A kezelés mellékhatásainak enyhítése

Megosztás:

A daganatos betegségek esetében alkalmazott gyógykezelések étkezési nehézségekkel járhatnak. Íme néhány tanács enyhítésükre.

Ha általában nehezére esik az étkezés, próbálja ki, hogy sokszor eszik, de egyszerre keveset, vagyis egész nap csipegessen, nassoljon, s ehhez válassza a kedvenc ételeit, italait.

Étvágytalanság: mivel a hosszan tartó étvágytalanság testsúlycsökkenéshez, valamint az erőnléti állapot romlásához vezethet, javasolt a gyakori, kis étkezés. Periodikusan fellépő étvágytalanság esetén azt az időt kell kihasználni, amikor étvágyat érez. Ilyenkor azt kell enni, ami jól esik, legyen szó akár édességről, csokoládéról, süteményről. Gazdagítsa ételeit kalóriákkal, extra fehérjékkel, így nem az ételek mennyisége nő, hanem a tápértéke. A tejet dúsítva fogyassza. Helyettesítse a vizet tejjel az étel készítése (pl. levesek, zselék) során. Több margarinnal készítse az ételeket (pl. főzelékek, főtt tészták), kenjen többet a kenyérre, kétszersültre. A tej helyett tejszínnel vagy tejföllel készítse pl. a szószokat, pudingokat, desszerteket. Azonban a tányérra egyszerre mindig csak kevés étel kerüljön, mert a túl sok látványa undort kelthet. Az étkezések között is nassolhat, fogyaszthat tápláló italféléket. Az étvágy fokozható, ha az étkezés előtt fél órával aperitifet fogyaszt, de csak mértékkel, kortyolgatva. Az alkohol befolyásolhatja a gyógyszerek hatását, ezért ezt előzetesen kezelőorvosával kell megbeszélnie.

Teltségérzet esetén kerülje a zsíros, nehéz ételeket, mártásokat. Ne fogyasszon italt (pl. tea, kávé, üdítő, stb.) étkezés idején, valamint fél órával előtte és utána sem.

Rágási, nyelési zavarok esetén fogyasszon lágy, pürésített ételeket. A különböző ételeket célszerű külön-külön pürésíteni, mert így étvágygerjesztőbbek maradnak. Lágyabb lesz az étel, ha a turmixoláshoz vajat, szószt vagy pecsenyelevet használ adalékként. Kerülje a durva, nagyon száraz ételeket, fogyasszon bőséges, tápláló italokat. Az üzletben kapható bébiételek is megfelelnek, esetleg utólagosan ízesítve.

Ha nem érzi az ízeket és diétája lehetővé teszi, az eddigieknél erőteljesebben fűszerezzen, mert ez jobban kiemeli az ételek ízeit. Pácolja a húsokat, halakat, csirkét. Próbálja ki, hogy mely ételek ízlenek, és elsősorban azokból fogyasszon. Ha az elfogyasztott ételt kellemetlen, furcsa íz kíséri, fogyasszon utána kellemes ízű italt vagy édességet.

A szájszárazság itallal, folyadéktartalmú étellel csökkenthető. A sós és száraz ételeket kerülni kell.

Légzési nehézség esetén óvakodni kell a puffasztó hatású ételektől (pl. káposzta-, bab- és borsófélék, karalábé, karfiol), illetve italoktól (erősen szénsavas italok), mert ezek illóolajtartalma felnyomhatja a rekeszizmot, ami csak fokozza a panaszokat. A puffadást okozó illóolajok nagy része eltávolítható, ha főzés közben a fedőt többször leöblítik hideg vízzel, a szénsav pedig az italok sűrű kevergetésével.

Annak, aki az étellel szemben undort vagy evés közben hányingert érez, ki kell küszöbölnie a szagokat - főként a sütés-főzés során keletkező illatokat. Ez úgy is elkerülhető, ha másvalaki főz. A hideg ételek és italok köztudottan kevesebb szaggal járnak. Kerülni kell a forró, fűszerezett, zsíros ételeket. Ehelyett száraz ételeket (pl. pirítós, kétszersült) célszerű fogyasztani. Evés után üdítőt, egyszerű szódavizet, vagy keserű tonikszerű italt javasolt kortyonként elfogyasztani. Amennyiben a hányinger változatlanul fennáll, orvosától kaphat hatékony segítséget. Kezelés során gyakori a húsundor. Ebben az esetben nem szabad erőltetni a húsevést, azonban a fehérjebevitelt továbbra is biztosítani kell.

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, a speciális tápszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló