Immunvakcina agresszív agydaganat ellen

Daganatok.hu 2014. január 6.
Megosztás:

A Los Angeles-i Cedars-Sinai klinikán kifejlesztett kísérleti immunterápiával ötszörösére nőtt azoknak a betegeknek az aránya, akik öt évvel túlélték a rettegett glioblasztóma diagnózisát - írta nemrég az [origo] Egészség rovata.

Nyolcan a diagnózist követő öt évnél hosszabb ideig túléltek abból a 16 betegből, akiken egy új, kísérleti immunterápiát próbáltak ki a Cedars-Sinai Medical Center (Los Angeles, USA) munkatársai. Az 50 százalékos ötéves túlélés átütő sikernek számít a legagresszívabb viselkedésű rosszindulatú agydaganat, a glioblasztóma (glioblastoma multiforme) kezelésében.

A kísérletbe bevont 16 beteg közül heten még most is életben vannak; az ő túlélési idejük jelenleg a diagnózistól számított 60,7 és 82,7 hónap közé esik. A páciensek közül hatan az első öt évet nemcsak túlélték, de betegségük nem is mutatott semmilyen előrehaladást ebben az időszakban, vagyis a daganat náluk ez idő alatt nem tért vissza, és újabb kezelés sem vált szükségessé. A résztvevők közül négyen ma is betegségmentesek, és jó életminőségnek örvendenek. A betegek egyike, akinek öt év után sem tért vissza az agydaganata, végül egy második, feltehetőleg a korábbitól független daganatos betegségben (leukémiában) halt meg.

A kísérletbe 2007 májusa és 2010 januárja között toborozták a 16 glioblasztómás beteget a Cedars-Sinai agydaganatra specializált központjában. Az eredetileg csupán a kezelés biztonságosságát felmérni hivatott, ún. I. fázisú klinikai vizsgálat ez év januárjában zárult. Akkor a 16 beteg átlagos túlélési ideje 38,4 hónap volt. A tumoreltávolító műtétet követő hagyományos kezeléssel - amely sugár- és kemoterápiából áll - legfeljebb 15 hónapos átlagos túlélést sikerült eddig elérni, s ebből átlagosan 7 hónap telik anélkül, hogy a betegség visszatérne. Az új kezelés a daganat visszatéréséig eltelt átlagos időt is 16,9 hónapra hosszabbította.

A daganat-őssejtekre is ható vakcina működéséről az [origo] cikkében olvashat bővebben.

További információk angolul:

Update: 50 Percent of Patients in Cedars-Sinai Brain Cancer Study Alive After Five Years 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló