A nagyon feldolgozott élelmiszerek fogyasztása növelheti a rák kialakulásának esélyét

Daganatok.hu 2018. március 8.
Megosztás:

Francia kutatók kapcsolatot mutattak ki a nagymértékben feldolgozott ételek és a rák kialakulásának kockázata között. Feldolgozott élelmiszerek azok, melyek az előállítás során fizikai és kémiai eljárásokon esnek át, a kutatók pedig a nagyon feldolgozott élelmiszerekre koncentráltak, olyan példákat említve, mint a torták, a csirkefalatok vagy a tömeggyártott kenyér.

Összesen 105 ezer embert vizsgálva jutottak arra a következtetésre, hogy minél több ilyen típusú élelmiszert fogyaszt valaki, annál magasabb nála a rák kockázata - írja a BBC nyomán a 444.hu.

A kutatással szemben számos kétely felmerül, és abban mindenki egyetért, hogy további vizsgálatokra lesz szükség, ugyanakkor a szakértők szerint addig is a legjobb, ha annyira egészségesen étkezünk, amennyire csak lehetséges.

A BBC cikke említ pár nagyon feldolgozott élelmiszert, amire kitért a kutatás, ilyenek például a csomagolt, előgyártott kenyerek, a chipsek, a csokik, a cukros üdítők, a fasírtok és nuggetsek, a zacskós levesek és tészták, az ételek, melyek főleg cukorból, olajból és zsírból állnak.

Azt amúgy eddig is lehetett tudni, hogy van összefüggés az étrend és a rák kockázata között, szóval ebben nem hozott új felismerést az eredmény: a dohányzás után az elhízás a második legkomolyabb rákkockázati tényező, és a WHO szerint a feldolgozott húsok fogyasztása növeli a kockázatot.

A kutatás nem mondta ki, hogy a nagyon feldolgozott élelmiszerek egyértelmű okai a rák kockázat alakulásának, hiszen egyéb tényezők, például életmódbeli szempontok is szerepet játszhatnak: akik sok ilyen típusú élelmiszert fogyasztanak, gyakran eleve kevesebbet mozognak, többet dohányoznak.

A kutatók egyetértenek abban, hogy az eredményeket nem lehet figyelmen kívül hagyni, és további kutatásokra lesz most szükség. Valamint érdemes az eredményt egy figyelmeztető jelként tekinteni, ugyanakkor az emberek nem szabad aggódniuk, ha időnként valamennyi feldolgozott élelmiszert fogyasztanak, főleg addig, amíg mellé rendesen esznek zöldségeket, gyümölcsöket és rostokat.

Volt olyan kutató is, aki szerint a nagyon feldolgozott élelmiszerek kategóriája egyszerűen túl tág, az eredeti kutatásban túl sok mindent vettek egy kalap alá, és ezért nem látni, mi okozhatja valóban a változásokat.

(444

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.