Közös gyógymód autoimmun betegségekre és rákra

2008. január 2.
  e-mail nyomtatás

Egyre több betegségről derül ki, hogy hátterében az immunrendszer hibás működése áll - még a kopaszság egyes eseteiről is ezt az eredményt hozták a kutatások. Egy debreceni orvosi kongresszuson Yehuda Shoenfeld, az autoimmun betegségek világhírű izraeli kutatója többek között védőoltás kifejlesztésének lehetőségét vetette fel a sok esetben szintén autoimmun eredetű érelmeszedés ellen. A Daganatok.hu interjúja a professzorral az autoimmun betegségek és a rák kezelésének közös területeiről.

Önt az autoimmun betegségek világviszonylatban is egyik legelismertebb kutatójaként tartják számon. Elmondaná röviden, mit jelent, ha valakinek autoimmun betegsége van?

Szervezetünk immunrendszere azért van, hogy megvédjen minket a külső betolakodóktól - a baktériumoktól, vírusoktól, különböző élősködőktől. Az immunrendszer általában nagyon jól "teszi a dolgát", megtámadja a külső betolakodókat, de nem bántja a szervezet saját elemeit. Azonban néhány emberben az immunrendszer hibásan működik, és a külső betolakodók helyett a szervezet saját sejtjei ellen fordul. Bizonyos esetekben az agyat támadja - ezt a betegséget hívják szklerózis multiplex-nek; van, hogy a bőr ellen fordul - ilyenkor beszélünk pemphigus vulgaris-ról. Sajnos olyan is előfordul, hogy a szervezet minden részecskéje ellen harcol az immunrendszer az agytól a vesén és a bőrön át magáig a vér alkotóelemeiig - ez már rendszerbetegség, lupusz a neve. Ez a hibás működés általában úgy alakul ki (leginkább nőkben), hogy egy örökölt génelváltozás miatt az immunrendszer szabályozása elromlik, és az illető találkozik még egy olyan külső környezeti tényezővel, ami elindítja a kóros folyamatokat. Ez lehet egy vírus, a nap sugárzása, dohányzás, vagy akár a szilikon implantátum a mellben. És hogy miért gyakoribb az autoimmun betegségek kialakulása nőkben, mint férfiakban? Mert erősebb az immunrendszerük, aminek az oka valószínűleg az, hogy rájuk nagyobb szükség van a fajfenntartás szempontjából, hiszen ők hordják ki az utódokat. Az erősebb immunrendszer viszont erősebben tud támadni a saját szervezet ellen is, tehát sokkal veszélyesebb, mint a férfiak gyengébb immunrendszere.

Milyen kutatási eredményekről számolt be a mostani Magyarországi konferencián?

Nap mint nap újabb és újabb betegségekről tudjuk meg, hogy autoimmun betegség áll a háttérben. Kezdetben csak a lupusról, a szklerózis multiplexről és a rheumatoid artritiszről tudtuk ezt. Lassanként kiderült, hogy például az epilepszia egyes eseteinél, sőt, a kopaszság hátterében is ott az autoimmun háttér. Ezen a konferencián az érelmeszesedésről feltárt legújabb eredményekről számolok be. Ez a betegség rengeteg embert öl meg a világon, és úgy tűnik, hogy sok esetben ez a kór is autoimmun eredetű. Hogy ezt honnan tudjuk? Például onnan, hogy a klasszikus autoimmun betegségekben szenvedő betegek többsége végül érelmeszesedésben hal meg. Tehát az biztos, hogy van összefüggés. Emellett állatkísérleti modellekben kimutattuk, hogy ha autoimmun reakciókat váltunk ki az egerekben, érelmeszesedés alakul ki náluk. Ha viszont az érelmeszesedés valóban autoimmun betegség, új terápiákkal avatkozhatunk be. Ahelyett, hogy csak a koleszterin bevitel csökkentését és a dohányzás abbahagyását javasolnánk, az immunrendszer manipulálásával - esetleg vakcinációval is küzdhetünk majd a betegség ellen.

Ma tudunk valahogy védekezni az autoimmun betegségekkel szemben?

Manapság a tudomány új korszakba lépett. Laboratóriumi tesztek alapján előre tudjuk jelezni, ha valakiben autoimmun betegség kialakulása várható, ami régen elképzelhetetlen lett volna. A kérdés az, hogy ki is tudjuk-e védeni? Erre is van lehetőség bizonyos esetekben: egyes vitaminok például be tudnak avatkozni az immunrendszer működésébe, úgy, hogy ott ne alakuljanak ki az autoimmun betegség kialakulásához szükséges feltételek. A másik lehetőség a betegség megakadályozására, hogy azokban az emberekben (elsősorban nőkben), akik a betegségre való hajlammal születtek, kerüljük a kiváltó tényezőkkel való találkozást. Tudjuk, hogy a dohányzást kerülni kell, tudjuk, hogy a nap ultraibolya sugárzását kerülni kell, tudjuk, hogy a táplálkozásban nagyon fontos a telítetlen zsírsavak fogyasztása.

Létezik teljes gyógyulás az autoimmun betegségekben?

Manapság a legtöbb ilyen betegségben "remisszióról" beszélünk. De természetesen, ha valaki egész életében remisszióban marad, az tulajdonképpen gyógyulás. Sajnos a legtöbb autoimmun betegségnél ezt nem tudjuk elérni. Néhányban azonban igen. A tudomány új korszakába lépett, úgynevezett biológiai gyógyszerek jelennek meg. Ezek sokkal jobbak az immunszuresszív szereknél. Ezek az új készítmények ugyanazok a szerek egyébként, mint amiket a rák kezelésére alkalmaznak, és amelyek az elmúlt tíz évben kezdtek a piacra lépni. A jövőben várhatóan nőni fog a remisszióban töltött időszak ezek segítségével. E szerek kombinálásával talán még teljes gyógyulás is elérhető lesz. Azon az úton vagyunk, hogy csakúgy, mint egyes ráktípusok, az autoimmun betegségek is előbb-utóbb gyógyíthatóvá válnak - ezzel az emberek többsége nincs tisztában, máig gyógyíthatatlan betegségként gondolnak a rákra.

Van összefüggés az autoimmun betegségek és a rák között? Vannak a rákkutatással közös területei az autoimmun betegségek kutatásának?

Mintegy tíz évvel ezelőtt megjelent egy könyvünk "A rák és az autoimmun betegség" címmel - mindenképpen van összefüggés. Először is, az autoimmun betegségben szenvedő pácienseknek magasabb a rizikójuk a rák kialakulására. Van néhány olyan autoimmun állapot, amikor aktívan keresnünk kell a rák jelenlétének jeleit. Például egy bizonyos autoimmun betegség a nőknél fokozza a méhnyak- illetve gyomorrák kialakulásának esélyét. És ez visszafele is igaz: rákban szenvedőknél gyakrabban alakul ki autoimmun betegség. Sok hasonló mechanizmus vezet rákhoz illetve autoimmun betegségekhez. Emiatt a rákban alkalmazott gyógyszereket alkalmazhatjuk autoimmun betegségekben és fordítva. Az autoimmun-terápiákban sok olyan gyógyszert alkalmaztak, amik eredetileg rák ellen lettek kifejlesztve.

Ön aktívan részt vesz egy magyar találmány, az Avemar kutatásaiban. Mióta, és miért?

Mert az Avemar nagyon érdekes vegyületkeverék. Az egyik oldalról fontos, hogy természetes eredetű anyag, alapja egy speciális fermentált búzacsíra kivonat. A másik oldalról rengeteg olyan hatása van az immunrendszerre, aminek a rákban és az autoimmun betegségekben is nagy jelentősége van. Eleinte daganatokban teszteltük ezt a szert - állatokon és embereken is hatásosnak bizonyult. Volt egy vastag- és végbélrákos betegeken végzett nagy klinikai kipróbálási program Izraelben - az eredmények rendkívüli mértékben pozitívak lettek. Izraelben rengeteg ember szedi már azóta ezt a szert, és biztos vagyok benne, hogy egyre több országban szintén így lesz, mert az eredményeket sok tudományos folyóiratban publikáltuk. Azóta autoimmun betegségekkel kapcsolatos modelleken is kipróbáltuk a szert, mint a lupusz és a rheumatoid artritisz és itt is nagyon hatásosnak bizonyult. Az eddigi kutatási eredmények nem egyszerűen pozitívak voltak az Avemarral, hanem a hatásmechanizmusának leírásával azt is megmagyarázzák, miért segít ebben a betegségben is a szer. A gyakorlatban való alkalmazáshoz azonban itt is szükség lenne a colorectalis rákban végzetthez hasonló, "dupla-vak" klinikai kipróbálásokra. Hogy miért különösen jelentősek az eddigi eredmények? Egyrészt, mert az Avemar szájon át szedhető (fontos szempont a betegeknek), másodszor pedig azért, mert gyakorlatilag semmi mellékhatása nincs. Ez lehet az a csodálatos "puskagolyó", amit keresünk a rák illetve az autoimmun betegségek ellen. Számos lehetőség rejlik benne, és rengeteg emberen segíthet.

Megosztás:

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.