Még sok nehézséggel küzd a végstádiumú daganatos betegek ellátása

Daganatok.hu 2012. március 28.
Megosztás:

A Magyar Hospice-Palliatív Egyesület 2012. március 30-31-én, Budapesten tartja X. Jubileumi Kongresszusát. Hazánkban az életvégi ellátás - és kiemelten a végstádiumú daganatos betegek ellátása - még sok nehézséggel küzd, szakmai és társadalmi beágyazottsága fejlődőben van, ezért a tudományos rendezvény célja a nehézségek minél hatékonyabb megoldása, a szakmai egység kialakítása, a hazai egészségügyi és szociális ellátó rendszerekkel való együttműködés elősegítése. Mindez csak a megfelelő interdiszciplináris párbeszéddel lehet eredményes, ezért a kongresszus mottója: "Szólítsuk meg egymást!" Az eseményen az Élet a halál előtt című film ingyenes, nagyközönség számára nyitott vetítésére is sor kerül.

A hospice a súlyos betegségük végstádiumában levő, elsősorban daganatos betegek humánus, összetett ellátását jelenti multidiszciplináris csoport segítségével. Az ellátás célja a betegek életminőségének javítása: testi és lelki szenvedéseik enyhítése, fizikai és szellemi aktivitásuk támogatása, valamint a hozzátartozók segítése a betegség és a gyász terheinek viselésében.

Terminális állapotú az a beteg, aki súlyos, gyógyíthatatlan betegségben szenved és állapota az orvosi kezelések ellenére folyamatosan hanyatlik, várható élettartama kevesebb mint 12 hónap. Az ellátásban orvosok, ápolók, gyógytornászok, pszichológusok, mentálhigiénikusok, szociális munkások, lelkészek, dietetikusok és képzett önkéntes segítők vesznek részt.

A munkacsoport tagjai így komplex (testi, lelki, szociális, és spirituális) támaszt tudnak nyújtani. A hospice ellátás történhet fekvőbeteg intézményekben (hospice otthonban vagy egy kórház részét képező palliatív osztályon, esetleg kiképzett mobil csoport segítségével, általános osztályokon), ambuláns formában (ún. nappali kórházban), vagy a beteg otthonában (házi szakellátás formájában).

A palliatív ellátás (terminális palliatív medicina) a terminális állapotú betegek fájdalmának és egyéb tüneteinek enyhítésére irányuló támogató kezelések összessége, amely magában foglalja a hospice szellemiségét és a magas színvonalú orvosi szakértelmet az egészségügyi rendszeren belül. A palliatív ellátás magában foglalja az összes megfelelő palliatív beavatkozás alkalmazását, mint a műtét, sugárterápia, kemoterápia, hormonális beavatkozások.

A kongresszus fő témái

  • Palliatív orvoslás, új kihívások és megoldások
  • Palliatív ápolás-gondozás
  • Menedzsment a minőségi hospice-ért
  • Hospice a társadalomban, szemléletformálás és önkéntesség
  • Kommunikáció az életvégi ellátás során
  • Növekedés a gyászban, poszttraumás személyiségfejlődés

A kongresszus nyitóünnepségén kerül sor a Polcz Alaine Emlékérem átadására

90 éve született Polcz Alaine a magyar hospice mozgalom és szellemiség megalapítója. Emlékének ápolására és az iránta való tiszteletből a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület 2008-ban emlékérmet alapított, amely a haldoklókkal foglalkozók legmagasabb hospice szakmai kitüntetése.

Az Egyesület a díjat kétévente adományozza olyan személyeknek, akik szervező, koordináló, betegellátó, segítő munkájukkal nagymértékben hozzájárultak a hazai hospice mozgalom megerősítéséhez és példaértékű tevékenységükkel méltó örökösei a Magyarországon Polcz Alaine által elindított hospice szellemiségnek.

Ingyenes filmvetítés pénteken, 17.30-kor

A kongresszus első napján, március 30-án, pénteken 17.30-kor lesz az Élet a halál előtt c. ausztrál dokumentumfilm a nagyközönség számára nyitott vetítése, melyre a belépés ingyenes. A film a fájdalomcsillapítás lehetőségeit és nehézségeit járja körül, megoldásokat keres arra a világszerte jellemző problémára, hogy mi akadályozza a szenvedés hatékony csillapítását, illetve mit lehet tenni ennek elérése érdekében, mivel a fájdalommentességet mint alapvető emberi jogot deklaráljuk.

A Magyar Hospice-Palliatív Egyesületről

A Magyar Hospice-Palliatív Egyesület (MHPE) 1995-ben alakult, azzal a céllal, hogy a legsúlyosabb állapotú, daganatos betegek minőségi életvégi ellátását elősegítse. Kiemelt hangsúlyt fektetünk a hatékony tüneti terápia, a fájdalomcsillapítás és az ellátásra szorulók életminőségét szolgáló egyéb lehetőségek megismerésére, optimális elérhetőségére és alkalmazására.

Másik fő célkitűzésünk a társadalom szemléletének formálása, mely lehetővé teszi, hogy a haldoklás és a halál az ember elidegeníthetetlen jogainak, valamint emberi méltóságának megfelelően mehessen végbe. Az Egyesület kiemelkedően közhasznú szervezetként 2011-ben már több mint 80 hospice szolgáltató működését koordinálja.

Küldetésünk:

- információs központ működtetése a betegek, a hozzátartozók és az egészségügyi
dolgozók részére
- a hospice ellátás megismertetése, minőségének védelme
- szakmai együttműködések elősegítése
- belföldi és nemzetközi kapcsolatok építése
- képzések szervezése orvosok, egészségügyi szakdolgozók és önkéntesek számára
- kutatások, publikációk közzététele a témában.
- szemléletformálás (pl. Hospice Világnap Magyarországon)

További szakmai információk a kongresszus programfüzetében (PDF) olvashatóak.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló