Módosított T-limfociták: komplett remisszió egy leukémiás kislánynál

Daganatok.hu 2013. január 14.
Megosztás:

Egy nyolcéves amerikai lányon alkalmazott új, kísérleti terápia végső remény lehet az egyik leggyakoribb gyermekkori daganatos betegségben, a leukémiában szenvedők számára. A gyerek két éve tünetmentes, és az orvosok szerint jó eséllyel az is marad. A kísérleti eljárás egyelőre igen drága: 20 ezer dollárba - körülbelül 4,3 millió forintba - kerül, ez ugyanakkor lényegesen kevesebb, mint egy csontvelő-átültetés teljes költsége.

"Az amerikai Emma Whitehead az utóbbi időben különösen nagy vadóc: a házban fel-alá rohangálva hajmeresztő szaltókkal és rögbibe illő vetődésekkel borzolja szülei idegeit. Nehéz most elképzelni, hogy ez az energiától feszülő kislány tavaly tavasszal szó szerint a halálán volt" - idézi az orvosi szenzációnak számító gyógyulást a New York Times cikke nyomán az [origo] Egészség rovata.

"Az akkor hatéves Emmát 2010 óta kezelték leukémiával, és amikor a második kemoterápiás próbálkozás is kudarcot vallott, orvosai kifogytak az ötletekből. Szülei azonban a végsőkig küzdeni akartak egyetlen gyermekükért, ezért úgy döntöttek, hogy alávetik őt egy kísérleti stádiumban lévő újfajta kezelésnek, amelyet azelőtt sem gyereken, sem a leukémiának ebben a formájában nem próbáltak ki" - írja a cikk.

A Pennsylvaniai Egyetemen kifejlesztett kísérleti gyógymód alapgondolata messze elrugaszkodik a hagyományos kemoterápia logikájától. A kezelés lényege, hogy egy módosított vírus segítségével oly módon programozzák át a beteg saját immunsejtjeit, hogy azok felismerjék és elpusztítsák a daganatot.

A tombolás után lecsendesedő immunrendszer tumormentes állapotot hagyott maga után

Dr. Carl June és munkatársai a korábbi, önként jelentkező felnőtt beteg kezelési tapasztalatai alapján jól tudták, hogy a beavatkozás komoly kockázattal jár. A daganatsejtek ellen uszított fehérvérsejtek - az úgynevezett T-limfociták - a célpontjukkal való találkozásuk után olyan kommunikációs fehérjéket (citokineket) kezdenek ontani magukból, amelyek általános riadókészültségbe helyezik a teljes immunrendszert.

Ezzel olyan súlyos mellékhatásokat váltanak ki, mint az intenzív hidegrázás, az extrém magas láz, az általános ödéma és a vérnyomás drasztikus esése. Más lehetőség azonban nem látszott Emma megmentésére, így csak abban lehetett bízni, hogy a citokinviharnak nevezett vészes állapoton túljutva a manipulált T-limfociták felülkerekednek a daganaton - írja a cikk.

Emmát csakugyan kis híján elsodorta a szervezetén végigsöprő vihar. A módosított T-limfociták beadása után a testhőmérséklete 40 fok fölé szökött, a vérnyomása meredeken zuhant, majd elveszítette az eszméletét. A lélegeztetőre kapcsolt, öntudatlan, szinte a felismerhetetlenségig felduzzadt testű kislányt tehetetlenül állták körül családtagjai és barátai, ám a temérdek vérvizsgálat értékelése nyomán végül mégis felcsillant egy utolsó esély - írja a cikk.

Kiderült, hogy Emma vérében az interleukin-6 (IL-6) nevű citokin szintje a normális érték ezerszeresére emelkedett. Az IL-6 szintjének ilyen mértékű kiugrásával az osztály orvosai korábban sosem találkoztak, és mindjárt arra gondoltak, hogy ez lehet a baj fő okozója.

June doktor ekkor egy olyan gyógyszert adott a kislánynak, amely képes csökkenteni az IL-6 mennyiségét. A gyógyszer beadása után alig pár órával Emma állapota stabilizálódni kezdett. Az öntudatlanságból egy hét után, épp a 7. születésnapján tért vissza.

"A citokinvihar tehát elült, és a beadott T-limfociták - a jelek szerint - maradéktalanul kiirtották a daganatsejteket. Emma azóta tünetmentes, vagy ahogyan az orvosok mondják, a leukémia komplett remisszióban van" - írja a cikk.

"A célunk a teljes gyógyulás, csak nem szabad használnunk ezt a szót"

Az új kezelés nemcsak Emmát hozta vissza az életbe. Annál a három felnőttnél, akiket eddig krónikus limfoid leukémiával (CLL) kezelt a Pennsylvaniai Egyetem csapata, szintén sikerült komplett remissziót elérni.

"A célunk a teljes gyógyulás, csak nem szabad használnunk ezt a szót" - hivatkozik az onkológusi szakma egyik íratlan szabályára June doktor, aki ugyanakkor abban reménykedik, hogy az új kezelés - a kemoterápiára nem reagáló esetekben - idővel kiválthatja a ma utolsó mentsvárnak tekintett, legalább ilyen kockázatos és gyötrelmes csontvelő-átültetést.

A kísérleti eljárás egyelőre sajnos igen drága: a génmódosított T-limfociták előállítása 20 ezer dollárba (körülbelül 4,3 millió forintba) kerül. Ez ugyanakkor lényegesen kevesebb, mint egy csontvelő-átültetés teljes költsége - írja az [origo].

A cikk folytatását itt olvashatja: Újfajta kezelés után épült fel a leukémiából egy kislány. A New York Times cikkében a kislányról készített képgaléria is megtekinthető.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló