Jelentős felfedezés a kemoterápia hatékonyságának növelésében

Forrás: National Cancer InstituteForrás: National Cancer Institute
Daganatok.hu 2012. augusztus 14.
Megosztás:

Ismert, hogy bár a kemoterápia képes elpusztítani a rákos sejtek döntő többségét, közben az egészséges sejteket is károsítja. Ez azért nagy baj, mert több tanulmány is megerősítette az utóbbi időben, hogy az egészséges sejtek ezen károsodás hatására a tumornövekedést elősegítő anyagokat kezdenek el termelni. Egy új egérkísérletben most egy olyan új gátlószert teszteltek sikeresen, amely kiiktatja ezt a hatást, ezáltal pedig jelentősen képes megnövelni a kemoterápia hatásfokát.

Néhány nappal ezelőtti cikkünkben egy olyan tanulmányról számoltunk be, amely azonosította, hogy mi az egyik oka a kemoterápiás kezeléssel szembeni rezisztencia kialakulásának. A kutatás kimutatta, hogy a kemoterápia hatására a ráksejteket körülvevő egészséges sejtek egy olyan fehérje termelésébe kezdenek, amely később aztán elősegíti a daganat növekedését.

"Azon kívül, hogy egyre célzottabb, a különféle molekulákat specifikusan gátló szerek kerülnek kifejlesztésre, ígéretes megközelítés az is, ha a daganat mikrokörnyezetét is megpróbáljuk majd befolyásolni a jövőben" - írták a kutatók, utalva arra, hogy olyan gátlószerek kifejlesztésére is szükség lesz a jövőben, amelyek nem a tumorsejtekre, hanem a daganatot körülvevő egészséges sejtekre próbálnak hatni.

A DNS-károsodás miatt végül az egészséges sejtek segítik a daganatot

Egy a PNAS legújabb számában megjelent tanulmány éppen egy ilyen gátlószer sikeres kipróbálásáról számol be. A Dél-Karolinai Egyetemen tesztelt új vegyület hatásmechanizmusa azon a felfedezésen alapul, hogy a p21 jelű fehérje serkenti a CDK8-nak nevezett enzim aktivitását, ami viszont a tumorsejtek további növekedéséhez vezet, a kemoterápiás kezelés ellenére is.

A p21-et a ráksejtek mellett a daganatokat körülvevő egészséges sejtek is képesek előállítani, egyrészt a természetes sejtöregedési folyamatok egyik következményeként, másrészt viszont annak következtében is, hogy a kemoterápiás gyógyszerek miatt károsodik a sejtek örökítőanyaga. Igor Roninson és kollégái egy érdekes egérkísérletben mutatták ki, hogy a kemoterápia miként hathat a daganatok további növekedésének irányába, annak ellenére, hogy a gyógyszerek alkalmazásával éppen az ellenkezőjét szeretnék elérni a betegnél.

A vizsgálathoz használt állatok egy részét elsőként egy a kemoterápiás kezelések során gyakran alkalmazott gyógyszerrel kezelték. Az állatok másik részének ezzel szemben nem adtak semmilyen kemoterápiás szert. Miután az első állatcsoport regenerálódott, mindkét egércsoportba daganatos sejteket fecskendeztek. A kutatók nagy meglepetésére a daganatnövekedés sokkal kifejezettebb volt az előzetesen kemoterápiás szerrel kezelt állatcsoportban, a kemoterápiát nem kapó egerekhez viszonyítva. Ráadásul, a kemoterápiát kapó egerek vérében sokkal több olyan fehérjét lehetett kimutatni, amelyekről ismert, hogy elősegítik a tumornövekedést - írja a Medical News Today beszámolója.

Ezen eredményeket követően próbálták ki a fentebb említett új gátlószert, amely a CDK8 nevű enzim működését állítja le. Amint a korábban kemoterápiával kezelt egerek megkapták az új gyógyszert, a kutatók azt tapasztalták, hogy sikerül semlegesíteni a kemoterápia daganatserkentő hatását. Az egerek vérében egyrészt csökkent azoknak a fehérjéknek a mennyisége, amelyek daganatnövelő hatásúak, másrészt a tumorok növekedése is megállt. Sokkal jobban kezdett tehát hatni a kemoterápiás kezelés, mint korábban, a CDK8-gátló alkalmazása nélkül - írják a kutatók.

A kemoterápia fontos kiegészítője lehet majd az új gyógyszer

"Bár a hagyományos kemoterápiás gyógyszerek mindmáig fontos szerepet töltenek be a daganatok elleni küzdelemben, sajnálatos módon olyan mellékhatásokkal bírnak, amelyek az egészséges sejteket is rongálják. Ennek következményeként a korábban egészséges, de a kemoterápia által károsított sejtek a tumornövekedést elősegítő anyagokat kezdenek el termelni. Részben tehát éppen ellentétes hatást érünk el, mint amit szerettünk volna. Az újonnan kifejlesztett gátlószer éppen ezt a folyamatot szakítja meg" - mondta Roninson. Ez a gyógyszer az első olyan szelektív gátlószer, amely kifejezetten a CDK8-at, vagyis a kemoterápia miatt termelődő, daganatnövekedést segítő molekulát blokkolja - írja az kutatásról közzétett beszámoló.

A CDK8-ról már korábban is ismert volt, hogy jelentős szerepet játszik a daganatok kialakulásában, például a vastagbélrák és a melanoma esetében. Azt is megfigyelték, hogy emlő- és petefészekrákos betegeknél az alacsonyabb CDK8 szint hosszabb tünetmentes túléléssel párosul: emlőrákos hölgyeknél ez az időszak a hét évet is elérte azokkal összehasonlítva, akiknek az átlagosnál magasabb volt a CDK8-szintjük. A kutatócsoport meggyőződése, hogy a CDK8 új gátlószere a jövőben többféle ráktípusnál is igen hasznos lehet majd, tekintve, hogy remélhetőleg emberekben is képes lesz semlegesíteni a kemoterápia egészséges sejtekre gyakorolt, tumornövekedést elősegítő hatását.

Kapcsolódó anyagaink:

Hogyan válhat rezisztenssé egy daganat a kemoterápiára? 

Kiderült, miért segítik az egészséges sejtek a daganatokat

Miben segítenek Önnek az Oncompass Medicine szakemberei?

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja az elmúlt több mint egy évtized genomikai kutatási eredményeit és molekuláris diagnosztikai módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Ezek egyaránt lehetnek a hagyományosan alkalmazott kezelési módszerek - kemoterápia vagy sugárterápia - lehetnek azonban olyan célzott daganatellenes gyógyszerek is, amelyek kifejezetten az adott daganat kialakulásában oki szerepet játszó, meghibásodott génekre hatnak. Annak eldöntésére, hogy alkalmazható-e egy betegnél célzott kezelés, vagy épp ellenkezőleg, ez semmiképp nem javasolt a számára a megfelelő gyógyszercélpont hiánya miatt, molekuláris diagnosztikai vizsgálatokat végzünk.

Legújabb szolgáltatásunk keretében folyamatosan segítjük a betegek kezelésében résztvevő onkológusokat abban, hogy pácienseiket az aktuálisan elérhető legjobb kezelésben részesítsék: dinamikus döntéstámogatási rendszerünk többek között arról nyújt információt, hogy terápiaváltás esetén, abban az adott pillanatban milyen célzott kezeléssel kapcsolatban áll rendelkezésre a legtöbb információ a következő terápiás vonalban.

A hozzánk forduló és akár 5 éven át is kísért betegeink így egészen biztosak lehetnek abban, hogy ott és akkor a számukra legmegfelelőbb kezelést kapják, a döntés meghozatala ugyanis a páciens molekuláris diagnosztikai profiljának és a célzott kezelésekről rendelkezésre álló összes orvosi adat részletes informatikai elemzése alapján történik.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.