A sugárkezelés okozta bőrgyulladás kezelése

Daganatok.hu 2018. október 22.
Megosztás:

A sugárterápia a betegek mintegy 95 százalékánál okoz bőrgyulladásos panaszokat enyhébb vagy súlyosabb formában. A szakmai szervezetek ajánlásokat fogalmaztak meg a problémában érintett betegek számára.

A daganatok kezelésében az egyik leggyakrabban alkalmazott terápiás módszer a radioterápia, azaz a daganatos szövetek ionizáló sugárzással (pl. Röntgen- vagy gamma-sugárzással) való kezelése. A radioterápia egyik leggyakoribb mellékhatása, ami az ép bőrsejteket érinti, a radioaktív sugárzás okozta bőrgyulladás, ez a kezelt betegek mintegy 95 százalékánál fellép.

Széles skálán mozgó bőrpanaszok

A radioaktív besugárzás kiváltotta dermatitis különböző súlyosságú formákban jelentkezhet. Míg néhányan mindössze enyhe bőrpírt, bőrszárazságot és viszketést tapasztalnak, addig másoknál hólyagosodás és fekélyesedés is felléphet.

Előfordul, hogy a bőrsérülések ödémásodással, fájdalmakkal járnak, illetve bakteriális vagy gombás infekciók megjelenésével fenyegetnek. Esetenként a bőrpanaszok különösen súlyosak, olyannyira, hogy azok az adott testész mozgatását vagy azon a ruha viselését is akadályozzák.

Kezelési lehetőségek

A szakmai szervezetek, így az Amerikai Rák Társaság (American Cancer Society) is ajánlásokat fogalmaztak meg a problémában érintett betegek számára. A radioterápia miatt viszkető, hámló, kivörösödő bőr kezelésére a következőket javasolják:

 • zuhanyozást követően olajos készítmények (pl. babaolaj) alkalmazása
 • a forró vízzel való zuhanyozás kerülése
 • a bőr dörzsölésének kerülése (törölközés során is)
 • alkohol-tartalmú készítmények (pl. after shave vagy parfüm) mellőzése
 • a hagyományos borotvák helyett elektromos borotva használata
 • bőséges folyadékfogyasztás
 • emolliensek használata (pl. kalamin vagy csodamogyoró összetevőkkel)
 • az érintett bőrfelületen laza, nem irritáló ruházat viselése
 • vakarás elkerülése, erős vakarási inger esetén jegelés (pl. törölközőbe tekert jégkockákkal)

Orvoshoz (pl. a radioterápiát végző szakemberekhez) kell fordulnia a betegnek, ha a következőket tapasztalja:

 • két napon túl tartó, nem csillapodó, az alvást akadályozó mértékű, erős viszketés
 • fájdalmasan száraz bőr
 • sárgás színűvé vált bőr
 • nyílt seb kialakulása, vérzés
 • kiütések, hólyagosodások, fertőzésre utaló jelek (pl. gennyesedés) jelentkezése 

(Medical Online)

Miben segítenek Önnek az Oncompass Medicine szakemberei?

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja az elmúlt több mint egy évtized genomikai kutatási eredményeit és molekuláris diagnosztikai módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Ezek egyaránt lehetnek a hagyományosan alkalmazott kezelési módszerek - kemoterápia vagy sugárterápia - lehetnek azonban olyan célzott daganatellenes gyógyszerek is, amelyek kifejezetten az adott daganat kialakulásában oki szerepet játszó, meghibásodott génekre hatnak. Annak eldöntésére, hogy alkalmazható-e egy betegnél célzott kezelés, vagy épp ellenkezőleg, ez semmiképp nem javasolt a számára a megfelelő gyógyszercélpont hiánya miatt, molekuláris diagnosztikai vizsgálatokat végzünk.

Legújabb szolgáltatásunk keretében folyamatosan segítjük a betegek kezelésében résztvevő onkológusokat abban, hogy pácienseiket az aktuálisan elérhető legjobb kezelésben részesítsék: dinamikus döntéstámogatási rendszerünk többek között arról nyújt információt, hogy terápiaváltás esetén, abban az adott pillanatban milyen célzott kezeléssel kapcsolatban áll rendelkezésre a legtöbb információ a következő terápiás vonalban.

A hozzánk forduló és akár 5 éven át is kísért betegeink így egészen biztosak lehetnek abban, hogy ott és akkor a számukra legmegfelelőbb kezelést kapják, a döntés meghozatala ugyanis a páciens molekuláris diagnosztikai profiljának és a célzott kezelésekről rendelkezésre álló összes orvosi adat részletes informatikai elemzése alapján történik.

(X)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló