HPV-teszt: előbb jelez, mint a mikroszkópos vizsgálat

2008. június 24.
  e-mail nyomtatás

A HPV-tesztet sokak szerint érdemes lenne a méhnyakrák szervezett szűrésének részévé tenni - egyes vizsgálati eredmények szerint az együttesen negatív citológiai és HPV-teszt eredmény három évre "garantálja", hogy a szűrt egyén nem betegszik meg méhnyakrákban. A HPV kimutatás más ráktípusokban, már áttétet adott daganatok esetén akár a további terápiát is befolyásolhatja. A hazai HPV tipizálási módszer egyike lehet a WHO hivatalos ajánlásainak.

A HPV-fertőzés még nem betegség

"Ha végigszűrnénk a női lakosságot, azt találnánk, hogy a huszonéves hölgyek körében 30-40 százalék egy adott időpontban a humán papillómavírus (HPV) fertőzöttek aránya" - hangzott el a hazai HPV-tesztelést végző GenoID laboratórium által összehívott orvosi konferencián. Bár a vírus egyes alfajai bizonyítottan ott vannak több ráktípus hátterében, a fertőzések egy százalékából sem alakul ki tumor.

Ki tesztelje a férfiakat?

A HPV-tesztek kapcsán a fertőzött nők szexuális partnereit is érdemes lenne szűrni - értettek egyet a konferencia nőgyógyász, bőr- és nemigyógyász, illetve urológus résztvevői. A méhnyakrák legfőbb kockázati tényezőjeként ismert HPV-fertőzés a férfiaknál általában mindvégig tünetmentes marad, azonban szexuális úton terjed legkönnyebben - hangzott el az eseményen.

"A férfiak HPV-vizsgálatának jelentőségét maga az az ismeret adja, hogy a férfi tudni fog a kockázatról, így - nagyobb odafigyeléssel - a partnere betegség-megelőzésében is részt tud venni. Egyetlen más ráktípus esetében sincs ennyire egyértelmű kockázati tényező, amire oda lehetne figyelni" - hangsúlyozta Prof. Dr. Hernádi Zoltán, a Debreceni Orvostudományi Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának tanszékvezető egyetemi tanára.

A megjelent orvosok véleménye a tekintetben megoszlott, hogy ki végezze el a férfi-vizsgálatokat: egyesek szerint ez az urológusok feladata lenne, mások a bőr- és nemibeteg- gyógyászokat tartják a leglogikusabb megoldásnak, abban azonban egyetértettek, hogy a nőgyógyászati rendelőkben nehezen képzelhető el a párok férfi tagjaitól való mintavétel.

HPV-teszt és citológiai vizsgálat: legjobb lenne egyidőben

Ha egy nő vizsgálatakor mind a HPV-teszt, mind a citológiai vizsgálat negatív leletet ad, 99,99 százalékos biztonsággal kijelenthető, hogy az adott páciensnél nem áll fenn a méhnyakrák kockázata - mondta el Dr. Járay Balázs a rendezvényen. A Semmelweis Egyetem II. Számú Pathológiai Intézetének docense arról is beszélt, hogy a jelenlegi rendszerben több, egymás utáni pozitív citológiai lelethez köti az OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) az 5500 forintos HPV-teszt elvégzését. A méhnyak-szűrésre behívott hölgyek számára a citológiai vizsgálat térítésmentes, ezt egyébként 1600 forintért végzik el a laboratóriumok. Saját finanszírozásban az ország HPV-Centrumaiban bárki kérhet HPV-tipizálást; az újabb, "sokszakági" rendelőkben már nem csak nőket várnak, és a méhnyakrákon kívül számos egyéb ráktípus megelőzését is szolgálják az orvos-csoportok által végzett HPV-tesztek.

A HPV-tipizálás fontos lenne a primer prevenció szempontjából, ráadásul költséghatékonyabb is lenne a mostani "sima" citológiai vizsgálatnál - mondta Hernádi Zoltán. "A jelenlegi méhnyak-szűrés a már kialakult rák-megelőző elváltozásokat keresi és azokat kezeli. A HPV-diagnosztika nem járna alapvetően más úton, de hatékonyabbá tenné a citológiai szűrést, ha párhuzamosan történne a két vizsgálat" - mondta el a professzor a Daganatok.hu kérdésére.

"Ha az egyszeri pozitív citológiai szűrési eredmény után megtörténhetne a HPV-tipizálás, akkor minimálisan a második citológiai vizsgálat díja megspórolható lenne. Az egyszerre negatív citológiai és HPV lelet lehetővé tenné a szűrési intervallumok nyújtását: vannak olyan becslések, hogy ha egyszerre negatív a kétféle vizsgálati eredmény, az három évre garantálja, hogy a szűrt egyén nem betegszik meg méhnyakrákban" - fejtette ki Hernádi Zoltán. A professzor azt is elmondta, hogy a HPV-fertőzés a mai technikával azonnal kimutatható; a vírus a megfertőzött sejt anyagcseréjében korábban elindít bizonyos változásokat, mint hogy mikroszkópos vizsgálat során rendellenesség mutatkozna.

HPV-teszt nyirokcsomó-áttétes betegeknél

A HPV-vizsgálatoknak nem csak a megelőzésben, hanem akár a daganatterápia követésében is szerepe lehet - derült ki Hernádi Zoltán szavaiból. A professzor munkacsoportja - egyelőre nem rutinszerűen, csak kísérletes munkában - nyirokcsomó-áttétes rákbetegekben vizsgálta a HPV-jelenlétét. Tapasztalatuk szerint a HPV kimutatása a nyirokcsomóban is érzékenyebb a mikroszkópos vizsgálatoknál, tehát előfordul, hogy más módszerrel még nem látszanak az áttétes daganatsejtek, a HPV-lelet viszont jelzi az elváltozást. Az ál-negatív leletek száma ezzel a módszerrel csökkenthető lenne, így a kezelést, a gyógyulást is befolyásolná, ha e területen is alkalmaznának HPV-tipizálást. "Más központok is megerősítették ezeket az eredményeket, azonban a rutinszerű alkalmazáshoz még sok a további teendő" - mondta Hernádi professzor.

HPV védőoltás - csökken majd a megbetegedések száma

Járay Balázs szerint a HPV védőoltások mintegy 20 százalékkal csökkentik majd a népességben a méhnyakrák előfordulását. Elmondása szerint a már Magyarországon is hozzáférhető vakcinák beadása előtt is lényeges a HPV-teszt azoknál a nőknél, akik már éltek szexuális életet, hiszen az oltás visszamenőleg nem képes megszüntetni a fertőzést. A HPV-vizsgálatakor ráadásul nemcsak azt jelzik, hogy jelen van-e a fertőzés, hanem az ún. "tipizálás" során a közel száz különböző rákkeltő képességű vírus altípusból pontosan kimutatják, hogy kiben milyen kombinációban vannak jelen a vírus "alfajai".

Nemibetegségek és a HPV

Dr. Várkonyi Viktória, a Semmelweis Egyetem Bőr- és Nemikórtani és Bőr Onkológiai Klinika STD-Centrumának vezetője elsősorban nem a méhnyakrákról, hanem az egyéb, sok esetben szintén HPV-fertőzés alapú nemibetegségekről beszélt részletesen. A HPV világszerte a leggyakoribb vírusos szexuális úton terjedő fertőzés (STD), amely a férfi és női belső és külső nemiszervek, a végbél és a száj nyálkahártyáján is okozhat tüneteket, panaszokat.

A HPV alacsony rákkockázatú típusai szemölcsök, ún. kondilomák kialakulását idézik elő. A szemölcsök kezelés után is kiújulásra hajlamosak, ezért ellátásukkor belső immunerősítő kezelés, és a szexuális partnerek vizsgálata és kezelése alapvetően fontos.

A magas rákkockázatú HPV - a méhnyakrákon kívül - egyes adatok szerint felelős a hímvessző-, a hüvely- és a szeméremtest-rákok 40 százalékáért, a végbélrákok 90 százalékáért és a fej-nyaki rákok 12 százalékáért. (Bővebben az STD fertőzésekről>>>)

A WHO teszteli a magyar tesztet

A cég HPV-tesztje akár a WHO (World Health Organization) standard, ajánlott vizsgálatává is válhat egy-két éven belül - derült ki az eseményen. Ennek részleteiről Nyíri Miklós, a GenoID ügyvezető igazgatója a Daganatok.hu kérdésére elmondta: "A WHO megkeresett minket, hogy szeretnék összevetni a világon alkalmazott öt különböző HPV tesztelési módszert. Több céljuk is van ezzel: egyrészt, mivel nem létezik "gold standard"-ként elfogadott eljárás, ajánlani fogják az általuk megfelelőnek talált teszteket. Másrészt a WHO saját maga szeretné a HPV elleni védőoltások hatását epidemiológiailag követni, amihez tudnia kell azt is, hogy milyen a világon a különböző HPV altípusok eloszlása. Harmadrészt minőség-ellenőrzési céljuk is van; elsősorban a kevésbé fejlett országokban használt módszereket szeretnék bevizsgálni. Szeptember körül indul a hivatalos felmérés, és nagyjából egy év múlva várható eredmény."

Bővebben a témáról: www.hpvteszt.hu

e-mail nyomtatás

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.