Hogyan hat a ráksejtekre az Avemar?

Daganatok.hu
Megosztás:

Az Avemar 2012 júliusában ünnepelte a 10. évfordulóját annak, hogy Magyarországon elsőként speciális - gyógyászati célra szánt - tápszerként ismerték el daganatos betegek kezelésének kiegészítésére. Az elmúlt tíz év jelentős nemzetközi sikerei mellett már 33 tudományos publikáció olvasható az amerikai pubmed adatbázisában az Avemar hatásairól, hatékonyságáról és eredményeiről. Új cikksorozatunkban olyan tanulmányokat mutatunk be, melyekből kiderül, hogy melyek az Avemar lehetséges hatásmechanizmusai, és milyen eredményekkel járhat a készítmény alkalmazása a különféle típusú daganatos megbetegedések esetén.

Az Avemar egy több száz, vagy akár több ezer különféle molekulát tartalmazó fermentált búzacsíra-kivonat. Számos olyan eredmény áll rendelkezésre, amelyek alapján az Avemar gyógyászati célra szánt tápszerként való alkalmazása fenntarthatónak, kemoterápiával való kombinált alkalmazása pedig ésszerűnek tűnik a daganatos betegek esetében. Így fogalmaznak a nemrégiben megjelent tanulmányban a németországi Halle-Wittemberg Egyetem munkatársai.

Thomas Mueller és Wieland Voigt összefoglaló tanulmányában az Avemar eddig ismert legfontosabb hatásmechanizmusait részletezi, valamint azokat a korábbi fontosabb kutatási eredményeket mutatja be, melyekben az Avemar jótékony hatásait vizsgálták illetve bizonyították.

Az alábbiakban ismertetjük tehát az Avemar eddig feltárt főbb hatásmechanizmusait, cikkünk következő részében pedig részletesebben kitérünk majd azokra a humán klinikai vizsgálatokra, melyeket daganatos betegeken végeztek.

A tumorellenes hatást alátámasztó eredmények

Az Avemar egy természetes eredetű készítmény jól meghatározható kromatografiás ujjlenyomattal, ám pontos kémiai összetétele még nem ismert. A hatásmechanizmusa feltárására irányuló kutatások még nem tudtak választ adni arra az alapvető kérdésre, hogy mely komponensek, illetve molekulák felelősek a sokrétű klinikai hatásért.

"A fermentált búzacsíra kivonattal a közelmúltban végzett vizsgálatok alapján jelenleg úgy tűnik, hogy a búzacsírában jelenlévő két kinon, a 2-metoxi-benzokinon és a 2,6-dimetioxibenzokinon felelhetnek az Avemar bizonyos biológiai tulajdonságaiért" - olvasható a Nutrition Journal-ban megjelent összefoglaló tanulmányban. A két utóbbi molekula feltehetően az Avemar antiproliferatív és metabolikus hatásában érintett, azonban korábbi vizsgálati adatok arra utalnak, hogy "a két benzokinontól eltérő összetevők felelnek az Avemar immunstimuláns hatásáért" - írják a szerzők.

Mit nevezünk antiproliferatív, metabolikus és immunstimuláns hatásnak, és milyen hatásai vannak még ezeken kívül az Avemarnak? Számos kutatócsoport vizsgálta az Avemar antiproliferatív - vagyis a sejtosztódást és sejtnövekedést gátló, daganatellenes - hatását humán tumoros modellekben, in vitro és in vivo körülmények között.

A legfrissebb kutatási eredmények alátámasztották, hogy: "az Avemar potenciális tumorellenes hatással bír vastagbélrákos, hererákos, pajzsmirigyrákos, petefészekrákos, nem-kissejtes tüdőrákos emlőrákos, gyomorrákos, fej- és nyakrákos, hepatómás, glioblasztómás, melanomás, méhnyakrákos és neuroblasztómás humán rákos sejtvonalak esetében" - írja Mueller és Voigt.

Az Avemar hatása a daganatos sejtek anyagcseréjére

Anyagcserének nevezzük a sejt különböző élettani folyamatait, amelyeken keresztül a sejtek a mindennapi életüket biztosítják. Az egészséges szövethez képest a rákos sejtek anyagcseréje felgyorsult, különösen felfokozott szőlőcukor- (glükóz) felhasználással és jelentős mennyiségű tejsavtermeléssel. Az Avemar gátolja a rákos sejtek szőlőcukor-felvételét, továbbá befolyásolja a tejsavképződést és a csökkenti a rákos sejtek alternatív energiaellátását biztosító folyamatokat is. Mindeközben elősegíti a zsírképződést és gátolja a rákos sejtekben az örökítőanyag, a DNS szintézisét.

A cukoranyagcsere és a DNS-szintézis fenti, kulcsfontosságú útvonalainak ilyetén módon való gátlása hozzájárul az Avemar daganatpusztító tulajdonságához (1. ábra). A daganatos sejtek növekedése lelassul, és a szervezet saját építésére használja fel a szőlőcukrot. Ezzel magyarázható az Avemart fogyasztó daganatos betegeknél tapasztalható súlygyarapodás, illetve az előrehaladott rákos betegek súlyos lesoványodásának (kahexia) lassítása.

Az Avemar hatása az immunrendszerre

Az Avemar számos hatása azonban valójában az immunválasz befolyásolásával magyarázható - összegzi a német kutatócsoport. Köztudott, hogy az immunrendszer fontos tényező a szervezet daganatok elleni sikeres küzdelmében.

A tumoros sejtek különféle menekülési stratégiákat alkalmaznak az immunrendszer megtévesztésére. Szervezetünk védekező rendszere többek között a természetes ölősejtekkel próbál küzdeni a daganatok ellen. Mivel a daganatos sejtek túlzott mennyiségben jelenítik meg az MHC-1 elnevezésű molekula-komplexet - ezzel egészséges sejteknek álcázva magukat - megmenekülnek a természetes ölősejtektől (2. ábra).

Kimutatható azonban, hogy az Avemar ezt a sejtfelszíni MHC-1 képződést csökkenti, így saját védekezőrendszerünk képes felismerni és elpusztítani a daganatos sejteket.

Javuló kemoterápiás válasz előrehaladott stádiumban is

Az Avemar mindezeken túl antimetasztatikus, azaz a daganatok áttétképződését gátló hatással is rendelkezik. Az erre irányuló vizsgálatokban a kezelés során az Avemart a hagyományos kemoterápiás szerekkel kombinálták.

A cikkben idézett kutatási eredmények szerint az Avemar a májban vagy a tüdőben okozott áttétek szignifikáns csökkenését eredményezte a kontrollcsoport egereihez képest (vagyis azokhoz az állatokhoz képest, melyeknél nem alkalmaztak Avemart, csak kemoterápiás szereket). Egy másik kísérletben a kemoterápiás szerek mellett szedett Avemar fokozta azok hatékonyságát, és szinergista módon csökkentette az áttétek számát melanomás és vastagbélrákos egérmodellekben. Mueller és Voigt mindezen eredmények alapján úgy véli, hogy "az Avemar javíthatja a kemoterápiás választ, ezáltal pedig a rákos betegek progressziómentes és teljes túlélését, még előrehaladott stádiumban is."  

"Az Avemar preklinikai és klinikai hatásprofiljára vonatkozó összesített adatokat vizsgálva a szer ígéretesnek tűnik a rákos betegek kezelésének szempontjából" - írják a szerzők.

(X)

* * *

Az Avemar speciális - gyógyászati célra szánt - fermentált búzacsírakivonatot tartalmazó tápszer daganatos betegek részére. Szedése ajánlott rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők klinikai onkológiai kezelésének (műtét, radioterápia, kemoterápia, immunterápia stb.) kiegészítésére. További információkért olvassa el tájékoztatóinkat.
(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló