Méhnyakrák-oltási program Hódmezővásárhelyen

2008. december 10.
  e-mail nyomtatás

Számos település után Hódmezővásárhely is úgy döntött, hogy saját erőből finanszírozza a méhnyakrák elleni védőoltást a város hetedik osztályos leánygyermekei számára. Az Egészséges Vásárhely Program keretében megvalósuló oltási programról 2008. év elején döntött az önkormányzat, és az első oltásokat november folyamán kapják majd a hetedikes lányok.

A városban 261 leány esik a korcsoportba, akik ingyenesen megkaphatják a védőoltást, és 236-an élnek is a lehetőséggel. Természetesen a szülőknek hozzá kellett járulniuk a három vakcinából álló oltási sorozat beadásához, ami az Egészséges Vásárhely Program legújabb állomása.

"Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelem irányul az egészség megőrzésére és a betegségek megelőzésére. Anyagi forrásai függvényében Önkormányzatunk is gondoskodik az egészségügyi, a szociális ellátásról, valamint a gyermek- és ifjúságvédelmi feladatokról, az egészséges életmódra nevelés közösségi feltételeinek elősegítéséről. A Hódmezővásárhelyi Képviselő Testület ebben az évben is megvizsgálta egészségügyi programját, és úgy döntött, hogy széleskörű programot szervez a méhnyakrák megelőzésének céljából" - jelentette ki Lázár János polgármester. Döntésünkben szerepet játszott, hogy a védőoltás olyan anyagi terhet jelentene a legtöbb szülőnek, amit nem tudna önerőből felvállalni, valamint az, hogy a méhnyakrák az egyik legtöbb áldozatot szedő betegség és az egyetlen olyan rákos női megbetegedés, amely ellen most már létezik védőoltás"- tette hozzá.

A méhnyakrák Magyarországon a mellrák után a második leggyakoribb daganatos betegség a nők körében. 2007-ben hazánkban kb. 1500 új, rosszindulatú méhnyak elváltozást ismertek fel, és több mint 400-an haltak meg ebben a betegségben. A méhnyakrák halálozási aránya Magyarországon 10-szer magasabb a fejlettebb európai országokhoz képest, pedig a méhnyakrák - az emlőrákkal ellentétben - napjainkban már megelőzhető!

A méhnyakrákról>>>

A HPV vírusról>>>

e-mail nyomtatás

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: