Daganatos beteségek: 24 százalékos halálozáscsökkenés az USA-ban 2000 óta

Daganatok.hu 2020. november 26.
Megosztás:

Az egyre javuló kezelési lehetőségek több mint 1,2 millió embert mentettek meg a haláltól daganatos betegség diagnosztizálása után 2000 és 2016 között az Egyesült Államokban - mutatta ki egy új tanulmány.

Az MTI által idézett Journal of Medical Economics című folyóiratban közzétett kutatási eredmények szerint a 15 leggyakoribb daganatos betegség kezelésében alkalmazott új gyógyszerek ezen időszakban százezer emberenként 24 százalékkal csökkentették az elhalálozást.

A PRECISIONheor elemzőcsoport és az egyik gyógyszergyártó szakemberei szerint a 15 leggyakoribb daganatos betegség - köztük a bél-, a tüdő-, a gyomor-, a vese-, a mellrák, a nyirokrendszeri non-Hodgkin limfóma, a leukémia és a melanóma - gyógyítása esetében ezen időszak alatt 106 új fajta kezelésre adott engedélyt az illetékes hatóság. Ezeknek az új gyógyszereknek az engedélyezése jelentősen csökkentette az elhalálozást. Csak 2016-ban a kutatók számításai szerint 156 749, rákbetegség miatt bekövetkező elhalálozást előztek meg, 16 év alatt pedig 1 291 769-et - olvasható az EurekAlert tudományos hírportálon.

A szakemberek kimutatták, hogy a tüdőrák esetében több mint 375 ezer, a prosztatarákosok körében több mint 476 ezer, az emlőrák esetében több mint 127 ezer, a non-Hodgkin limfóma esetében több mint 48 ezer, a bélrák esetében több mint 46 ezer halálesetet előztek meg.

Miközben számos daganatos betegség esetében csökkent a halálozási ráta, a pajzsmirigy- és a hólyagrák esetében növekedett, amit a kutatók annak tulajdonítanak, hogy ezen időszakban kevés új gyógyszert engedélyeztek ezen betegségek kezeléséhez, a pajzsmirigyrák esetében csupán öt, a hólyagrák esetében pedig három új készítményt. Ezen időszakban nem engedélyeztek egyetlen új gyógyszert sem a máj- és a méhrák kezelése terén, és csak kevés engedélyt adtak ki a hasnyálmirigy- és a szájüregi rák kezelésére - közölte Rebecca Kee, a tanulmány társszerzője. 

(MKOT)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló