A kemoterápia egyes esetekben az áttétképződést is segítheti

Daganatok.hu 2017. július 17.
Megosztás:

Egyes esetekben a kemoterápia, bár csökkenti a tumor méretét, segíti a metasztázisok létrejöttét. A korábban már megfigyelt jelenséget most a mellrák esetében írták le - a Science Translational Medicine-ben megjelent tanulmány megoldási javaslattal is szolgál.

Az emlőrák az egyik leggyakoribb tumortípus, és az áttétek pedig nagyban megnövelik az elhalálozás kockázatát. Kiderült, hogy egyes kemoterápiás szerek amellett, hogy számos tumorsejtet megölnek, elősegítik az intravazációt, azaz olyan kapukat hoznak létre az ereken, amelyeken keresztül a tumorsejtek bejuthatnak a véráramba.

A folyamat hatására megnő a véráramban keringő tumorsejtek száma - írják a Science Translational Medicine című folyóiratban megjelent cikkükben George S. Karagiannis és munkatársai, amelyet a Medical Online idéz.

Gátolható-e ez a folyamat?

Az intravazációs helyek (tumor microenvironment of metastasis, TMEM) a klinikai validáció eredménye szerint az emlőrákos betegek esetében a metasztázisok prognosztikai faktoraként vehetők figyelembe.

A vizsgálatok során a szakemberek azt tapasztalták, hogy a kemoterápia hatására megnőtt a TMEM-helyek denzitása és aktivitása egyaránt.

A neoadjuváns kemoterápia hatására csökken a primer tumor mérete, azonban a mellékhatásként kialakuló TMEM-növekedés elősegíti a távoli metasztázisok kialakulását.

A kutatóknak azt is sikerült kimutatni, hogy a TMEM-funkció gátolható, így ezzel a módszerrel valószínűleg a neoadjuváns kemoterápiának, illetve a metasztatikus tumor kezelésének hatékonysága javítható.

Monitorozni kellene a nőket a kemoterápia során

A kutatók elmondták: azért kezdtek a munkába, mert a közelmúltban néhány tanulmány felhívta a figyelmet, egyes kemoterápiás szerek, ahelyett, hogy gátolnák, valójában inkább elősegítik a tumoros sejtek szervezeten belüli terjedését.

Jelen vizsgálatukban 20 beteg neoadjuváns kezelését követték, és azt találták, hogy a TMEM-helyek denzitása és aktivitása valamennyiük esetében fokozódott.

Öt beteg esetén a TMEM-pontszám több mint 5-szörös növekedést mutatott. Karagiannis ezzel kapcsolatban elmondta: monitorozni kellene a nőket a kemoterápia során, hogy növekedett-e TMEM-pontszámuk, illetve növekedett-e keringésükben a tumorsejtek száma.

A szakemberek jelenleg már egyéb tumorok esetén is vizsgálják a kemoterápia esetleges metasztázisképződést elősegítő hatását.

(Medical Online)

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, a speciális tápszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.