Hidvégi Mátéval Csókay András és Machó Adrienn beszélgetett

Daganatok.hu 2013. június 21.
Megosztás:

A Mária Rádió Hit, értelem, gyógyulás című műsorában hangzott el nemrég egy beszélgetés Hidvégi Mátéval, az Avemar feltalálójával. Csókay András idegsebész, a műsor vezetője arról kérdezte a biokémikus professzort, hogy miért nem gyógyszer az Avemar, miért fontosak a hatékonysággal kapcsolatos tudományos vizsgálatok, és mi jött ki abban az USA-beli, nyirokrendszeri daganatokkal folytatott vizsgálatban, amelyben egyenként izolálták az Avemarban található hatóanyagokat.

Csókay András: Viszonylag ritka, hogy valaki, aki nem orvos, maximálisan a gyógyászat mellett kötelezze el magát. Ugyancsak ritka, hogy egy nem gyógyszerként forgalmazott, daganatos betegek részére ajánlott tápszer mögött annyi tudományos vizsgálat legyen, amennyi az Avemar, illetve az Oncomar esetében rendelkezésre áll. Miért vállalta a tudományos vizsgálatokkal járó nehézségeket?

Hidvégi Máté: Nagyon fontosnak tartom, hogy azoknak a termékeknek a hatóanyagai, amelyek fejlesztésével hosszú évek óta foglalkozom, "sztenderd" formában jussanak el a betegekhez. Ez azt jelenti, hogy a termék hatóanyag-összetétele - viccesen fogalmazva - ne az évszakokkal együtt változzék, hanem állandó maradjon, egy év múlva is, és öt év múlva is. A fermentált búzacsíra alapú szerek - az Avemar és Oncomar - ilyenek, és ezt csak úgy lehetett elérni, ha a tápszerek gyógyszergyári körülmények között készülnek.

Ennek ellenére mégsem gyógyszerek, aminek az az oka, hogy az Avemarban és az Oncomarban egyaránt sokféle hatóanyag van, és nem tudjuk megmondani, hogy a tudományos vizsgálatokkal igazolt hatásokért a sokféle, biológiailag aktív molekula közül pontosan melyik a felelős. Csak azt tudjuk, hogy a pontosan definiált gyártástechnológiával rendelkező készítményeinknek a kezelések mellékhatásait csökkentő, az életminőséget javító, bizonyos tumortípusoknál pedig kifejezetten daganatellenes hatása van.

Nem sajnálja, hogy nem sikerült gyógyszerként törzskönyveztetni az Avemart, illetve az Oncomart?

Különösebben nem. Annyiból azonban mindenképp szerencsésebb lett volna, ha gyógyszerként törzskönyvezik ezeket a készítményeket, hogy a betegek most talán ingyen juthatnának hozzájuk. (Az Avemar és az Oncomar hivatalos besorolása: speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer daganatos betegek részére - a szerk.)

Mindkét termék búzacsírából - a búzamagban lévő csírából, és nem a csíráztatott búzából - készül. A búzacsírából kivont molekulákat fermentációval alakítjuk át, így a tápszerekben már nincsenek olyan molekulák, amelyek ebben a formájukban a természetben is előfordulnának. Viszont az összes hatóanyag-molekula természetes eredetű. Erre mondjuk, hogy szemi-szintetikus hatóanyagokat tartalmaznak a készítményeink.

Ez egyébként az onkológiában használt gyógyszerek esetében sem egy idegen dolog. A taxol, amely az egyik leghatásosabb kemoterápiás gyógyszer, szintén egy szemi-szintetikus készítmény. A hatóanyaga ugyanis eredetileg a tiszafából származik. A gyógyszer-hatóanyagot ugyan már kémiai úton állítják elő - ez tehát nem egyezik meg azzal, ami a növényben van jelen - de onnan származik, vagyis természetes eredetű. Ugyanígy, az Avemar hatóanyagai a búzacsírából származnak, de egy kémiai folyamattal átalakítjuk őket.

Idegsebészként - gerinc- és agydaganatok esetében - gyakran kerülök szembe azzal a problémával, hogy van egy megszabott, protokoll szerinti kezelés, ami ugye a műtét, a kemoterápia, illetve a sugárterápia. Szinte mindegyik beteg megkérdezi azonban, hogy milyen kiegészítő jellegű kezeléseket tudnék támogatni, vagy éppen én magam ajánlani? Mi lehet a jó válasz erre egy orvostól?

Az Avemart vagy az Oncomart sem mindig lehet ajánlani. Más a helyzet ugyanis, ha agyi áttétről van szó (ebben az esetben ajánlom), és más, ha elsődleges (primer) agydaganat, például glioblasztóma van jelen, ahol eddig nem tűnt hatékonynak a tápszer alkalmazása. Ezekben az esetekben olyan készítményt mondanék, amelynek a hatékonyságát szakmailag is megalapozottnak tartom. Ha pedig nem tudok ilyenről, akkor ezt őszintén megmondanám a betegnek.

Az Avemar esetében az engedélyező szakhatóság nem tett különbséget az egyes ráktípusok között. Én különbséget teszek, és mindkét tápszert kifejezettem javaslom - vagy mondjuk inkább úgy, hogy kötelezővé tenném - petefészekrákban, illetve gasztrointesztinális tumorok esetében. Az utóbbiak közé tartoznak a vastag- és végbélrákok, a nyelőcsőrákok, vagy az elsődleges májdaganatok.

A nyirokrendszeri daganatok esetében pedig mostanában jöttek ki olyan eredmények, amelyek szerint bizonyos típusokban szintén meggyőzőnek tűnnek az Avemar hatásai. Konkrét példám a non-Hodgkin limfóma. Az amerikai Sacramento-ban, a Kalifornia Egyetem egyik onkológiai centrumában egyenként elkülönítették egymástól az Avemar hatóanyagait, és ezek között olyan molekulát is sikerült azonosítani, amelyből a kutatócsoport szerint létre lehetne hozni a non-Hodgkin limfóma toxikus mellékhatásoktól mentes, hatékony gyógyszerét.

Fontos, hogy az Avemart egy esetben sem a hagyományos onkológiai kezelések helyett, hanem azok kiegészítéseként ajánlom. Az onkológiai kezelések protokolljában kötelezően ugyan nem szerepel az Avemar, sem az Oncomar, de vannak olyan hazai onkológiai centrumok, ahol az orvosok mindkét készítményt ajánlják. Kiemelném, hogy az Avemar a különféle klinikai vizsgálatokban hatékonyan csökkentette a kemoterápiás kezelések esetenként igen súlyos mellékhatásait. Az Avemart kapó betegcsoportokban jóval ritkábbak voltak például a csontvelő károsodásai.

A Tűzoltó utcai Gyermekklinikán lezajlott továbbá egy igen lelkesítő vizsgálat is. A gyermekek ebben nagyon nagy dózisú kemoterápia mellé kapták az Avemart. Itt olyan nagy adagban alkalmazott kemoterápiáról volt szó, amely feltétlenül szükséges ugyan a gyógyuláshoz, de akár életveszélyesen is legyengítheti a gyerekek immunrendszerét. Az Avemart kapó gyerekeknél viszont sikerült kikerülni a súlyos mellékhatásokat, így legtöbbjüknél nem alakult ki szepszis, neutropénia, magas láz, és nem jelentek meg az életüket leginkább veszélyeztető fertőzések sem.

Hallgassa meg a teljes beszélgetést az alábbi lejátszóra kattintva!
 

Frissítse Flash lejátszóját, hogy meghallgathassa hanganyagunkat!

 

Kapcsolódó anyagaink:

Hogyan hat és kinek javasolt az Avemar? - Hidvégi Máté előadása videón 

Csókay András orvoscsoportjának új, nemzetközi sikere nehezen műthető agytumoroknál: 
Modellezett daganatokat hoznak létre a friss halottak agyában

* * *

Az Avemar speciális - gyógyászati célra szánt - fermentált búzacsírakivonatot tartalmazó tápszer daganatos betegek részére. Szedése ajánlott rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők klinikai onkológiai kezelésének (műtét, radioterápia, kemoterápia, immunterápia stb.) kiegészítésére. További információkért olvassa el tájékoztatóinkat.
(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló