkor négyzetcentiméterről négyzetcentiméterre vizsgálja át a kamera segítségével a bélfalat. A gyanús elváltozást mutató területekről szövetmintát vesz, és eltávolítja a felfedezett polipokat. Az egész vizsgálat mintegy 15-30 percig tart.

Milyen utógondozásra van szükség?

A beavatkozást ambulánsan végzik, de ha a vizsgálat altatásban történik, aznap már nem vezethetünk autót, ezért kísérővel kell érkezni a vizsgálatra. A kolonoszkópia után legalább egy-két órát még megfigyelés alatt kell töltenünk, különösen ha polip eltávolítására is sor került. Ez alatt az idő alatt a befújt levegő távozik a bélrendszerből. Hazaérve további pihenés javasolt. Ha láz, fájdalmak, vagy vérzés jelentkezik, a kolonoszkópiát végző intézményt haladéktalanul értesítenünk kell.

A béltisztítás miatti vízveszteség pótlására a beavatkozást követő pihenőidőben fogyasszunk sok folyadékot!

Lehetséges mellékhatások, szövődmények, veszélyek

Igen ritka szövődmény - kb. tízezerből egy esetben fordul elő - a bélfal átlyukadása, ennek akkor lehet nagyobb kockázata, ha például gyulladásos bélbetegség miatt a bélfal elvékonyodott, vagy nagyobb polip került eltávolításra. A bélátfúródás a hasüregi fertőzés lehetősége miatt (szepszis) azonnali műtétet igényel, melyet rögtön el is végeznek.

Szövettani mintavétel vagy polipok eltávolítása esetén kisebb-nagyobb utóvérzés előfordulhat.

A vizsgálatot megelőző hashajtás ill. a beavatkozás közbeni mechanikus irritáció az aranyeres panaszok átmeneti erősödését okozhatják, amelyek azonban a szokásos módon jól kezelhetők, ill. enyhébb esetben kis idővel maguktól is mérséklődnek. Maga a vizsgálat aranyeret nem okozhat.

Mikor végeztessünk kolonoszkópiát?

A vastagbélrák mindkét nemben a második leggyakoribb rosszindulatú daganat, de időben felfedezve és eltávolítva a polipokat megelőzhető betegség, ill. a korai stádiumban felfedezett daganat ma már jól gyógyítható. Annak az esélye, hogy valaki élete során vastagbélrákos lesz, kb. 5-6%, férfiaknál valamivel gyakrabban fordul elő, mint nőknél. Jellemzően az idősebb, 50 év feletti korosztály betegsége, de sajnos szomorú tény, hogy a fiatalkorban kialakuló daganatos esetek előfordulása is növekszik.

A vastagbéldaganat kialakulása lassú, általában 10-15 éven keresztül formálódik, mielőtt  tüneteket produkálna, többek között ezért is érinti elsősorban az idősebbeket. A panaszok megjelenésekor sajnos már előrehaladott állapotban van, nem ritkán áttéteket is képzett, így nehezen gyógyítható. (A vastagbélrák leggyakoribb tüneteiről itt olvashat részletesebben.)

A vastagbélrák kialakulását azonban úgynevezett rákmegelőző állapotok (polipok, adenómák) előzik meg, amelyek a kolonoszkópia során diagnosztizálhatók, sőt az esetek jelentős részében azonnal eltávolíthatók. Ne várjuk meg tehát a tünetek jelentkezését! 50 éves korban mindenkinek ajánlott a vizsgálat elvégeztetése, aki biztosan szeretné elkerülni a betegség kialakulását. A családban halmozódóan jelentkező daganatos megbetegedések esetén viszont a vastagbélrák kialakulásának kockázata lényegesen magasabb lehet, mint az átlag, ilyen esetben mindenképpen érdemes már korábban szakorvossal konzultálni. Egy negatív kolonoszkópiás vizsgálat után csak 10 év múlva szükséges a következő béltükrözést elvégeztetni.

A vastagbélrák szűrésére léteznek más módszerek is, ilyenek például a székletvérteszt és az enzimes béldaganatszűrés. A rákmegelőző állapotok diagnosztizálására azonban ezek a módszerek nem vagy csak nagyon korlátozottan alkalmazhatók, és a már kialakult daganat felderítésének hatékonyságában sem veszik fel a versenyt a vastagbéltükrözéssel. Éppen ezért pozitív székletteszt esetében a kolonoszkópia a következő diagnosztikai állomás.

Mennyibe kerül a kolonoszkópia?

Ma Magyarországon csak egyértelmű tünetek, vastagbélpanaszok esetén TB-támogatott a kolonoszkópiás vizsgálat, de ekkor gyakran már csak a rákos elváltozást tudják kimutatni, vagyis nem profitálhatunk abból, hogy ez az eszköz szűrővizsgálatra, sőt a rákmegelőző állapotnak számító polipok eltávolításával megelőzésre is alkalmas. Vannak azonban olyan magánklinikák és szűrőközpontok az országban, ahol térítés ellenében a legkorszerűbb kolonoszkópokkal, érzéstelenítés mellett vagy altatásban végzik el a vizsgálatot. A beavatkozás ára változó, 70-250 ezer forint között van, függően az alkalmazott módszerektől és a központ felszereltségétől.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló