Akupunktúra a rákbetegek kezelésében

Megosztás:

"Az akupunktúra eredményesen alkalmazható a rákterápiával összefüggésben kialakuló néhány tünet kezelésében" - olvasható a New York-i Sloan-Kettering Cancer Center weboldalán.

A kórházi kezelés mellett szinte minden rákbeteg szeretne saját maga is tenni valamit a gyógyulásért. Rengeteg a csodaszer, illetve csodamódszer, annál kevesebb a megbízható információ. Sorozatunkban a világ egyik legnagyobb rákcentruma, a New York-i Sloan-Kettering Cancer Center ezzel kapcsolatos összeállításait közöljük, melyek magyar változatát az Országos Onkológiai Intézet lektorálásával készítjük.

Az akupunktúra a hagyományos kínai orvoslás része. A kezelés során tűk, hő, nyomás vagy elektromosság használatával stimulálják a test egyes pontjait. A hagyományos kínai orvoslás a kezelés hatékonyságát "feltételezett belső energiák áramlása"-val magyarázza. (Ezt a magyarázatot semmiféle ma elfogadott tudományos ismeret nem támasztja alá.) A WHO (World Health Organization) támogatja az akupunktúra alkalmazását bizonyos tünetek enyhítése érdekében, mint például az arc- vagy fej fájdalma, perifériás idegek fájdalma, a hát fájdalma, a hányinger és a hányás, a nyak fájdalma, a műtét utáni fájdalmak, bizonyos légzési nehézségek, a krónikus fáradtság érzés, a sugár- és kemoterápia bizonyos mellékhatásainak kezelésében. Az akupunktúrás kezelések általában biztonságosak és a legtöbb páciens jól tolerálja azokat. Vannak olyan állapotok, amelyekben az akupunktúrával foglalkozók folyamatos kezelés-sorozatot javasolnak a hosszabb távú eredmény elérése érdekében.

Felhasználási területek

Fájdalom

Több klinikai vizsgálat kimutatta, hogy az akupunktúra hatékony a fájdalom csillapításában.

Depresszió

Az eddigi klinikai vizsgálatok eredményei egyelőre nem meggyőzőek.

Fejfájás

A klinikai vizsgálatok alapján fejfájás esetén ajánlható a módszer.

Kimerültség

Több klinikai vizsgálat kimutatta, hogy az akupunktúra csökkenti a fáradtság, kimerültség tüneteit.

Székrekedés

Tudományos eredmények alapján ajánlott az akupunktúra alkalmazása.

Hányinger

Számos tanulmány ajánlja a hányinger csökkentésére az akupunktúra alkalmazását.

Rákbetegséggel összefüggő tünetek

Több klinikai vizsgálat támasztja alá a módszer hatékonyságát a sugár- és kemoterápia következtében kialakuló fájdalmak, hányinger és hányás, illetve kimerültség enyhítésében.

Bizonyított eredmények

Daganatos betegségek

Egy klinikai vizsgálatban 104 emlőrákos, kemoterápiában részesülő beteg vett részt. Egy részüket elektro-akupunktúrával kezelték, hányáscsillapító akupuntúrás pontokon, másokat minimális tűszúrásokkal kontrollpontokon, megint másokat önmagában hányáscsillapító gyógyszerekkel. Azok a páciensek, akik elektro-akupunktúrában részesültek, elmondásuk szerint kevesebbszer hánytak a másik két csoporthoz képest. Megjegyzendő, hogy a hatás rövid távú volt, és nem követték a 6-14 napnál tovább a betegek állapotát.

Mindezek alapján a vizsgálat az akupunktúrának ilyen indikációból történő alkalmazásával kapcsolatban nem szolgáltat orvosi vélemény kialakításánál figyelembe vehető adatot.

Egy másik vizsgálatban 25 rákbeteg vett részt, akik túl voltak a kemoterápián, de kimerültségtől szenvedtek. Egy részük négy héten keresztül heti két alkalommal kapott akupunktúrás kezelést, másik részük hat héten keresztül heti egyszer. Az összes beteg - függetlenül attól, hogy heti egyszeri vagy kétszeri kezelést kapott - 31 százalékos javulásról számolt be a fáradtság, kimerültség tekintetében két héttel az utolsó kezelés után. Az általános alkalmazás ajánlásához további vizsgálatokra lenne szükség, nagy számú beteg részvételével.

Mindezek alapján a vizsgálat az akupunktúrának ilyen indikációból történő alkalmazásával kapcsolatban nem szolgáltat orvosi vélemény kialakításánál figyelembe vehető adatot.

Fejfájás

Egy vizsgálatban, amit az akupunktúra fejfájásra kifejtett hatásának tisztázására végeztek, 401 krónikus fejfájásban szenvedő beteg vett részt. Egy részük három hónapon keresztül maximum 12 akupunktúrás kezelést kapott, másik részük hagyományos terápiában részesült. Az akupunktúrával kezeltek csoportjában a pácienseknek kevesebbszer fájt a feje, kevesebbszer mentek orvoshoz, és az életminőségük jobb volt a hagyományos terápiát kapók csoportjához képest. A kutatók megállapították, hogy az akupunktúra eredményesen alkalmazható krónikus fejfájásban, különösen migrénben szenvedő betegeknél.

Lehetséges mellékhatások

  • vérzés

  • véraláfutás (hematoma)

  • szédülés

  • fájdalom

  • helyi fertőzések

  • égési sérülés

 

A magyar változat a Sloan-Kettering Cancer Center engedélyével készült, a honlapjukon szereplő összeállítás 2009 februárban frissített változata alapján. Lektorálta: Prof. Dr. Kásler Miklós, főigazgató-főorvos, Országos Onkológiai Intézet. Eredeti verzió: http://www.mskcc.org/mskcc/html/69111.cfm

* * *

Az Avemar speciális - gyógyászati célra szánt - fermentált búzacsírakivonatot tartalmazó tápszer daganatos betegek részére. Szedése ajánlott rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők klinikai onkológiai kezelésének (műtét, radioterápia, kemoterápia, immunterápia stb.) kiegészítésére. További információkért olvassa el tájékoztatóinkat.
(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.