A tavaszi HER2 Klub előadásai videón - Dr. Bittner Nóra onkológus előadása az emlőrák kezelési lehetőségeiről

Daganatok.hu 2012. március 12.
Megosztás:

A HER2 Klub tavaszi rendezvényén dr. Bittner Nóra onkológus beszélt az emlőrák jelenlegi terápiás lehetőségeiről, részletesen ismertetve mind a célzott, mind a kemoterápiás kezelések hatásmechanizmusát és várható eredményeit. Videóinkban megnézheti továbbá dr. Simon Tamás és dr. Vasváry Artúrné hozzászólásait, illetve dr. Darnói Tibor előadását a testi-lelki harmónia fontosságáról és a gyógyulás érdekében végzett komplex életmódváltás elemeiről.

Az emlőrákos betegeknek szervezett HER2 Klub tavaszi eseményének első előadását dr. Bittner Nóra onkológus tartotta, "Az emlőrák kezelése az onkológus szemszögéből" címmel. Bittner elmondta, hogy a kombinált kezelések hatására az emlőrákbetegek körülbelül 60%-a ma már véglegesen meggyógyul, ami például a tüdőrákról egyelőre még nem mondható el.

A korai és az előrehaladott, áttétes emlőrák természetesen nem ugyanaz a kategória: az előbbi esetben - időben felfedezve - reális esély van a teljes gyógyulásra is, előrehaladottabb stádiumban viszont inkább az élet meghosszabbítása és a megfelelő életminőség elérése a cél. A célzott daganatellenes készítménnyel - trastuzumab-bal - jól kezelhető HER2 pozitív kategóriába tartozik az emlőrákok egynegyede. (Bővebben: A HER2 pozitív emlőrák célzott kezelése, Beszélgetés dr. Hodossy Lajossal a HER2-ellenes kezelésről és a rákdiagnosztika fejlődéséről).

Bittner beszélt még az áttétes, HER2 negatív emlőrákok jelenleg elérhető egyik legjobb kezelési lehetőségéről, az érképződést gátló terápiáról, amelyet a bevacizumab nevű készítménnyel végeznek. Ez a gyógyszer megduplázza a progressziómentes túlélést, vagyis azt az időszakot, amely alatt jelen van ugyan a betegség, de a beteg állapota nem rosszabbodik. A készítmény alkalmazásának további előnye, hogy az esetleges májáttétek megkisebbednek, sőt a szervezet egyéb részein keletkezett egyéb, nagyobb áttétek is műthetővé válhatnak.

Az érnövekedést gátló kezelést kemoterápiával - paklitaxellel - kombinálják, ami ebben a formában - a HER2-pozitív emlőrákok kezeléséhez hasonlóan - OEP finanszírozott. "Ami esetleg problémát jelenthet, az a nem kontrollált formában jelenlévő magasvérnyomás: ha ilyen áll fenn a betegnél, azt feltétlenül be kell állítani" - mondta Bittner. (Bővebben: Az Európai Bizottság továbbra is támogatja az áttétes emlőrák Avastinnal történő kombinációs kezelését).

A harmadik, szintén célzottnak nevezhető kezelési lehetőség a kapecitabin, ami egy tablettás, szájon át szedhető kemoterápiás szer. A monoterápiaként és más kemoterápiás szerrel (például docetaxellal) együtt is adható kezelés előfeltétele, hogy a beteg előzetesen részesült-e már taxánokkal vagy antraciklinekkel végzett kezelésben. A készítmény - amely ugyancsak előrehaladott, áttétes emlőráknál alkalmazható például olyan esetekben, amikor az agresszív kemoterápia nem jöhet szóba - specifikusan a tumorsejteket támadja. A gyógyszer a daganatsejtekben - és csakis ezekben - enzimatikus úton 5-fluorouracillá (5-FU) alakul át, ami gátolja a daganatsejt DNS-szintézisét és lassítja a tumorszövet további növekedését. A gyógyszer legújabb indikációjában már gyomorráknál is alkalmazható.

"Sok közömbös beteggel is találkoztam, akiknek minden mindegy"

A Magyar Rákellenes Liga elnöke, Simon Tamás professzor nőnapi köszöntője után dr. Vasváry Artúrné, a Liga korábbi elnöke beszélt nőtársainak az utóbbi években végzett munkájának tapasztalatairól. Katalinnak egyre több ideje jut a betegekkel való személyes találkozásra, így bőven van tapasztalata arról, hogy min mennek keresztül a daganatos betegek, és milyen tényezők segítik őket leginkább a gyógyulásban:

"A daganatos betegség egy szélsőségesen félrecsúszott állapot"

Ezt követően dr. Magyar Angéla, a Schwabe Kft. munkatársa beszélt a probiotikumok alkalmazásának előnyeiről, majd dr. Darnói Tibor, a Dr. Fachet Kft. ügyvezetője ismertette életmódunk egészségmegőrzésben játszott szerepét. Darnói szerint legfőbb célunk a testi, szellemi és lelki harmónia elérése, amely a gyógyulás lehetőségének is talán a legfontosabb előfeltétele. Az előadásból kiderül, hogy milyen az egészséges és az egészségtelen stressz, képes-e a túlzott lelki terhelés önmagában is fizikai tüneteket kiváltani, és hogy pontosan milyen elemei vannak a gyógyulást nagyban elősegítő komplex életmódváltásnak.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.