A Google mesterséges intelligenciája megveri az igazi orvosokat

Daganatok.hu 2020. január 3.
Megosztás:

A Google tulajdonában lévő Deep Mind algoritmusát tanította be kutatók egy csoportja, az algoritmus az eddigi kutatási eredmények alapján pontosabban állapította meg röntgenfelvételekről radiológiai specialistáknál, hogy a pácienseknek mellrákja van-e.

Az Imperial College London kutatói által 29 ezer röntgenfelvétel alapján betanított algoritmus jobban teljesített a mellrák szűrésében, mint a gyakorló radiológus specialisták. A napokban publikált tanulmány állítása szerint az algoritmus egy hatfős radiológus csoportnál is pontosabban állapította meg, mellrákja van-e a páciensnek.

Amerikai és brit nők röntgenfelvételeit is elemezték két különálló kutatásban, az amerikai felvételek esetében a mesterséges intelligencia 5,7 százalékkal csökkentette a hibásan mellrák-pozitívnak jelzett esetek számát, és 9,4 százalékkal csökkentette a hibásan mellrák-negatívnak jelzett esetekét.

Nagy-Britanniában - az amerikai gyakorlattal ellentétben - két radiológus is megvizsgálja a felvételeket, és ha kétséges a diagnózis, egy harmadik orvost is bevonnak az esetek elemzésébe. De még azokban az esetekben is pontosabb volt az AI, amikor legalább két orvos mondott véleményt a felvételről.

(Portfolio)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról:

Ajánló