Ki lesz limfómás?

Megosztás:

A limfóma nem életkorhoz kötött betegség. A Hodgkin-kór fiatalabb, míg a non-Hodgkin-kór idősebb korban gyakoribb. A betegség nem öröklődik.

Limfóma bármely életkorban előfordul. A Hodgkin-kór fiatal korban a leggyakoribb, 15-34 éves kor között, majd 55 év fölött. A non-Hodgkin kór diagnózisakor az átlagéletkor 65 év. Férfiak gyakrabban betegszenek meg limfómában, mint nők.

Hodgkin-kóros esetből mintegy 300, non-Hodgkin limfómából nagyjából ennek a három-négyszerese fordul elő évente.

A limfóma etiológiája nem ismert, annyi tudható, hogy nem öröklődő betegségről van szó. Vannak rizikófaktorok, de ezek is csak az esetek kis számában tehetők felelőssé a betegség kialakulásáért. A legtöbb esetben nem deríthető ki, mi okozta a betegséget. A limfóma soha nem a beteg hibájából fejlődik ki.

A legfontosabb rizikófaktorokat bizonyos fertőzések, illetve az immunrendszert gyengítő betegségek és gyógyszerek ("immunszuppresszió") jelentik.

Akinek védekező rendszere legyengült, nagyobb valószínűséggel betegszik meg limfómában. Ennek oka az lehet, hogy a B-sejtek szaporodásának ellenőrzése a T-sejtek normális működésétől függ. Ha a T-sejtek rendellenesen működnek - ahogyan legyengült immunrendszer esetén -, a B-sejtek ellenőrizetlenül szaporodnak, ami növeli a betegség kockázatát.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló