A jóga spirituálisabb, a pilates inkább sport jellegűbb mozgásforma - interjú Németh-Tavasz Brigittával

Fotó: www.facebook.com/pinkribbonprogramFotó: www.facebook.com/pinkribbonprogram
Illyés András 2014. május 19.
Megosztás:

"Három évvel ezelőtt a párom édesanyja lett beteg, s vele kezdtem először tornázni. Ekkor már pilates oktató voltam, s innen jött a késztetés, hogy komolyabb tudásra tegyek szert a kifejezetten emlőrákbetegnek szánt, az emlőműtét utáni állapotjavításra specializált pilates tornáról" - mondja Németh-Tavasz Brigitta, a budapesti Atelier Pilates Műhely vezetője. Miben segít, milyen lépésekből áll és miért nagyon ajánlott a pilates az emlőeltávolító, illetve az emlőmegtartó műtéteken átesett hölgyek számára?

Világszerte számos mozgásregenerációs program létezik, amelyek célja, hogy a betegségen átesett hölgyeket visszavezessék a normál életvitelbe, és segítséget nyújtsanak a sportolás elkezdésében, újrakezdésében.

Ezek közül az egyik legnépszerűbb az amerikai Pink Ribbon Program, amelyet Doreen Puglisi mozgáspszichológus, pilates oktató dolgozott ki. A módszer alapjait Londonban elsajátító Németh-Tavasz Brigitta Magyarországon egyedüliként tart ilyen tornákat, és jelenleg már öt, sikeresen levezetett programot is maga mögött tudhat.

Mozogni, mozogni és mozogni

- A gyógytornászokkal az emlőműtét követő egy-két napon belül találkoznak a betegek. A kórházi gyógytorna rendkívül fontos a felépülésben, sőt a gyógytornász által a kórházi tartózkodás ideje alatt végzett feladatokat később otthon is javasolt gyakorolni. A hazatérést követően azonban mindenkin egyénileg múlik, hogy mozog-e eleget vagy sem - mondja a pilates oktató.

- Nagyon fontos, hogy ne szűküljön be a beteg mozgástartománya, emellett helyreálljon a vérkeringés, így a beteg könnyebben gyógyuljon. Sajnos úgy látom, hogy akik hozzám érkeznek, nem nagyon találják a módját, hogy hogyan és miként tornázzanak. Lehet persze egyedül is mozogni, ekkor azonban többféle probléma is felmerülhet. Ha például fáj, akkor a hölgyek már önmagában emiatt sem csinálják meg a javasolt gyakorlatokat. Egy másik példa: a hölgyek - érthető módon - gyakran félnek belemenni olyan mozdulatokba, amelyek kellemetlenek és nem komfortosak. Egy emlőműtét után jellemző a félelem érzése: az érintett nők nem mindig tudják, hogy bizonyos mozdulatokkal ártanak-e maguknak - mondja Németh-Tavasz Brigitta.

Mikor érdemes elkezdeni a pilates tornát?

Miután lezárult a gyógytorna időszaka, az emlőműtött hölgyeknek feltétlenül érdemes valamilyen rendszeres mozgásformát választaniuk. Ilyenkor több eset is lehetséges: választhatunk egy gyógytornászt, akivel tovább folytatjuk a munkát, a legtöbben azonban már vannak olyan jó állapotban, hogy közelebb kerül például a munkába történő visszatérés, vagy éppen a korábbi mozgásformák és sportok gyakorlásának vágya.

- Főként a fiatalabb betegeknél valós a mozgásra való fokozott igény, ezzel kapcsolatban ismét csak sokféle félelem merülhet fel. Mi az, amit szabad, és mi az, amit nem ajánlott csinálni? Itt lép be a képbe a Pink Ribbon Program, ez ugyanis éppen arra való, hogy felkészítse a hölgyeket a később kiválasztandó mozgásformák gyakorlására. Vannak persze "tilalomfák" is: ha például a jobb mellét műtötték meg valakinek, akkor senki sem fogja javasolni a jobb kézzel történő teniszezést vagy éppen a röplabdát. Sok minden mást viszont lehet, sőt javasolt is csinálni: a pilates mellet lehet például jógázni, futni, úszni vagy éppen rendszeresen sétálni, biciklizni - mondja Brigitta, aki immár negyedik éve foglalkozik pilates-szel.

Kinek javasolt a pilates torna?

Röviden: mindenkinek. Németh-Tavasz Brigitta minden emlőműtött hölgyet szeretettel vár. Akár még limfödémával is el lehet kezdeni a tornát, hiszen a nők itt nem kapnak túlzottan nagy terhelést. A program vége felé bejövő gyakorlatok pedig nem a hölgyek karját, hanem például a törzsizomzatot terhelik a tartás rendezése érdekében.

- A pilates tornával olyan eszközrendszert adok a hozzám fordulók kezébe, mellyel később is - például egy időjárási front, vagy a téli mozgásszegény hónapok után - könnyen elmúlhatnak a vissza-visszatérő nehézségek. Ilyenkor elég csak elővenni a mozgásprogramot, és egy-két hét alatt mindenki magabiztosan kimozoghatja magát - sorolja Brigitta a Pink Ribbon Program előnyeit.

Mi is pontosan a pilates?

A pilates egy mély koncentrációt és speciális légzéstechnikát igénylő, lassú mozdulatokból álló mozgásrendszer. A pilates fő célja a törzsizomzat erősítése, ezáltal pedig a tartás rendezése.

A pilates tornának több mint fél évszázados története van. A módszer eredetileg Amerikából indult el egy német férfitől, Joseph Pilatestől. Ő a betegágyba került bajtársait tornáztatta ezen a módon még az első világháború alatt. A pilates nemcsak az emlőműtéten átesett hölgyek rehabilitációjában, hanem például az élsportolóknál és a táncosoknál is remekül alkalmazható az izomzat és az általános kondíció karbantartására.

Mi a különbség a pilates és a jóga között?

- A jógához hasonlóan a pilates gyakorlatok végzésekor is végig befelé figyelünk, és azokra a testrészeinkre koncentrálunk, amelyeket éppen mozgatunk. Emiatt a pilates is képes rá, hogy "kikapcsoljon" minket - hangsúlyozza Németh-Tavasz Brigitta.

A pilates és a jóga között emellett rengeteg egymásra hatás fedezhető fel. Több "jóga típusú" gyakorlat a pilatesben is megjelenik, és ez fordítva is ugyanígy igaz. A kettő azonban mégis különbözik egymástól például a légzéstechnikában, valamint abban, hogy a jóga kicsit spirituálisabb, míg a pilates inkább sport jellegűbb mozgásforma.

A pilates fő céljai a mobilizálás, valamint a nyújtózás és az erősítés. A gyakorlatok közel azonos arányban erősítenek és nyújtanak: ami az egyik izomcsoportnak építés, az a másiknak nyújtás, a lényeg azonban minden esetben az, hogy végül rugalmas izomzat épüljön.

A Pink Ribbon Program segít "kinyílni"

- A Pink Ribbon Program egy lelkileg is pozitívan ható folyamat része, vagy akár ennek a konkrét elindítója is lehet. A tornát végző nők minden esetben tesznek valamit saját magukért, ami - ha mondhatjuk így - visszahozza őket az életbe. Én magam például sokszor tapasztalom, amikor valaki "befelé forduló" tartással érkezik hozzám, ez azonban akár már egy-két alkalmat követően "kinyílik" - meséli Brigitta.

Fotó: www.facebook.com/pinkribbonprogram

- A klienseimet - még a program megkezdése előtt - be szoktam invitálni magamhoz egy rövidebb beszélgetésre. Ennek az a célja, hogy már az elején kapjanak belőlem egy kis ízelítőt, a közös munkát pedig egy meleg, barátságos és intim környezetben tudjuk elindítani. Ez rettenetesen fontos, hiszen a nők ahhoz a területhez engednek engem közel, ami nekik testileg is és lelkileg is egyaránt fájdalmas. Van, akinél a kinyílás folyamata gyors, és akad olyan is, akinél mindez csak lassabban megy. Az egész folyamat nagyon jól követhető a hölgyek testtartásának változásán. Érdemes még megemlíteni, hogy egy emlőműtéten átesett nő nem feltétlenül szeretne elmenni egy fitneszterembe tornázni. Nálam egy kis öltöző van - ahol egyedül is át lehet öltözni - így sokkal meghittebb környezetben tudunk együtt dolgozni, mintha ugyanezt egy fitneszteremben csinálnánk - mondja Brigitta.

Heti két alkalom, hat héten keresztül

- A Pink Ribbon Program rendkívül egyszerű gyakorlatokból áll. Mindez attól válhat mégis nagyon nehézzé, hogy a torna ideje alatt sok esetben még zajlik a kemoterápia vagy a sugárkezelés is. Ezek a kezelések - bár szükségesek - sajnos rendkívüli módon megterhelik a nők szervezetét. Lehet, hogy két emelés után már le kell tenni a karokat, mert könnyebben elfáradunk. Vagy éppen jön egy erős hőhullám, s pihenni kell egy kicsit. Ezért mindig az adott hölgy aktuális állapotától függ, hogy milyen intenzitással fogok vele aznap tornázni - mondja Brigitta.A fenti videón a Pink Ribbon Program néhány feladatsora látható

- A Pink Ribbon alap programja 12 alkalomból áll, hetente kétszeri találkozóval - ez a nemzetközi sztenderd. Az első óra egy kicsit hosszabb, és lehetőséget ad a kölcsönös bizalom megteremtésére. A háromszor két hét alatt mindig más, de egymásra épülő gyakorlatsorokkal dolgozunk. Én ehhez hozzátettem még egy órát, ami egy "elbocsátó szép üzenetnek" felel meg - mondja a pilates stúdió vezetője, hozzátéve, hogy ekkor még nem feltétlenül ér véget a közös munka. Az alkalmak ugyanis tovább folytatódhatnak fenntartó, illetve normál pilates órákkal.

- Ezek az órák fontosak lehetnek például azoknak, akik még az emlő-helyreállító műtét előtt állnak, amire fitten és a legjobb fizikai állapotban szeretnének elmenni. Ilyenkor olyan gyakorlatokat végeznek a hölgyek, amiknek a műtött testrésznek legnagyobb szüksége van. A helyreállító műtétet követően szintén lehet folytatni a pilates tornát, így például a teljes program egy rövidített része is újra elvégezhető. Az emlő-helyreállító műtéteknél általában mindkét oldalt megműtik, így ilyenkor mások lesznek a kihívások, mint az első, a daganat teljes eltávolítását célzó emlőműtét után - mondja Brigitta.

A Pink Ribbon Program a sugár- és kemoterápiás kezelések alatt is végezhető

- A sugárkezelések alatt nem szokott gond lenni a tornával, hiszen ez általában kevésbé megterhelő, mint a kemoterápiás kezelés. Természetesen van, aki inkább túlesik a sugárkezelésen, s csak utána kezdi el a tornát - ez is teljesen érthető hozzáállás. Alapvetően az illető hölgyek habitusától függ, hogy ki mikor kezd bele a Pink Ribbon Programba, hiszen vannak olyanok is, akik inkább nem várnak. A kemoterápia sajnos jobban megterheli a szervezetet, így tornára járni is sokkal nehezebb. Tiltás azonban nincs: a Pink Ribbon Program a kemoterápiás kezelések alatt is nyugodhat elvégezhető - hangsúlyozza Brigitta.

Fotó: www.facebook.com/pinkribbonprogram

A Pink Ribbon Programmal rendbe hozható egyrészt a mobilitás, másrészt rugalmassá tehetőek azok a területek, amelyek kissé el vannak sorvadva, be vannak feszülve vagy éppen be vannak szűkülve. A vérkeringés - ami már önmagában nagyon sok gyógyító munkát elvégez a szervezetben - ugyancsak jelentősen javítható. A vérkeringés javulása következtében a műtét által leginkább érintett területek oxigénellátása is jobbá válik.

- Fontos még, hogy ha a vállak "előre ejtődnek", akkor előreesik a fej is, a mellizmok pedig beszűkülnek és gyengévé válnak. A hátizmok ilyenkor megnyúlnak, ugyanakkor azonban feszesek is lesznek, hiszen tartaniuk kell a test éppen meglévő állapotát. A helytelen váll- és fejtartás következtében így igen feszessé és fájdalmassá válhat a lapockák tájéka - magyarázza a helytelen testtartás izmainkra gyakorolt káros hatását a pilates oktató.

- A Pink Ribbon Program legfőbb célja az imént említett izmok és izomcsoportok tehermentesítése. A tornaalkalmakat követően egyre inkább kienged a mellizom, s ezzel párhuzamosan fokozatosan múlik el a fájdalom is. Ahogyan pedig erősödik a lapockatájék, úgy áll helyre a testizomzat egész rendszere - hangsúlyozta végül Brigitta.

* * *

További részletes információk a Pink Ribbon Programról korábbi cikkünkben olvashatóak:

A mellrákon túl - speciális mozgásprogrammal a gyógyulásért

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló