Mi a Hodgkin-kór?

Megosztás:

Mi a feladata a nyirokrendszernek? Hogyan érintik a nyirokrendszert a Hodgkin-kóros megbetegedések?

A Hodgkin-kór a limfómák egyik típusa. A limfómák a nyirokrendszer rosszindulatú daganatos megbetegedései.

A nyirokrendszer az immunrendszer része. Feladata a betegségek és a fertőzések elleni védelem. A nyirokrendszer vékony, majd mind nagyobb törzsekké összeszedődő nyirokerekből áll, hasonlóan a vérerekhez. A nyirokerek behálózzák az egész testet. E speciális érrendszerben, a nyirokerekben nyirok (limfa) kering, ami színtelen, vízszerű folyadék és limfocitákat (a legkisebb fehérvérsejtek) tartalmaz. A limfociták a szervezet fertőzés elleni védekezésében vesznek részt. A nyirokrendszer mentén kicsi, bab formájú nyirokcsomók helyezkednek el, amelyek a nyirokban lévő idegen részecskéket kiszűrik. Nyirokcsomók találhatók a hónaljakban, a lágyékhajlatokban, a nyak és a mellkas területén, valamint a hasban. A nyirokrendszer további összetevői a lép, a csecsemőmirigy, a mandulák és a csontvelő. Nyirokszövet található még máshol is a testben, pl. a gyomorban, a belekben és a bőrben.

Az egészséges sejtek meghatározott rend szerint növekszenek, osztódnak és cserélődnek. Hodgkin-kór esetén a nyirokrendszer sejtjei kórosan növekednek.

A Hodgkin-kór ritka betegség. Hazánkban évente 150-200 új megbetegedés történik. Leggyakrabban fiatal korban fordul elő, általában 15-34 év között, majd 55 év fölött.

A nyirokrendszer más daganatos megbetegedéseit non-Hodgkin limfómáknak nevezzük.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló