HER2-Klub: beszámoló a nyárbúcsúztató rendezvényről

2010. szeptember 26.
  e-mail nyomtatás

2010. szeptember 9-én újra sor került a HER2 Klub negyedéves randevújára. Színvonalas ismeretterjesztő-betegtájékoztató előadások elhangzása után a rendezvényt az Újjászületés Rehbilitációs Tánccsoport előadása zárta. Az összejövetelen több mint 150-en vettek részt.

Az őszi színek és a szüret jegyében most megrendezett őszi klubtalálkozón Dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus specialista a laikusok számára is közérthetően beszélt a rákgyógyítás modern eljárásairól. A doktornő mindenkit azzal biztatott, hogy a legmodernebb gyógyszerek ma Magyarországon is elérhetőek az onkológiai centrumokban. A gyógyítás ma már szinte minden daganatos esetben személyre szabott, a betegséget és a kezeléseket is jól ismerő szakorvosok döntik el a kezelések mikéntjét, figyelembe véve az egyedi eltéréseket.

Varga Eszter pszichológus arról szólt, hogy hogyan lehet megbirkózni azzal az élethelyzettel, amikor áttét vagy kiújulás a diagnózis. A szorongás teljesen természetes egy ilyen helyzetben, ezen segít a kibeszélés. A szakember mindenkinek azt javasolja, hogy keressen olyant, aki meghallgatja.

"Érzelmi támogatást a családon és a gyógyító személyzeten kívül leginkább a hasonló gondokkal küzdőktől várhatunk. Ha valaki vallásos, annak javasolom, hogy például lelkésztől vagy paptól is kérjen segítséget" - ajánlja Varga Eszter, aki szerint érdemes a kezelés során felkeresni az onkológiai betegekkel foglalkozó kórházi pszichológusokat is. - A küzdelmeinkben mindig egyéni az utunk, de támogatással könnyebb átvészelni a vihart.

A találkozó résztvevőinek a pszichológusnő azt javasolta, hogy relaxációval és meditációval is próbálják egyensúlyba hozni lelküket. Dr. Vasváry Artúrné Katalin, a Magyar Rákellenes Liga tiszteletbeli elnöke is mindenkit arra buzdított, hogy figyeljen önmagára és bajai ellenére se feledje élvezni a kellemes őszi napokat.

"Szeretnünk kell magunkat, a testünket. Egy ilyen remek hangulatú találkozót követően mindannyian felvillanyozódva térünk haza, a kellemes őszi hangulatban. Sokat ad minden találkozó, szükségünk van egymásra" - lelkesítette sorstársait mindenki kedves ismerőse, Katalin asszony.

A HER2 Klub meglepetésvendége a legendás modell, Sütő Enikő volt. A manöken mindenkit elvarázsolt közvetlenségével, amikor elmondta, mennyire fontos neki a daganatos nők ügye.

Sütő Enikő

"Bár én magam nem vagyok közvetlenül érintett, sok kedves ismerősöm az. Aki közülük jelzésként veszi a betegség megjelenését, és tudatos életmódváltással válaszolt, akár már búcsút is inthetett a daganatnak. Fontos számomra, hogy mindenki érezze, hogy ha baj is éri, nincs egyedül. Sokan vagyunk, akik két vállunkkal, kapcsolatainkkal és bármi más, lehetséges módon igyekszünk segíteni a bajba jutottaknak" - hangsúlyozta.

A találkozón nagy sikert aratottak hastáncos produkciójukkal az Újjászületés klub táncosai.

A mellrákkal megküzdő nőkből álló csoport színes, egzotikus előadásával megmutatta, hogy a nőiesség még a megbetegedés után is megőrizhető illetve visszanyerhető. A fellépők minden mozdulatából önbizalom és életöröm áradt, így lenyűgözték a közönséget.

A klubdélutánt az otthon főzött, házi lekvárok versenye zárta, ahol a legnagyobb sikert az egészséges életmód jegyében nem finomított cukorral, hanem más, természetes édesítőszerekkel elkészített gyümölcsös finomságok aratták a legnagyobb sikert.

e-mail nyomtatás

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.