Online is elérhető a precíziós onkológia

Illyés András 2020. május 15.
Megosztás:

A koronavírus-járvány a precíziós onkológia területén is új helyzetet teremtett, ennek azonban sok pozitív hozadéka is volt: az Oncompass Medicine tudományos igazgatója, dr. Peták István kérdésünkre elmondta, hogy a járvány felgyorsította a virtuális együttműködési felületek, a telemedicina használatát, ez pedig azt eredményezte, hogy eddigi partnereikkel sok esetben még szorosabbá és gördülékenyebbé vált a közös munka. Az Oncompass döntéstámogatási rendszerébe egy ideje már online is lehet regisztrálni, ahol telefonos és online videókonzultációt is egyaránt kérhető. A molekuláris diagnosztikai vizsgálatok a legtöbb esetben a már korábban levett és a patológiai osztályokon őrzött biopsziás mintákon történnek, ezért a pácienseknek általában nem szükséges személyes megjelennie, ha informatikai alapú döntéstámogatást szeretnének igényelni a választandó onkológiai kezelésükhöz.

Az Amerikai Egyesült Államok nagyobb onkológiai centrumaiban már jó ideje bevett gyakorlat, hogy a kezelések megkezdése előtt egy több szakemberből álló molekuláris tumor board elemzi a beteg daganatára vonatkozó molekuláris információkat, majd ezek ismeretében határozzák meg a legoptimálisabb kezelést a korábbi klinikai vizsgálatok eredményeinek figyelembevételével.

A koronavírus-járvány azonban itt is új helyzetet teremtett, hiszen a karantén ideje alatt jellemzően nem volt lehetőség a személyes kapcsolatteremtésre. “Az utóbbi hetek fontos fejleménye, hogy felgyorsult a virtuális térben zajló munkát segítő számítógépes felületek fejlesztésre, ennek köszönhetően az irodámból keresztül is le tudok bonyolítani olyan megbeszéléseket, amelyeket korábban jellemzően személyesen folytattam a patológusokkal és az onkológusokkal. A tumor board munkája ugyancsak a virtuális térbe került át, itt egyeztetnek egymással a közös munkában résztvevő molekuláris biológusok, genetikusok, informatikusok és a klinikai onkológusok" - mondja dr. Peták István.

A daganatból levett minták futárral kerülnek továbbításra a patológiai centrumoktól az Oncompass Medicine-hez. “Molekuláris biológusaink elvégzik a tumorok molekuláris profiljának megalkotásához szükséges diagnosztikai vizsgálatokat és ezek elemzését, az informatikusunk pedig lefuttatja az adatbázisban azt az algoritmust, amely összehasonlítja egymással az elérhető kezelések hatékonyságait. Genetikusunk a daganatok sajátos genetikai jellegzetességeinek elemzését végzi el. Az adatokat feltöltjük a virtuális térbe, ahol a velünk együttműködő klinikai onkológus is minden adathoz akadálytalanul hozzáférhet, és páciensünk kezelőorvosával vagy a helyi onkoteammel közösen együttműködve válik lehetővé a legoptimálisabb kezelés kiválasztása" - mondja a szakember.

“Nagyon pozitívak a tapasztalataim, ugyanis azt látom, hogy még a korábbiaknál is gördülékenyebbé vált az onkológusokkal és onkoteamekkel történő együttműködésünk. A virtuális térben a molekuláris tumor board által elvégzett összes lépés teljesen átláthatóvá vált, aminek köszönhetően még inkább könnyű együttműködni a pácienseinkkel foglalkozó szakemberekkel."

Hirtelen mindenki az online térben találta magát

A telemedicina egy már eddig is létező fogalom volt: a legegyszerűbb definíció szerint ez azoknak az egészségügyi szolgáltatásoknak a gyűjtőneve, amelyek során az ellátásban részesülő és az ellátó személy közvetlenül nem találkozik egymással, a kapcsolat ehelyett valamilyen számítógépes adatátviteli rendszeren keresztül jön létre.

A tágabb definíció szerint azok az esetek is a telemedicina tárgykörébe tartoznak, amikor egymástól távol tevékenykedő egészségügyi szakemberek cserélnek egészségügyi adatot egy adott személy jobb ellátása érdekében. Az egyik lehetőség erre az úgynevezett távkonzílium, ahol a diagnózis kialakításába és a kezelés menetébe a térben távol lévő orvosi és szakszemélyzet is bevonható. Az Oncompass Medicine által koordinált virtuális molekuláris tumor board épp ez a fajta együttműködés.

“Az általunk jelenleg alkalmazott virtuális rendszerek nagyrészt már eddig is léteztek, de informatikusaink most felgyorsították a különféle kommunikációs felületek fejlesztését. A hazai onkológiai centrumokban a kezelésben résztvevő szakembereket tömörítő onkoteamek működése is online formátumúvá vált a koronavírus-járvány kitörése óta. Ez igen egyszerűvé tette annak a megszervezését, hogy a mi virtuális molekuláris tumor boardunk is összeköthetővé váljon a pácienseink kezelését végző onkológusokkal és helyi onkoteamekkel. Egyszercsak megszűntek a távolságok, és mindenki az online térben találta magát" - említ egy szerencsésnek mondható fejleményt dr. Peták István.

“Szerte az országban sok onkológus csatlakozott a virtuális molekuláris tumor boardunkhoz, sőt több új külföldi partnerünk is lett, akikkel eddig még nem dolgoztunk együtt. Egyaránt lettek új partnereink a környező országok onkológiai centrumaiból, és még egy pakisztáni onkoteam tagjaival is sikerült kapcsolatot létesítenünk. Az informatikai rendszerünkben történt fejlesztéseknek és a többrésztvevős videókonferenciákat lehetővé tevő platformoknak köszönhetően nagyon hatékonnyá vált az a munkamódszer, amellyel az egyes onkológiai eseteket közösen értékeljük ki. A videóchaten megosztható a döntéstámogató kalkulátorunk számításairól készített képernyőfotó, így minden résztvevő teljesen pontos képet kap arról, hogy mit csinálunk épp. Az első molekuláris tumor boardon így máris meg tudjuk beszélni, hogy az adott páciens esetében milyen diagnosztikai vizsgálatok aktuálisak" - mondja dr. Peták István.

Digitális terápiatervezés

Az első virtuális találkozón meghatározásra kerül, hogy milyen génpanel elvégzésére van szükség az adott mintán.

Abban az esetben, ha már elegendő molekuláris diagnosztikai vizsgálati eredmény áll rendelkezésre, akkor a döntéstámogatási szoftverrel elvégzésre kerül az információk mesterséges intelligenciával megtámogatott elemzése.

“Ez gyakorlatilag egy digitális úton zajló terápiatervezést jelent: az algoritmus felállítja a szóba jöhető terápiás lehetőségek sorrendjét, amit aztán a kollégákkal online beszélünk át a molekuláris tumor board második ülésén. Itt próbáljuk eldönteni, hogy mi legyen a páciens számára javasolt terápia. Lehetőség van arra is, hogy magával a kezelésre váró pácienssel folytassunk videókonzultációt. Ez a folyamat elején is lehetséges, amikor tisztázzuk, hogy az adott páciensnél várható-e segítség a precíziós onkológiai programtól, és lehet videócsetelni azután is, hogy a klinikai onkológus felállította a javaslatait - ilyenkor ezzel a szakemberrel kapcsoljuk össze a pácienseinket. Az eddigi tapasztalatunk az, hogy mindenki nagyon elégedett ezzel a lehetőséggel" - mondja dr. Peták István.

Egyre több tapasztalat halmozódik fel

Az Oncompass molekuláris tumor boardjának szakemberei évente több mint ezer esetet látnak, így rengeteg tapasztalattal rendelkeznek a terápiás döntéstámogatás terén. A feladat az, hogy a gyógyszerek törzskönyvben leírt indikációi és a kezelési protokollok mellett az egyedi molekuláris eltéréseket is figyelembe vegyék a személyre szabott kezelési terv kialakításában.

“Szerencsés, ha a páciens rendelkezik olyan informatikai eszközzel, aminek webkamerája is van, hiszen ha szeret videócsetelni, akkor ezen a módon intim légkörben, az otthonából teremthet kapcsolatot velünk és a klinikai onkológussal vagy akár az ő kezelő onkoteammel. Ha valakinek nincs ilyen eszköze, vagy épp nem szeret videócsetelni, akkor pedig a telefonos kapcsolattartást ajánljuk fel, amelyen keresztül szintén megoldható akár egy többrésztvevős konferencia is" - mondja dr. Peták István. 

Hogyan zajlik pontosan a precíziós onkológiai döntéstámogatási folyamat?

A precíziós onkológiai döntéstámogatási folyamat több lépésből áll: elsőként meg kell határozni az adott daganatban előforduló molekuláris eltéréseket, ezt követően pedig azt, hogy ezek az eltérések milyen daganatellenes kezelésekkel állnak pozitív vagy negatív kapcsolatban, vagyis melyik kezelés lesz hatékony, vagy épp ellenkezőleg, hatástalan.

Ha ez az információ megvan, és többféle célzott kezelés is szóba jön, akkor több szempont - például a mellékhatások - alapján rangsorolni kell, hogy a talált kezelések közül melyik lesz a legoptimálisabb.

Ezután annak is utána kell nézni, hogy a kiválasztani kívánt terápia milyen módon érhető el: ez lehet hazai vagy külföldi klinikai vizsgálat, ha a gyógyszer még nincs törzskönyvezve, és lehet a törzskönyvezett forma is.

A legjobb eset, ha a törzskönyvvel is rendelkező gyógyszer már közfinanszírozott formában is elérhető.

Nehezebb esetben még nem áll rendelkezésre támogatás: ezekben az esetekben egyedi méltányossági kérelmet lehet benyújtani, vagy ha ez elutasításra kerül, akkor olyan klinikai vizsgálatot is lehet keresni, amelyben a beteg térítésmentesen megkaphatja a szükséges kezelést.

Az Oncompass Medicine szakemberei a döntéstámogatási folyamat minden lépésében segítséget nyújtanak a betegnek és kezelőorvosának, azokban az esetekben is, amikor az addig folytatott kezelés hatástalansága miatt terápiaváltás válik szükségessé.

Miben segítenek Önnek az Oncompass Medicine szakemberei?

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja az elmúlt több mint egy évtized genomikai kutatási eredményeit és molekuláris diagnosztikai módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Ezek egyaránt lehetnek a hagyományosan alkalmazott kezelési módszerek - kemoterápia vagy sugárterápia - lehetnek azonban olyan célzott daganatellenes gyógyszerek is, amelyek kifejezetten az adott daganat kialakulásában oki szerepet játszó, meghibásodott génekre hatnak. Annak eldöntésére, hogy alkalmazható-e egy betegnél célzott kezelés, vagy épp ellenkezőleg, ez semmiképp nem javasolt a számára a megfelelő gyógyszercélpont hiánya miatt, molekuláris diagnosztikai vizsgálatokat végzünk.

Legújabb szolgáltatásunk keretében folyamatosan segítjük a betegek kezelésében résztvevő onkológusokat abban, hogy pácienseiket az aktuálisan elérhető legjobb kezelésben részesítsék: dinamikus döntéstámogatási rendszerünk többek között arról nyújt információt, hogy terápiaváltás esetén, abban az adott pillanatban milyen célzott kezeléssel kapcsolatban áll rendelkezésre a legtöbb információ a következő terápiás vonalban.

A hozzánk forduló és akár 5 éven át is kísért betegeink így egészen biztosak lehetnek abban, hogy ott és akkor a számukra legmegfelelőbb kezelést kapják, a döntés meghozatala ugyanis a páciens molekuláris diagnosztikai profiljának és a célzott kezelésekről rendelkezésre álló összes orvosi adat részletes informatikai elemzése alapján történik.

(X)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.