A Hodgkin-kór megállapítása (diagnosztizálása)

Megosztás:

Hogyan történik a Hodgkin-kór diagnosztizálása? Kell-e szövetmintát venni a megnagyobbodott nyirokcsomókból? Honnan lehet tudni, hogy milyen stádiumban van a betegség?

Hodgkin-kór gyanúja esetén az orvos kikérdezi a pácienst betegsége előzményeiről és keletkezésének történetéről, majd alaposan megvizsgálja. Az orvos laboratóriumi vizsgálatokat, valamint képalkotó vizsgálatokat (pl. röntgen, CT, izotóp, ultrahang) kér.

A megnagyobbodott nyirokcsomóból szövetmintát vesznek. Ezt biopsziának nevezik. Ez a biztos módja annak, hogy megtudják, daganatos folyamatról van-e szó. A patológus a kivett szövetet mikroszkóppal megvizsgálja.

Ha megállapították a Hodgkin-kórt, az orvosnak meg kell tudnia, hogy a betegség melyik stádiumban van, vagyis milyen kiterjedtségű a kór. A stádium meghatározása a kezelés megtervezése miatt is alapvető fontosságú.

A stádium meghatározásához a következő vizsgálatokra van szükség:

  1. az érintett nyirokcsomók elhelyezkedésének és számának meghatározása;
  2. tisztázni kell, hogy az érintett nyirokcsomók a rekeszizom (amely elválasztja a mellkast a hasüregtől) felett, alatt, vagy mindkét területen helyezkednek el;
  3. azt is ki kell deríteni, hogy a betegség ráterjedt-e a csontvelőre, a lépre, vagy valamelyik nyirokrendszeren kívüli szervre, pl. a májra.

A stádium meghatározása érdekében további speciális vizsgálatokra is szükség lehet, melyek fontos információkat nyújtanak a kezelés megtervezéséhez.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.