Hogyan hat és kinek javasolt az Avemar? - Hidvégi Máté előadása videón

Daganatok.hu 2013. május 23.
Megosztás:

Hidvégi Máté, az Avemar feltalálója nemrég arról tartott szakmai előadást, hogy miként segíthet az Avemar a daganatos betegségek legyőzésében, és milyen tanulmányok támasztják alá a speciális tápszer hatékonyságát. A feltaláló elmondta, hogy az Avemar közvetlen és közvetett hatásmechanizmus útján is elősegítheti a szervezet rák ellen folytatott küzdelmét, beszélt továbbá arról, hogy melyek azok a tumortípusok, ahol meggyőződése szerint elengedhetetlen lenne a speciális tápszer alkalmazása.

"Az Avemar, vagyis a fermentált búzacsíra-kivonat hatósági besorolása Magyarországon a következő: speciális, gyógyászati célra szánt tápszer daganatos betegek részére. Az Avemart 2002-ben törzskönyvezték hazánkban, különlegessége pedig, hogy a mai napig ez az egyetlen olyan nem gyógyszer készítmény, amelyet onkológiai indikációban az Egészségügyi Minisztérium jóváhagyott és az Egészségügyi Közlönyben kihirdetett" - mondta előadásában Hidvégi, tisztázva, hogy az Avemar nem gyógyszer, a speciális tápszerek között azonban megkülönböztetett besorolással rendelkezik.

Kinek javasolt az Avemar szedése, és szedhető-e a tápszer a hagyományos onkológiai kezelések - sugárkezelés, kemoterápia, célzott daganatellenes terápia - közben is? Hidvégi szerint az Avemar az összes ráktípusban javasolható - előadásában részletesen elmagyarázza, hogy miért - van azonban néhány olyan daganattípus, ahol szerinte egyenesen kötelező lenne a tápszer alkalmazása. Hidvégi ezen daganattípusok közé sorolja a petefészekrákot, a gasztrointesztinális tumorokat (gyomorrák, vastagbél- és végbélrák, különösen a harmadik és negyedik stádiumban, amikor a tumorok már áttétet vagy áttéteket is adtak), az áttétes emlőrákot, továbbá az előrehaladott, szintén áttétes melanomát.

"Vegyünk például egy olyan esetet, amikor valakinél előrehaladott vastagbélrák van jelen, amely igen könnyen áttétet ad a májba, de akár a tüdőbe is. A májáttétet talán még sikerül megműteni, a tüdőbe adott áttéttel azonban a legtöbbször már nem tudnak mit kezdeni az orvosok. Ilyenkor többnyire azt mondják, hogy a beteg menthetetlen. Az én véleményem viszont az, hogy ha egy ilyen beteg megkapja a hagyományos kemoterápiás kezelést, emellé például érképződésgátló gyógyszert, valamint az Avemart - illetve az Avemar liofilizált változatát, az Oncomart - is, akkor jó esetben akár tumormentessé is válhat. Meggyógyulni nem fog, mert az előrehaladott, áttétes eseteknél már nem szoktunk teljes gyógyulásról beszélni, de a betegség krónikussá tehető" - mondta Hidvégi, hangsúlyozva, hogy ő biokémikus kutatóként, és nem orvosként beszél. (Hidvégi emellett a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja, a táplálkozástudomány és dietetika területén - a szerk.)

A professzor kiemelte: az Avemar nagy előnye, hogy a tápszer a hagyományos onkológiai kezelések előtt, közben és után is szedhető. Ugyanez nem mondható el például az étrend-kiegészítőként forgalmazott, jelenleg nagyon divatos antioxidánsokról, amelyek kifejezetten ronthatják a sugárkezelés, vagy éppen bizonyos fajta kemoterápiás gyógyszerek hatékonyságát. A feltaláló hangsúlyozta azt is, hogy bár az Avemar - kiegészítő, szupportív terápiaként - hivatalosan az összes típusú tumor összes stádiumában adható, nem mindegy, hogy korai vagy késői stádiumú daganatról van-e szó. "Egy korán felismert emlőrák esetében például nincs feltétlenül szükség az Avemarra. Ezeket a daganatokat ugyanis műtéttel, valamint a jelenleg rendelkezésre álló gyógyszeres kezelésekkel már igen jó hatékonysággal meg lehet gyógyítani. Ugyanez viszont már nem mondható el az áttétes, előrehaladott daganatokról."

Hidvégi arra is részletesen kitért, hogy az Avemar - az eddigi kutatások szerint - miként segíti a szervezetet abban, hogy sikerüljön leküzdenie a daganatot. A feltaláló kétféle, egy közvetlen és egy közvetett mechanizmust említett. A közvetlen hatás - amelyet már több állatkísérletben is megfigyeltek - hogy az Avemar gátolja a daganatsejtek szőlőcukor-felvételét. Ez azért nagyon fontos, mert a tumorsejtek - az egészséges sejtekkel szemben - nem energiatermelésre, hanem nukleotid-szintézisre használják a nagy mennyiségben felvett szőlőcukrot. Ezáltal biztosítják, hogy gyors ütemben osztódhassanak (a nukleotidok a DNS-szintézishez kellenek). Ha viszont gátoljuk a szőlőcukor felvételét - és az Avemar a kísérleti eredmények szerint gátolja - akkor jelentősen csökkenthető a tumor rosszindulatúsága, vagyis a terjedési üteme és az áttétképző hajlama.

A másik - közvetett - tumorellenes mechanizmus egy olyan fehérje termelődésének serkentéséből adódik, amely az egészséges erekben jelen van, a daganatos erekből viszont hiányzik. Ez a fehérje többek között ahhoz szükséges, hogy az immunrendszer sejtes elemei - például a rák elleni küzdelemben is igen fontos limfociták - ki tudjanak lépni a vérkeringésből az érfalon keresztül. A tumorok erei - bár sokkal gyengébbek, mint az egészséges erek - az említett fehérje hiánya miatt nem engedik át az immunrendszer sejtes elemeit. Emiatt épp a tumor környékén lesz gyengébb az immunrendszer teljesítőképessége, még akkor is, ha a beteg esetleg immunerősítő készítményeket - például különféle gyógygombákat - is szed. "Azáltal, hogy az Avemar serkenti a daganatos erekből hiányzó fehérje termelődését, épp ez a probléma oldódik meg. Így a beteg saját immunrendszere válik rá képessé, hogy hatékonyabban küzdjön a daganat ellen" - mondta Hidvégi.

Az Avemar hatásmechanizmusáról korábbi összefoglaló cikkünkben írtunk, amely itt olvasható: Hogyan hat a ráksejtekre az Avemar?

* * *

Az Avemar speciális - gyógyászati célra szánt - fermentált búzacsírakivonatot tartalmazó tápszer daganatos betegek részére. Szedése ajánlott rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők klinikai onkológiai kezelésének (műtét, radioterápia, kemoterápia, immunterápia stb.) kiegészítésére. További információkért olvassa el tájékoztatóinkat.
(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló