A limfóma diagnózisa

Megosztás:

Hogyan állítható fel a limfóma diagnózisa? Miből áll az orvosi vizsgálat?

Az orvos a pácienst kikérdezi betegsége történetéről és előzményeiről (kórelőzmény), majd megvizsgálja. Azt, hogy daganatos betegségről van-e szó, a biopsziával eltávolított nyirokcsomó szövettani vizsgálata dönti el a legbiztosabban.

Fontos annak pontos meghatározása, hogy a betegnek milyen típusú limfómája van, milyen gyorsan fejlődik, hol helyezkedik el a szervezetben, és mennyire kiterjedt, milyen stádiumban van. Ezek az információk nagyon fontosak a kezelés megtervezéséhez.

Az orvosi vizsgálat a következőket foglalja magába:

  1. az érintett nyirokcsomók elhelyezkedésének, nagyságának megállapítása;

  2. tisztázni kell, hogy az érintett nyirokcsomók a rekeszizom (amely elválasztja a mellkast a hasüregtől) felett, alatt, vagy mindkét oldalán helyezkedik/helyezkednek-e el;

  3. azt is vizsgálni kell, hogy a betegség ráterjedt-e a csontvelőre, vagy valamelyik nyirokrendszeren kívüli szervre, pl. a májra.

A betegség stádiumának megállapítása (staging) érdekében vérvizsgálatok, képalkotó vizsgálatok (röntgen, ultrahang, CT, MRI, PET, izotóp) és csontvelővétel szükséges. Emellett speciális vizsgálatokra és ismételt nyirokcsomó-biposziára is sor kerülhet.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.