Felkészülés a kemoterápiára

Brjeska Dóra 2014. július 28.
Megosztás:

Én mindenről, így a kemoterápiáról is azt gondolom, hogy fel lehet, és fel is kell készülni rá. Egyrészt amiről nem tudjuk, mire számíthatunk, attól rettegünk. Ez itt most fokozottan igaz, mert sok helyen előszeretettel szidják a kezeléseket, és írják le a létező legborzalmasabb dolgokat vele kapcsolatban. De nyugalom, a fele sem igaz.

Mielőtt kiderült, hogy beteg vagyok, már elég sok mindent láttam, amit a kezelések, vagy maga a rák okozhat. Vannak dolgok, amikre fel lehet készülni, és persze vannak, amikre nem. Szerencsére a kemoterápia legtöbb mellékhatására vannak olyan praktikák, amikkel megelőzhető, hogy kialakuljanak, vagy esetleg enyhíthetők, ha már mindenképpen jönnek.

Ez lelkileg is nagyon sokat számít szerintem. Azzal, hogy a praktikus dolgokkal felszerelkezünk, hogy ne akkor kelljen rohangálni és keresgélni a megoldást, amikor már baj van, az agyunknak is megadjuk azt a nyugalmat, hogy minden megvan, tudjuk, hogy ami jöhet, arra fel vagyunk készülve, és tudjuk mit csinálhatunk. A nyugalom pedig kulcsfontosságú. Ez egy kicsit olyan, mint a pozitív gondolkodás. Ha félelemmel, rettegéssel állunk a kezelés elé, szinte biztos, hogy megteremtjük az alapját minden rossznak, ami csak elő jöhet tőle, és akkor hiába minden gyógyszer. Akkor még a kórházi hányás csillapító sem fog segíteni. Viszont ha nyugodtak vagyunk, mert tudjuk magunkban, hogy minden a rendelkezésünkre áll, amivel megelőzhetjük vagy enyhíthetjük a bajt, az már tudat alatt is nagy segítség, mert a nyugalom ellenállóbbá tesz, a félelem pedig gyengévé.

Összegyűjtöttem néhány dolgot, amiket érdemes előre beszerezni, mert nagy segítségünkre lehetnek. Természetesen nem azt mondom, hogy mindenkinek ugyan az a legjobb, de nálunk ezek már többször beváltak, így bátran ajánlom a következő rövid listát mindenkinek, aki kemoterápia előtt van. (Az alábbi lista tájékoztató és ismeretterjesztő jellegű, így nem adhat választ minden olyan kérdésre, amely egy adott daganattípussal vagy kezeléssel kapcsolatban felmerülhet. Feltétlenül konzultáljon a témáról kezelőorvosával is! - a szerk.)

  • Glutamin (Kabi-Glutamine)

Lehet kapni glutamin tartalmú speciális tápszert, ami kimondottan kemoterápia esetén ajánlott. Ez azért jó, mert egy bevonatot képez a belek és a gyomor nyálkahártyáján, így védi a károsodásoktól, amit a gyógyszerek okozhatnak. Vagyis ezzel elég jól meg lehet előzni a hányást és a hasmenést, ha a kezelés előtt pár nappal elkezdjük inni.

  • Izotóniás ital

A sportital nagyon jót tesz, ugyanis mindenféle hasznos ásványi anyag és vitamin van benne, amire szükségünk lehet. Ha nem sikerült a megelőzés, akkor hányás és hasmenés esetén is ajánlott naponta legalább egy üveg izotóniás italt meginni, mert gyorsan tudjuk vele pótolni az elveszett anyagokat, amivel máris megelőzhetjük a hiánytüneteket, mint például a görcsök. Olyan italt válasszunk, amiben mindenképpen van magnézium, kálium és nátrium.

  • Gyömbéres üdítő és citromos ásványvíz

Mind a kettő enyhíti az émelygést, a gyömbér emellett nagyon jól nyugtatja a gyomrot is. A citromos ásványvíznek van még egy nagyon jó hatása, amiért hálás vagyok, hogy feltalálták, mégpedig, hogy enyhíti azt a mérhetetlenül borzalmas ízt, ami a számban keletkezett a kemoterápia másnapján. Hidegen, kis kortyokban szívószállal, hogy folyamatos legyen az adagolás.

  • Szájfertőtlenítő ecsetelő és kamilla vagy körömvirág

Nekem a kezelés után percre pontosan a harmadik nap reggelén jöttek elő a sebek a számban. Olyan volt a nyelvem mintha cikk-cakk ollóval körbe vágták volna. Ezt szinte teljesen meg lehet előzni. A kezelés napján már el kell kezdeni kamilla vagy körömvirág teával öblögetni, naponta minél többször, de legalább háromszor. Én biztosra mentem egy idő után, szóval reggel és este ecsetelővel is bekentem ott ahol előzőleg kijöttek a sebek. Ha nem sikerül megelőzni, akkor napi többszöri öblögetéssel és négy-öt ecseteléssel, két-három nap alatt el lehet őket mulasztani.

Én a konyhapult egyik sarkát kineveztem kemo részlegnek, ott sorakoztak ezek a dolgok már jóval az első kezelés előtt. Kitűztem egy cetlit, hogy mikor, mit, miért, hogy ha esetleg nagyon rosszul lennék, és nem tudnám megmondani mire van szükségem, akkor mindenki tudja. A mérleg a következő: egyszer sem hánytam. Hányingerre mindössze kétszer vettem be gyógyszert, akkor is csak azért, mert fő a biztonság. Három olyan mellékhatás jelentkezett, amivel tudomásul kellett vennem, hogy nem tudok mit tenni: a fáradtság, a fájdalom és a szörnyű íz, amit csak percekre tudtam enyhíteni. Kicsit át kellett alakítanunk a napi rendszert, de elmondhatom, hogy az egészet sikerült elég jókedvűen, időnként pihenéssel, de munkával végigcsinálni.

Blogbejegyzéseim a kemoterápiával kapcsolatban:

http://fulesodu.blogspot.hu/2014/01/szerintem-ilyen-kemoterapia.html
http://fulesodu.blogspot.hu/2014/01/nalam-ezek-melekhatasok.html
http://fulesodu.blogspot.hu/2014/03/a-kemoterapia-10-fontos-pontja.html

Miben segítenek Önnek az Oncompass Medicine szakemberei?

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja az elmúlt több mint egy évtized genomikai kutatási eredményeit és molekuláris diagnosztikai módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Ezek egyaránt lehetnek a hagyományosan alkalmazott kezelési módszerek - kemoterápia vagy sugárterápia - lehetnek azonban olyan célzott daganatellenes gyógyszerek is, amelyek kifejezetten az adott daganat kialakulásában oki szerepet játszó, meghibásodott génekre hatnak. Annak eldöntésére, hogy alkalmazható-e egy betegnél célzott kezelés, vagy épp ellenkezőleg, ez semmiképp nem javasolt a számára a megfelelő gyógyszercélpont hiánya miatt, molekuláris diagnosztikai vizsgálatokat végzünk.

Legújabb szolgáltatásunk keretében folyamatosan segítjük a betegek kezelésében résztvevő onkológusokat abban, hogy pácienseiket az aktuálisan elérhető legjobb kezelésben részesítsék: dinamikus döntéstámogatási rendszerünk többek között arról nyújt információt, hogy terápiaváltás esetén, abban az adott pillanatban milyen célzott kezeléssel kapcsolatban áll rendelkezésre a legtöbb információ a következő terápiás vonalban.

A hozzánk forduló és akár 5 éven át is kísért betegeink így egészen biztosak lehetnek abban, hogy ott és akkor a számukra legmegfelelőbb kezelést kapják, a döntés meghozatala ugyanis a páciens molekuláris diagnosztikai profiljának és a célzott kezelésekről rendelkezésre álló összes orvosi adat részletes informatikai elemzése alapján történik.

(X)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló