Cukros folyadék radioaktív izotópok helyett - MR-vizsgálat a rák kimutatására

Daganatok.hu 2013. július 15.
Megosztás:

A tumordiagnosztika egyik általános módszere a CT-vel kombinált pozitron emissziós tomográfia, vagyis a PET/CT vizsgálat. A módszer korszerű és biztonságos, de enyhe sugárterheléssel is jár, a vizsgálathoz ugyanis radioaktív jelölőanyagot használnak. Ennek alternatívájaként dolgoztak ki egy új módszert, amelyben jelöletlen glükózmolekulákat tartalmazó oldatot innának meg a betegek, majd MR-készülékkel vizsgálnák a daganatot. Ez például a gyermekkori vizsgálatoknál lehetne nagyon előnyös.

A PET-CT vizsgálat ma az egyik legkorszerűbb képalkotó vizsgáló eljárás a daganatos betegek diagnosztizálásában. A vizsgálat lényege, hogy különböző biológiai anyagokat - például glükózt - speciális izotópokkal jelölnek meg, amelyek a bomlásuk során pozitronokat bocsátanak ki.

Ezeket a részecskéket detektálja a készülék, láthatóvá téve így a daganatsejteket, amelyek fokozottabb glükózfelhasználással jellemezhetőek, mint a normál sejtek.

A tumorok szélei jól körülhatárolhatóan világítottak

Ugyanezen az elven - a daganatsejtek fokozott glükózfelhasználásán - alapul az a diagnosztikai módszer is, amelyet a University College London (UCL) kutatói dolgoztak ki. Az egereken már sikeresen kipróbált módszer annyival lenne jobb a PET/CT vizsgálatoknál, hogy nem kellene radioaktív jelölést alkalmazni. (Ez kiemelten fontos lehetne például a gyermekkori vizsgálatoknál, ahol a kisebb sugárdózisokat is jobb lenne teljesen elkerülni, főleg akkor, ha viszonylag gyakran kell ismételni a vizsgálatokat - a szerk.)

Az új módszer esetében a betegeknek egyszerűen csak egy cukros folyadékot kellene meginniuk a vizsgálat előtt. Az orvosok így sugárzó izotópok nélkül is pontos képet kaphatnának a daganat méretéről és elhelyezkedéséről - írja a LiveScience beszámolója.

Az UCL kutatói egerekbe ültetett emberi daganatokon tesztelték, hogy az MR-vizsgálat (mágneses képalkotás) kellően megbízható-e a daganatok kimutatására. Ahogy az várható volt, a daganatsejtek az egészséges sejteknél nagyobb mértékben vették fel a glükózt, ami a felvételeken sárgán világító területekként volt látható. (Ezt mutatja a kinagyított jobb oldali kép, ahol a tumor szélein halmozódott fel a glükóz, szemben a beljebb eső területekkel, amelyek kék, illetve piros színnel láthatóak.)

Az MR olcsóbb diagnosztikai eszköz lenne, mint a PET-CT

MR-készülékeket egyébként jelenleg is alkalmaznak a tumordiagnosztikában, de általában nem a tumorok első alkalommal történő kimutatására, hanem például az áttétképzés nyomon követésére. Kontrasztanyag bejuttatását követő MR-vizsgálattal jól felismerhetőek például az agydaganatok.

MR-rel elősegíthető továbbá a sugárkezelés vagy a sebészeti beavatkozás megtervezése. Emellett speciális MR-készülékekkel - amelyek csak néhány kórházban elérhetőek - az emlők is vizsgálhatóak a hagyományos, röntgensugarakkal végzett mammográfia mellett. Ez utóbbit olyan pácienseknél alkalmazzák, akiknél örökletes okokból az átlagosnál magasabb az emlőrák kockázata - írja az Amerikai Rák Társaság honlapja.

A daganatok MR-rel történő kimutatását már embereken is elkezdték tesztelni, de még csak preklinikai vizsgálatokban. "Módszerünk olcsó és biztonságos alternatívája lehetne a daganatok PET-CT-vel történő nyomon követésének és kimutatásának. A PET-vizsgálatokhoz szükséges radioaktív jelölőanyagok előállítása ugyanis viszonylag drága, gyermekek esetében pedig kifejezetten jó lenne elkerülni még a kismértékű sugárdózisokat is" - mondta Simon Walker-Samuel kutatásvezető.

Elsősorban a terápia sikerének nyomon követésére használnák

Az újfajta MR-vizsgálatok során - a PET-CT-vel szemben - semmivel nem kellene megjelölni a glükózmolekulákat. Az MR ugyanis egy erős mágneses mezőt és rádióhullámokat használ, így mérhetővé válik az az energia, amelyet a gerjesztett állapotba hozott protonok (hidrogén-1 atommagok) az alapállapotukba történő visszatérésükkor bocsátanak ki. (Bővebben lásd itt és itt).

A daganatsejtek jelenléte azért mutatható ki így, mert anyagcseréjük jelentősen különbözik az egészséges sejtekétől. A tumorsejtek szinte habzsolják a glükózt, amit ráadásul máshogyan használnak fel, mint a normális anyagcserével jellemezhető, egészséges sejtek. A tumorsejtek glükózfelhasználása sokkal intenzívebb, a felvett glükózmolekulák pedig főként oxigén felhasználása nélkül kerülnek lebontásra, szemben a normál sejtek oxigén mellett történő hasznosításával. Az MR-vizsgálat a glükóz daganatsejtekben történő felhalmozódását mutatja ki.

A kutatók szerint a speciális MR-vizsgálat 3-5 éven belül már a klinikai gyakorlatban is alkalmazható lehet. Például azokban az esetekben, amikor egy-egy rákbetegeknél a terápiára való reagálást szeretnék nyomon követni. Ehhez azonban a mostaninál nagyobb teljesítményű MR-készülékekre lesz majd szükség.

Forrás:

MRI Scans May Get Sweeter 

Sugar makes cancer light-up in MRI scanners 

In vivo imaging of glucose uptake and metabolism in tumors 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló