Rák Volt

Kedves olvasónk! Új gyűjtőoldalunkon - amelyet a Rák Volt Magazinnal közös együttműködésben indítottunk - a Magyar Rákellenes Liga folyóiratában megjelent cikkeket olvashatják. A magazin címe azért lett éppen Rák Volt, mert a lap változtatni szeretne azon a pesszimista képen, amely a rákbetegségről jelenleg a köztudatban él: sokan még mindig úgy gondolják, hogy a rák gyógyíthatatlan és halálos betegség, holott ez ma már csak az esetek egy részében van így. A daganatok egyre inkább egy krónikus betegségfajtának tekinthetőek, amely ha nem is jár mindig teljes gyógyulással, a betegek életminősége így is megfelelő maradhat a kezelések ideje alatt is. Sok esetben pedig már ma is valóság az, ami korábban elképzelhetetlen volt: a célzott kezelések gyakran teljes tünetmentességet eredményeznek. A magazin cikkeit PDF formátumban is elérhetővé tettük, így aki a teljes magazinra kíváncsi, oldalunkról bármikor letöltheti a korábbi és az éppen aktuális legújabb számot is.

A Daganatok.hu szerkesztősége

A magazin 2013-as számai

 • A novemberi szám letöltése

  A Rák Volt magazin idei harmadik számában prof. dr. Oláh Edit, az Országos Onkológiai Intézet Molekuláris Genetika Osztályának vezetője beszél arról, hogy a BRCA gének mutációi mennyivel növelik az örökletes emlő- és petefészekrákok kockázatát. Nógrádi Csilla, az Országos Onkológiai Intézet klinikai szakpszichológusa a hipnózis alkalmazási lehetőségeit ismerteti a daganatos betegek kezelésében. Dr. Ruzsa Ágnest, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság elnökét arról kérdezte a lap, hogy hol és milyen klinikai vizsgálatok folynak Magyarországon.

 • Az áprilisi szám letöltése

  Az idei második számban prof. dr. Kásler Miklóst, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosát kérdeztük a hazai sugárterápiás ellátás helyzetéről és a vidéki onkológiai centrumok fejlesztésére szánt tízmilliárdos fejlesztésről. Részletesen olvashatnak továbbá az emlőrák időben történő felismerésének fontosságáról és arról, hogy mit gondol egy országgyűlési képviselő a vastagbélrák megelőzésével kapcsolatos tennivalókról. Prof. dr. Gődény Mária, az Országos Onkológiai Intézet Radiológiai Diagnosztikai Osztályának vezetője a daganatterápia lehetőségeiről és eredményeiről beszélt a magazinnak.

 • A februári szám letöltése

  A februári számban prof. dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa beszél a rákkal kapcsolatos tévhitekről, dr. Bíró Krisztina klinikai onkológus James Watson új, antioxidánsokról szóló, provokatív elméletét kommentálja, Tóth Icó új könyvének bemutatója kapcsán pedig Dr. Bartha Tünde szülész-nőgyógyász szakorvos fejti ki a humán papillómavírus és a méhnyakrák kialakulása közötti összefüggéseket.

A magazin korábbi cikkei

 • Az antioxidánsok inkább okozói, mint megelőzői a ráknak?

  A 84 éves dr. James Watson - aki a DNS kettős hélix szerkezetének feltárásáért kapott Nobel-díjat 1962-ben - nemrég új elmélettel állt elő, amelyet ő maga "az egyik legjelentősebb munkájának" nevez a kettős hélix felfedezése óta. Az Open Biology folyóiratban 2013. január 8-án megjelent cikkében Watson amellett érvel, hogy egyáltalán nem érdemes antioxidánsokat tartalmazó étrend-kiegészítőket szednünk, mert ezek "inkább kiváltják, mint megelőzik a rákot."

 • Dr. Gulyás Gusztáv: Plasztikai sebészeti lehetőségek az emlő helyreállítására

  Az Országos Onkológiai Intézet 2012. október 26-án tartotta hagyományos nyílt napját az Aesculap Akadémián. Az eseményen - amely a Kor Kontroll Társaság szervezésében zajlott - sok más téma mellett az onkoplasztikáról is szó esett. Prof. Dr. Gulyás Gusztáv plasztikai sebész, a Rekonstruktív Sebészeti Részleg vezetője arról beszélt, hogy milyen lehetőségeket kínál az intézet az emlő helyreállítására.

 • Az érzelmek megfelelő kezelését kell megtanulni - interjú Rohánszky Magdával

  A László Kórházban működő Tűzmadár Ház hiánypótló szerepet tölt be a daganatos betegek kezelésében: az itt dolgozó szakemberek hazánkban egyedülálló, komplex pszichoszociális ellátást biztosítanak a betegeknek. A centrumban csoportos pszichológiai és közösségi tréningek, stresszkezelő tanfolyam, onkológiai fizikoterápia is zajlik, emellett egyéni pszichológiai és dietetikai konzultációra is lehetőség van. Dr. Rohánszky Madga onkopszichológussal, a Tűzmadár Ház vezetőjével beszélgettünk.

 • A gyermekonkológia alapvető- en az életről szól - beszélgetés dr. Ottóffy Gáborral

  Nagyon lassan megy át a köztudatba, hogy a gyermekonkológiai betegségek nagy része ma már gyógyítható. A jelenlegi adatok alapján minden ezredik, optimistább becslések szerint pedig minden nyolcszázadik felnőtt túlélője egy gyermekkori, rosszindulatú daganatos betegségnek - mondja dr. Ottóffy Gábor gyermekonkológus, a Pécsi Gyermekklinika Onkohematológiai Osztályának vezető szakorvosa.

A magazin 2012-es számai

Ajánló