Infúzió helyett: bőr alá beadható HER2-ellenes kezelést fejlesztettek ki

Illyés András 2013. március 8.
Megosztás:

2013. március 7-én tartotta tavaszi összejövetelét a HER2 klub, amelyen az emlőrák modern kezelési lehetőségeivel foglalkoznak a meghívott előadók. Ezúttal dr. Patyánik Mihály, a Fővárosi Onkoradiológiai Központ főorvosa és dr. Pavuk Anita, a Roche munkatársa tartottak előadást: Patyánik egy olyan, már kifejlesztett - de még nem alkalmazott - kezelési módszert ismertetett, amely a jövőben kiválthatná a HER2-ellenes antitest 3 hetenkénti, infúzióval történő beadását. Szó esett egy áttétes emlőrákban alkalmazható, szájon át szedhető kemoterápiás szerről, egy teljesen újfajta HER2-ellenes terápiáról, valamint arról az okostelefonos alkalmazásról, amellyel teljesen önállóan elsajátítható az emlő otthoni, tapintásos önvizsgálata.

"A mellrák ma körülbelül minden nyolcadik magyar nőt fenyeget. Sokan nem ismerik ezt az adatot, és emiatt a motivációjuk is kisebb arra, hogy védekezzenek a betegség ellen. Bár a betegséget teljes biztonsággal sajnos nem előzhetjük meg, a rákkockázat természetesen csökkenthető. A biztos megelőzés lehetetlensége miatt van rá szükség, hogy legalább a minél koraibb felismerést biztosítsuk magunknak" - mondta előadásában prof. dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

Simon hozzátette: "Az országszerte jól szervezett mammográfiás szűréseken - országos átlagban - a 45-65 éves női korosztály mintegy 40%-a vesz részt. Ez tízből négy nőt jelent: ők azok, akik valóban felelősen gondolkoznak, ha az egészségükről van szó." (A mammográfiás szűréseken való részvételi arányról és ennek növelési lehetőségeiről korábbi cikkeinkben olvashatnak részletesen: Dr. Mátrai Zoltán: nem egy emlődaganatot kell meggyógyítani, hanem egy nőt, Közös mellrákellenes program indul Hódmezővásárhelyen, Szentesen és Aradon - a szerk.)

Az emlőrák immár nem kizárólag az idősebb nők betegsége

Dr. Vasváry Artúrné, a Liga tiszteletbeli elnöke ezután szemléltetette, hogy mi a helyes módja az emlő önvizsgálatának. Mint mondta, ezzel sajnos még az önvizsgálatot oktató védőnők sincsenek minden esetben tisztában. "A helyes módszert mindenekelőtt azoknak kellene pontosan ismerniük, akik az emlő tapintásos önvizsgálatára tanítják a nőket. Ezen kívül persze az a cél, hogy minden magyar nő ismerje, és alkalmazza is otthonában az emlő tapintással történő önvizsgálatát" - mondta Vasváry.

Az emlőrák kialakulása gyakran 6-8 év alatt megy végbe, és ezalatt nem feltétlenül produkál olyan tüneteket, amelyek a megfelelő odafigyelés nélkül is könnyen észrevehetőek lennének. A mammográfia mellett ezért nagyon fontos a rendszeres, tapintásos önvizsgálat: "Ne egy 'csomót' vagy 'göböt' keressünk mindenáron, hiszen a daganat gyakran egészen más alakot is ölthet. Minden olyan esetben azonnal orvoshoz kell fordulni, amikor egy nő úgy érzi, hogy 'valami nem oda való' van a mellében" - mondta a doktornő.

A tapintásos önvizsgálatot már fiatal korban is érdemes rendszeresen elvégezni, az emlőrák ugyanis ma már nem kizárólag az idősebb nők betegsége. Dr. Nagykálnai Tamás onkológus nemrég arról beszélt az [origo] Egészség rovatának, hogy negyvenéves praxisa elején sosem találkozott harminc év alatti emlőrákos nővel, mostanában viszont már egyáltalán nem ritka, hogy a betegség már ilyen fiatal korban kialakul. Az időben történő felismeréshez az első lépcső a rendszeres önvizsgálat, amelyet havonta egyszer ajánlott elvégezni minden nőnek. (Részletesebben: Káros környezeti hatásokban és életmódban keresendők a fiatalkori emlőrák okai - a szerk.)

Mik a kezelés céljai a korai, és mik az áttétes emlőrákok esetén?

Dr. Patyánik Mihály főorvos (sugárterápiás és klinikai onkológus szakorvos, Uzsoki Utcai Kórház, Fővárosi Onkoradiológiai Központ) ezt követően részletesen elmesélte, miből áll ma az emlőrák modern, korszerű kezelése. Mint mondta, a korai emlőrákok esetén ma már nagyjából 80%-os 5-éves túlélés biztosítható, ami egy igen jelentős eredmény. A már áttétet is adott, metasztatikus emlőrákok esetében ez az arány természetesen nem ennyire jó - mindössze 15%-os - de ez sem csekély előrelépés a korábbi évtizedek adataihoz képest.

A korai és a metasztatikus emlőrákok esetében a kezelés célja is más. Az előbbi esetben a daganat eltávolítása, a mikroáttétek (mikrometasztázisok) kiirtása és a kiújulás megelőzése a cél. Vagyis a beteg meggyógyítása. Az utóbbi esetben ezzel szemben inkább a progressziómentes időszakok megnyújtására, a túlélés meghosszabbítására, a tüneti kezelésre (palliációra) és az életminőség fenntartására törekszenek az orvosok. Ez utóbbira jelent egy példát az az eset, amikor az igen nagy fájdalommal járó csontáttétek esetén a lehető leghatékonyabb módon próbálják enyhíteni a beteg fájdalmait.

A HER2 receptor különböző jelátviteli utakon keresztül vezet a daganatos sejt proliferációjához (Forrás: Dr. Révész János, Magyar Szenológiai Társaság Kongresszusa, 2012. November 23.)
A prezentáció letöltése PPT-ben

Patyánik ezután a HER2-pozitív emlőrákokra tért ki: mind mondta, egy egészséges emlősejt normális HER2-expressziója - vagyis a sejt felszínén megjelenő receptorok gyakorisága - néhány 10 000 receptor körül van. Ezzel szemben egy daganatossá fajult emlősejt felszínén néhány millió HER2-receptor is jelen lehet. A HER2-receptorok fokozott jelenléte elősegíti a daganat növekedését, működésüket ezért blokkolni kell. Erre való a HER2-ellenes terápia, amely - ha a HER2-receptorok igazoltan fokozott mennyiségben vannak jelen - ma már minden magyar nő számára elérhető.

A főorvos szót ejtett a metasztatikus, háromszorosan negatív emlőrákok (metastatic Triple Negative Breast Cancer; mTNBC) kezeléséről is. Ezek jelenleg is igen rossz prognózisú, nagyon agresszív daganatok: ebben a tumortípusban ma mindössze 30%-os az 5-éves túlélés valószínűsége. Ilyenkor sajnos nem alkalmazható a HER2-ellenes terápia, hiszen a daganatsejtek felszínén nem találhatóak meg nagy mennyiségben a HER2-receptorok. Az áttétes, háromszorosan negatív emlőrákoknál - kemoterápiával kombinálva - a daganatok érújdonképződését gátló gyógyszerek alkalmazására van lehetőség.

A közeljövő tervei: bőr alá adható HER2-ellenes kezelés

Patyánik több újabb, részben csak a jövőben alkalmazni tervezett kezelési módszerről is beszélt. Elsőként egy olyan fejlesztést ismertetett, amely kiválthatná a HER2-ellenes gyógyszer 3 hetenkénti, infúzióval történő beadását. A HER2-ellenes gyógyszer bőr alatt (szubkután) alkalmazható formájáról van szó, amelyet fix dózisban, fix volumenben és fix időtartamban lehet majd használni a közeljövőben. A szubkután alkalmazott gyógyszer esetében nem lenne szükség intravénás (IV) eszközre, hiszen a gyógyszer ilyenkor előbb a bőr alá kerülne, és onnan szívódna fel a vérkeringésbe. Lehetséges egy olyan változat is, amikor a betegnek a kórházba sem kellene bejárnia kezelésre, hanem otthon, önmagának is beadhatná a gyógyszert bőr alatti injekciók formájában.

Szó esett még egy szájon át szedhető kemoterápiás szerről is: ezt a tablettát az érképződésgátló kezeléssel együtt lehet alkalmazni. A tabletta hatóanyaga önmagában nem daganatellenes szer, de miután felszívódik, azzá alakul, méghozzá főként a daganatos szövetekben, és nem a normál, egészséges sejtekben. A szájon át szedhető tablettának az áttétes emlőrákok kezelésében - elsősorban az életminőség javításában - van szerepe. (Bővebben: Pozitív európai uniós ajánlás a HER2-negatív áttétes emlőrák terápiájában - a szerk.)

A főorvos végül egy valódi újdonságnak számító, jelenleg még csak a klinikai vizsgálati fázisban tartó kezelési eljárást ismertetett. Mint a kutatásokból mára kiderült, a legerősebb, sejtosztódást fokozó jeleket a HER2 és a HER3 receptorok összekapcsolt formái, az úgynevezett HER2:HER3 heterodimerek bocsátják ki a daganatsejtek magja felé. Ezért, a legújabban tesztelt hatóanyagokkal már azt próbálják megakadályozni, hogy a HER2 és a HER3 receptorok összekapcsolódjanak egymással (ezek a szerek a HER2-dimerizáció inhibitorok, rövidítve HDI-k).

Tanuljuk meg önállóan az emlő tapintásos önvizsgálatát!

A főorvost dr. Pavuk Anita, a Roche munkatársa követte, aki egy új, okostelefonokra kifejlesztett alkalmazást mutatott be. A BREAST TEST névre keresztelt alkalmazást bárki letöltheti a telefonjára, majd megtanulhatja, hogy mik az otthoni, tapintásos emlővizsgálat helyes és megfelelő módjai. A mobilalkalmazásról korábban már beszámoltunk, cikkünk itt olvasható: Breast Test: okostelefon alkalmazás segíti a mell otthoni önvizsgálatát - videó 

Nézze meg a Breast Test okostelefon-alkalmazás használatáról készített videót!

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.