Ödéma nélkül - manuális nyirokdrenázs, kiegészítő kompressziós terápia és speciális gyógytorna

Óvja bőrét a kiszáradástól! Használjon rendszeresen megfelelő hidratáló-zsírozó krémeket!Óvja bőrét a kiszáradástól! Használjon rendszeresen megfelelő hidratáló-zsírozó krémeket!
Márton Anita 2012. március 5.
Megosztás:

A hónaljárokban lévő nyirokcsomók központi szerepet játszanak a karok és a mellkasfal nyirokkeringésében. Ha emlődaganat miatt végzett műtét során eltávolítják ezeket, nyirokpangás alakulhat ki. Ilyenkor a gyógyszeres vízhajtás nem segít, sőt néha káros is. A kellemetlen tüneten speciális kezelésekkel lehet javítani, ennek három eleme a manuális nyirokdrenázs (egyfajta masszázs), a kiegészítő kompressziós terápia és a speciális gyógytorna.

Emlőrák esetén a gyógyítás egyik legfőbb eszköze a műtét, amely során az orvos eltávolítja a daganatot bizonyos mennyiségű környező ép emlőszövettel együtt. A beavatkozás után ödémás lehet nemcsak a kar, hanem a mell, a mellkas, a hát és a hónalj alatti terület is. Dr. Stirczer Gabriella, a Budai Irgalmasrendi Kórház Lymphoedema Ambulancia vezető főorvosa szerint a mellműtött betegeknél gyakori ödémás panaszt nem szabad elhanyagolni. A nyirokkeringés zavara a teherbírás, a munkaképesség elvesztéséhez, rossz közérzethez és akár tartós egészségkárosodáshoz vezethet.

- Minden beteget személyre szabottan kell ellátni, ezért nagyon fontos a gyógyítók szakmai tapasztalata. Egy kezelési periódus általában két hétig tart, a terápia naponta 1 órát vesz igénybe. Vannak kórházban fekvő és bejáró pácienseink is. Először is egy 25-30 percig tartó manuális nyirokdrenázs során speciális masszázstechnikával az ebben jártas gyógytornász vagy gyógymasszőr eltereli a felesleges folyadékot az ép oldal felé. Ha megindult a nyirokelfolyás, felpuhult az érintett terület, akkor következhet a gépi kompresszió. Ennek során egy több kamrás, levegővel felfúvódó mandzsetta tereli a pangó folyadékot alulról felfelé, a hónalj irányába. A gépi kezelés szintén körülbelül fél órát vesz igénybe - magyarázza Stirczer doktornő.

Annak érdekében, hogy a nyirokpangás ne térjen vissza, a betegek nyomókötést kapnak a karjukra, mely napközben aztán folyamatosan rajta is marad. Ebben a kötésben a betegnek a gyógytornász irányításával speciális, egyénre szabott gyógytornát kell végezni, ez javítja az izmok pumpafunkcióját, mely tovább serkenti a nyirokkeringést. A páciensek naponta találkoznak a gyógytornásszal, és megbeszélik az aktuális teendőket. A kéthetes periódust követően az érintettek nagy része jelentős javulásról számolhat be.

A limfödéma kezelésnek, mint minden orvosi beavatkozásnak megvannak a maga ellenjavallatai is. Csak abban az esetben végezhető, ha a beteget valóban sikerült tumormentessé tenni, hogy el lehessen kerülni a daganat esetleges szóródását. Szintén ellenjavallatot jelenthet fennálló súlyos keringési problémákkal járó szívbetegség.

- Budapesten jelenleg 3 helyen végeznek TB-támogatott ellátás keretében limfödéma kezelést fekvőbeteg háttérrel. Az ambulanciák előjegyzés alapján családorvosi beutalóval is fogadják a rászoruló betegeket. Reumatológus, sebész és onkológus szakorvos is küldhet ide betegeket. Jó lenne, ha minden rászoruló hozzájuthatna ehhez az életminőséget egyértelműen javító lehetőséghez - ajánlja a specialista.

Tanácsok limfödémás betegeknek

 • Óvja bőrét a kiszáradástól! Használjon rendszeresen megfelelő hidratáló-zsírozó krémeket!
 • Ne használjon vérbőséget okozó krémet, folyadékot!
 • Fürdés után bőrét dörzsölés nélkül törölje szárazra!
 • Varráshoz használjon gyűszűt, kertészkedéshez kesztyűt!
 • Gyantázás, hagyományos borotva helyett használjon villanyborotvát!
 • Az ödémás oldalon kerülendő a vérvétel, injekció adása, az akupunktúrás kezelés.
 • Óvakodjon a háziállatok karmolásától, rovarcsípésektől!
 • A kialakult sérüléseket gondosan fertőtlenítse, majd steril fedőkötéssel fedje le!
 • Kerülje a végtag leszorítását! Ne hordjon szoros ékszert, ruhát! Ne engedjen vérnyomást mérni az érintett oldalon!
 • Forró vízben ne mosson, ne mosogasson, ne fürödjön! Szauna használata tilos. Káros lehet a napozás és a túlzott lehűlés is.
 • Ne emeljen nehéz súlyt az érintett oldalon!
 • Mozogjon sokat friss levegőn, ússzon! Kerülendők az olyan sportok, amelyek a végtag erőteljes igénybevételével vagy nagy sérülésveszéllyel járnak (tenisz, sí, lovaglás).
 • Ne engedjen klasszikus masszázst végezni az ödémás oldalon!
 • Törekedjen az ideális testsúly megőrzésére! Kerülje a túlzott sófogyasztást!
 • Repülőúton használjon kompressziós kötést!
 • Fekvésnél ne engedje lógni az érintett végtagot!
 • Azonnal forduljon orvoshoz, ha végtagduzzanata hirtelen fokozódik, fájdalom jelentkezik vagy gyulladásos tüneteket észlel!

Forrás: Rák Volt magazin

* * * 

* * *

A teljes magazin letöltése PDF formátumban:

A Rák Volt magazin 2012 februári száma

A magazin korábbi számainak archívuma:

A Rák Volt magazin 2010-es és 2011-es számai

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: