Solymáron is támogatják a méhnyakrák-megelőző oltást

2008. november 7.
  e-mail nyomtatás

Újabb Pest megyei település csatlakozik azon Önkormányzatok sorába, melyek méhnyakrák megelőzési programot alakítanak ki a helyi lányok számára. Solymáron, a közel 10 000 lakosú nagyközségen is úgy döntött a település vezetése, hogy méhnyakrák megelőző program keretében a helyi 14-15 éves leányokat beoltatják méhnyakrák ellen.

A program keretében a 14-15 éves solymári lányok védőoltással történő ellátását támogatja a település úgy, hogy a 3 adagos oltási sorának második és harmadik adagjának költségét az Önkormányzat átvállalja. Ennek egyik feltétele, hogy a szülő vállalja az első oltást. A város vezetése úgy határozott, hogy a szociálisan rászorult lánygyermek esetében átvállalják mindhárom oltás költségét.

A programot 2008. november 3-án jelentette be Dr. Szente Kálmán, Solymár Nagyközség Önkormányzatának polgármestere. Szente Kálmán kijelentette: "Döntésünkben szerepet játszott, hogy a védőoltás olyan anyagi terhet jelentene a legtöbb szülőnek, amit nem tudna önerőből felvállalni, valamint az, hogy a méhnyakrák az egyik legtöbb áldozatot szedő betegség és az egyetlen olyan rákos női megbetegedés, amely ellen most már létezik védőoltás."

A méhnyakrák elleni oltási programban való részvételre összesen 120 lány jogosult. Az első vakcinák beadását 2008. november 10-én kezdik meg, melyet 1 hónappal később követ a második oltás, és a harmadikat pedig jövő év áprilisában lesz majd esedékes.

A méhnyakrák Magyarországon a mellrák után a második leggyakoribb daganatos betegség a nők körében. 2007-ben hazánkban kb. 1500 új, rosszindulatú méhnyak elváltozást ismertek fel. A méhnyakrák halálozási aránya Magyarországon 10-szer magasabb a fejlettebb európai országokhoz képest, pedig a méhnyakrák - az emlőrákkal ellentétben - napjainkban már megelőzhető!

e-mail nyomtatás

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: