Az őszi HER2 Betegklub előadásai videón

Daganatok.hu 2011. november 10.
Megosztás:

Októberben zajlott a HER2-pozitív emlőrákos hölgyek szokásos betegtalálkozója, amelyen dr. Vasváry Artúrné, a Magyar Rákellenes Liga tiszteletbeli elnöke, dr. Kocsis Judit, a Semmelweis Egyetem hármas belklinikájának onkológusa, Varga Eszter, a Bajcsy Zsilinszky kórház pszichológusa, valamint Ungár Anikó, az Egészség Hídja Összefogás arca tartott előadásokat az érdeklődőknek.

A Magyar Rákellenes Liga őszi HER2 Betegklubjában elsőként dr. Vasváry Artúrné foglalta össze, hogy mi mindent tehet egy emlőrákbeteg az egészsége visszaszerzéséért. Vasváry kiemelte, hogy ha egészségről beszélünk, akkor ezalatt egyáltalán nem csak a testi épséget kell érteni, legalább ennyire fontos az is, hogy vajon a lelkünk is egészséges-e. Kizárólag a testi és a lelki egészség együttes megléte teheti lehetővé, hogy a megfelelő gyógyszeres kezelés segítségével tartós tünetmentességet érjünk el, és ezt hosszú időn keresztül meg is tartsuk.

Azoknak, akik még egészségesek - vagy annak hiszik magukat - nem szabad elfeledkezniük a szűrővizsgálatokról. Emlőrákszűrésre is panaszmentesen érdemes elmenni, hiszen a daganat sosem egyik napról a másikra, hanem egy hosszabb, gyakran többéves folyamat eredményeként alakul ki. Ha az emlőrákot csak akkor veszik észre, amikor már a tünetek is jelen vannak, akkor a páciens lecsúszhat arról a lehetőségről, hogy tumorát operálni lehessen - így sajnos a tünetmentes felépülés esélye is jelentősen csökken. Bár a célzott daganatterápiás szerek - amelyek a HER2-pozitív emlőrákoknál is már jó ideje elérhetőek - sokat segíthetnek, mégis jobb, ha egyetlen hölgy sem várja meg az emlőrák áttétes, előrehaladott formájának kialakulását.

Vasváry Artúrnét dr. Kocsis Judit, a Semmelweis Egyetem hármas belklinikájának onkológusa követte. Kocsis a szűrések fontosságával kapcsolatban egy 68 éves nőbeteg történetét mesélte el: a hölgyet legelőször súlyos csípőfájdalmakkal kezelték egy másik intézményben. Állapota azonban a kezelések ellenére sem javult, míg végül a röntgenfelvétel kimutatta, hogy egyik combcsontja eltörött. Az emiatt végzett műtét után került végül a belgyógyászati osztályra, hiszen úgy tűnt, hogy a hölgynek a lumbágón kívül valami más betegsége is van. Kivizsgálták, és sajnos azonnal egyértelművé vált, hogy a hölgynél egy hatalmas emlődaganat is jelen van. Az asszony az elmúlt tíz évben nem járt háziorvosánál, pedig egy Pest megyei településen élt; még meglepőbb, hogy ő maga sem vett észre semmi rendelleneset, holott ebben a korban már alapvető fontosságú lenne a havi egyszeri önvizsgálat. Így aztán, bár a beteg két emlője között szabad szemmel is jól látható különbségek mutatkoztak, a többhetes kórházi kezelés ellenére is csak nagy sokára derült ki a baj.

Kocsis ezután az orvos-beteg kapcsolatról ejtett néhány szót: mint mondta, az orvosoknak - és különösen az onkológusoknak - az utóbbi években egyre kevesebb ideje jut arra, hogy egy-egy beteggel külön-külön is foglalkozzanak, és részletesen elmagyarázzanak nekik bizonyos dolgokat. Ez gyakran annak ellenére is így van, hogy az orvos maga jóindulatú, és szeretne többet foglalkozni a betegeivel, sajnos azonban ez még ilyenkor sem mindig lehetséges. Ezekben az esetekben kell nagyon odafigyelni azokra az okiratokra, amelyek a kezelések vagy a javasolt gyógyszerek mellékhatásairól szólnak. Sajnos néha igen komoly kellemetlenségeket is okozhat egy-egy gyógyszer, aminek megnő az esélye akkor, ha a készítmény még csak a klinikai vizsgálatok fázisában tart. Semmi olyat ne írjunk tehát alá, amivel mi magunk nem értünk egyet!

Kocsis doktornőnek szerencsére inkább pozitív tapasztalatai vannak ezen a téren, hiszen több olyan beteggel is találkozott már, akik a betegtájékoztató részletes átolvasása után először úgy döntöttek, hogy mégsem vállalják a kezelést. Az ilyenkor felmerült problémákat azonban - időhiány ide vagy oda - feltétlenül át kell beszélni a beteggel, hiszen lehet, hogy a páciens csak félelmében utasít el valamit, ami pedig hasznos lenne a számára. A mellékhatások nagy része persze csak igen ritkán fordul elő, a leiratban azonban ezeknek is szerepelnie kell. (A kezelések mellékhatásaival kapcsolatos betegjogi problémákról dr. Nagy Péter ügyvéd előadásából tájékozódhatnak részletesebben: "Sokszemközt a betegjogi képviselővel" - Dr. Nagy Péter ügyvéd előadása a HER2 betegnapon - videó).

Kocsis ezután részletesen beszélt a kemoterápiás kezelések hasznáról, a lehetséges mellékhatásokról, ezek enyhítési lehetőségeiről és arról, hogy mikor a célzott kezelések korában mikor lehet mégis indokolt a kemoterápia. A részletekért kattintson a fenti videóra!

Varga Eszter, a Bajcsy Zsilinszky kórház pszichológusa "Módszerek és technikák coping képességünk fejlesztésének szolgálatában - avagy hogyan fejleszthetjük mindennapi megküzdési készletünket?" címmel tartott előadást a klub résztvevőinek.

Melyek azok a módszerek és technikák, amelyeket bármelyik beteg bevethet annak érdekében, hogy hatékonyabban gyűrhesse le a betegség által elé állított problémákat? Erre való a megküzdés, idegen szóval coping: ez alatt azt értjük, hogy ha valakit bármilyen stressz vagy kihívás ér - legyen az egy kemoterápiás vagy célzott kezelés mellékhatása, vagy akár a rákbetegség diagnózisa - akkor hogyan reagál minderre, vagyis milyen megküzdési módot választ. A betegséggel való megküzdés többféle módon is lehetséges, ezekről korábbi cikkünkben olvashatnak bővebben: Megküzdési stratégiák.

Varga ezután részletesen ismertette azokat a pszichoterápiás módszereket, amelyekkel hatékonyan segíthető a páciens rákkal való megküzdése: a kognitív-, család-, analitikus és szimbólumterápiáról, valamint a hipnózis betegtámogató szerepéről videónkban hallhatnak további információkat.

A rendezvényen Ungár Anikó, az Egészség Hídja Összefogás arca is megszólalt, aki szintén a prevenció fontosságát emelte ki. Ungár egy kérdésre válaszolva mesélte el, hogy kisfia édesapja talán még ma is élhetne, ha nem várja meg a tünetek jelentkezését, hanem még panaszmentesen vesz részt a vastagbélrák szűrésére szolgáló kolonoszkópiás vizsgálaton. Ungár többek között saját személyes élménye miatt döntött úgy, hogy maga is tenni fog valamit a daganatok időben történő felismeréséért: így vált az Egészség Hídja Összefogás egyik arcává, amelynek már az alapításakor is jelen volt.  

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.